PERT NYERT EGY PÁCIENS, MERT ELFERDÜLT AZ ARCA

A fogszabályozás miatt elferdült arc

Ez elég durván hangzik. Egy sikertelen kezelés mindenkinek kellemetlen. Különösen a páciensnek, de az orvosnak is, szélesebb értelemben az egész szakmának, különösen, ha ekkora nyilvánosságot kap. Mi lehet az eset hátterében? Ezt boncolgatja a blog.

A fogszabályozás a fogakat és az állcsontokat mozgatja. Ennek érdekében erőket adagol, amit a fogszabályozó készülékkel, vagy annak kiegészítő elemeivel közvetít. Az erő hatására a fogak körül a csont átrendeződik, végeredményben a fog áthelyeződik a csonton belül az irányított csontátépülés hatására. Az, hogy a fogszabályozás képes fogakat mozgatni, mondhatjuk, hogy szinte mindenki számára köztudott. Viszont nagy kérdés, hogy hogyan értelmezhető mindez az állcsontok területén? Más szóval hogyan lehetséges, hogy egy fogszabályozó kezelés képes az arcot elferdíteni?

A riportból kiderült, hogy a páciensnek a szemfoga feljebb volt, melyet a fogszabályozás igyekezett lehúzni. A per anyagának ismerete nélkül ez a tényező lehet az egyik kiindulási pont. Amikor a szemfogat a fogszabályozó készülékkel lefelé kezdjük húzni, az a pont, ahonnan az erő a szemfogat húzza, maga a fogazat. Márpedig a fizika törvényei szerint nem csak a szemfogra hat erő, hanem a fogazatra is.

Ellentétes irányú, de ugyanolyan nagyságú. Azaz nem csak a szemfog mozdulhat, hanem azok a fogak is, melyekről az erő indul. És sajnos ha nem figyelünk, akkor ennek lesz látható eredménye is. Egy olyan esetben, amikor a szemfog mélyen a csontban van, nagy az ellenállás, lassan enged a csont és a fog; és előfordulhat, hogy azok a fogak, melyekről az erő indul, megsüllyednek. Ennek pedig lehet látható eredménye, azaz a mosoly aszimmetrikussá válhat. A páciens mosolya úgy néz ki, mintha az egyik oldalon a fogak hosszabbak, a másikon rövidebbek lettek, elsüllyedtek az ajak mögött.

Ugyanis ha a felső fogsornak nem csak az első része, de az oldalsó fogak is megsüllyednek a szemfog ellenállása miatt találkozhatunk a második problémával:

Ennek értelmezéséhez nézzük meg a koponya rajzot! Az alsó állcsont egy önálló csont, nem része a koponyának. Valójában 3 helyen kapcsolódik a koponyával: A kétoldali állkapocs ízületnél és a harmadik érintkezés egy felület, maga a fogsorok érintkezése. Azaz, ha a felső fogsor megferdül, az alsó fogak, az alsó állcsont nem tud egyenletesen felfeküdni a felső fogakra és elindul a megsüllyedt oldal irányában. Rendkívül sok esetben lehet ilyet látni. Az alsó állcsont elindulása, pedig az egész arc szimmetriájának megváltozását is jelenti. Ezt bár lehet korrigálni, nagyon sok hónapra visszaveti a kezelést.

Nincs teljesen szimmetrikus arc. Sok vicces próbálkozás van arra vonatkozóan, hogy ha az arcfotónkat középen kettévágjuk és külön másoljuk a jobb, majd a bal arcfelet, két teljesen különböző arcot tudunk előállítani.

Viszont nagyon fontos, hogy az arc szimmetriája, mennyire társul egy jól működő testi egyensúlyhoz. A fogazat megváltozása kihathat az arc szimmetriájára és annak működésére, sőt végső sorban az egész test működésére is. Éppen ezért nagyon fontos, hogy tudjuk a fogazat megváltozása nem csak helyi következményekkel jár. Ez igaz a fogak elvesztésére, annak pótlásának elmaradására, vagy éppen a fogászati beavatkozásokra is (beleértve a fogszabályozó kezeléseket is).

Ezért fontos, hogy amennyiben a fogszabályozás napirendre kerül, a kezelést és annak hatásait ne csak abból a szempontból vizsgáljuk, hogy formás-e a fogsor, hanem azt is nézzük, mennyire képes az arc és a test kiegyensúlyozott megtámasztását biztosítani.

Dr. Hermann Gábor

Visszahívást kérek!

ingyenes videó

A videó címe

Add meg a keresztneved és az e-mail címed, aztán már küldjük is neked a videót!