Egyénre szabott gerinctorna teljes körű felmérés alapján

Fáj a hátad, nyakad, csípőd, lábad, talpad– és mondták, hogy ez összefügg a testtartásoddal? Szeretnéd tudni, hogyan indulj el, ki tud rajtad segíteni? A megoldás egy Magyarországon egyedülálló gerinctorna program, ami a testtartást komplex összefüggéseiben vizsgálja és kezeli.

Fáj a hátad, nyakad, csípőd, lábad, talpad– és mondták, hogy ez összefügg a testtartásoddal? Szeretnéd tudni, hogyan indulj el, ki tud rajtad segíteni? A megoldás egy Magyarországon egyedülálló gerinctorna program, ami a testtartást komplex összefüggéseiben vizsgálja és kezeli.

Ismerd meg a programot!

Milyen okok állnak a megváltozott testtartás hátterében?

Testtartásunk, mozgásunk nagyon sok tényező miatt alakul úgy, ahogyan azt éppen látjuk és érezzük. Sokat halljuk, hogy örökölt okok, mozgáshiány, rossz szokások, elhízás, balesetek, műtéti hegek alakíthatják tartásunkat. Kevesebbet halljuk, hogy a testtartásra egyéb tényezők is hatnak, mint a látás, egyensúly-szervünk, talpunk, akár fogsorunk is.

Manapság ezeket a területeket teljesen külön kezeljük, más-más szakemberhez megyünk, ha problémánk van ezekkel, nem is sejtjük, hogy ezek akár össze is függhetnek. Pedig az alap anatómiai és élettani összefüggések azt támasztják alá, hogy a test izomzatának működését és így a tartásunkat és mozgásunkat mindezek együtt határozzák meg. Egy fogelvesztés, foghiány, megváltozott fogazat ugyanúgy hatással lehet a testtartásra, mint a szemizmok gyengülése, vagy az egyensúlyozó szervben történt változás. Éppen ezért fontos, hogy ezeket a területeket együttesen vizsgáljuk. Azaz a hagyományos gerinctorna sokkal hatékonyabbá tehető, ha a fenti összefüggésekkel együtt alakítjuk ki a programot.

Mit jelent a propriocepció és miért jelentős a testtartás szempontjából?

A propriocepció segít érzékelni a test helyzetét és mozgását a térben. Ez a test belső mechanizmusainak összehangolt működéséből ered, és lehetővé teszi számunkra, hogy tudatában legyünk testünk részeinek pozíciójáról és mozgásáról anélkül, hogy tudatosan megfigyelnénk azt.

Testünk idegrendszerünket használja a kommunikáció módjaként, például ahogyan a lábunk mozog, akkor az idegrendszeren keresztül érkezik jelzés, és „elmondja” agyunknak, hogy mi történik. Másrészt, ha agyunk mondja meg a lábunknak, hogy mozogjon, akkor a jel az ellenkező irányú. Ezek a jelek oda-vissza járnak egész nap. Azaz, a propriocepció egy állandó visszacsatolási hurok az idegrendszerben.

Ha a propriocepció jól működik, a testünk automatikusan jól alkalmazkodik a környezetünkhöz. Ezt megfigyelhetjük a hétköznapokban is: pl. az utcán közlekedve érzékeljük, hogy milyen gyorsan jönnek az autók, piros-e a lámpa, szabadon át tudunk- e kelni a zebrán. Lehetővé teszi az olyan tárgyak, mint a ceruzák, gombok, kanalak és fésűk ügyes kézi manipulálását, vagy egy pohár víz szájhoz emelését és elfogyasztását. Ennek a rendszernek van egy másik szerepe is – segít szabályozni és megnyugtatni idegrendszerünket, hogy összpontosítani tudjunk. A proprioceptív kör receptorokból kapja a bemenő stimulusokat (jeleket), ez alapján ad választ a környezetre. Ezek a receptorok vagy érzékelők akkor aktiválódnak, amikor mozgás közben összenyomódnak vagy megnyúlnak.

Mi a humunculus és miért van jelentősége ennek a testtartásban?

A HUMUNCULUS egy szimbolikus ábrázolása annak, hogy a különböző test-érzékelési jelek milyen súllyal bírnak az agyban a külvilág felől érkező információ feldolgozásában.

Jól látszik, hogy a tapintás, látás, hallás (és egyensúlyozó szerv) milyen nagy jelentőséggel bír. Ugyanakkor meglepő, hogy az ajkak, nyelv, fogak és a szájüreg is nagyon jelentős bemeneti jel. Mindezek mellett a test ízületeiben található érzőideg-végződések adnak jeleket és mindezt egyszerre értékeli ki az agykéreg. Ez alapján határozza meg a test elhelyezkedését a térben, valamint a test mozgását és koordinációját.

A kép és a HUMUNCULUS koncepció alapján könnyebben megérthető, hogy a testtartás mennyire összetett állapot és mennyivel teljesebb képet kapunk arról, ha a testtartás felmérésben ezeket a tényezőket is vizsgáljuk.

A komplex testtartás-felmérés részletei

A jó hír, hogy Magyarországon immár elérhető ez a fajta komplex felmérés, melyet Olaszországban és más országokban régóta alkalmaznak professzionális sportolók, átlagemberek kezelésében, tartásuk, sportteljesítményük fokozásában.

Miben ad többet ez a komplex testtartás-felmérés a hagyományos felmérésekhez képest?

A gerincproblémák, testtartás-problémák megállapításán túl a proprioceptív reflexek komplex működésének figyelembe vételével sokkal pontosabb képet kapunk arról, hogy az életmód, korábbi sérülések mellett mik lehetnek az egyéb okok. Lehet, hogy az egyensúly-szerv, látás, talp, vagy akár a fogazat megváltozása, ami hozzájárul a testtartás, gerincprobléma kialakulásához. Ennek tudatában pedig a hagyományos gerinctorna-gyakorlatokon kívül sokkal célirányosabb gyakorlatokat és kiegészítő terápiákat tudunk beilleszteni az egyénre szabott gerinctorna programba. 

A felmérés során a testkép elemzésében vizsgálja a látással, egyensúly-szervvel, harapással, talppal való összefüggéseket és egy olyan összefoglalót készít, melyben javaslatokat tesz a fenti területek fejlesztésére, ha az szükséges.

Miből áll a komplex testtartás-felmérés?

 1. Egy kérdőív segítségével felmérjük a páciens orvosi történetét, sérüléseit, egyéb traumákat, műtéteket és a munka és sport szokásokat
 2. Digitális tartás-elemzést végzünk több irányból készült testfotók alapján
 3. Nem invazív neurológiai funkcionális vizsgálatot végzünk az egyensúlyozó szerv felmérésre
 4. Vizsgáljuk a szemmozgató izmokat
 5. Vizsgáljuk a test komplex rendszereit annak eldöntése érdekében, hogy a főbb problémák a test alsó szakaszából, felső szakaszából indulnak-e ki, vagy mindkét rész felől érkezik információ
 6. Megvizsgáljuk a talpat podoszkóp segítségével, valamint felmérjük a talpboltozatot és a boka állapotát
 7. Digitális testsúly eloszlást vizsgálunk, ami önmagában is fontos információ, de ezen kívül a test stabilitását (kilengéseit) is vizsgáljuk.
 8. Digitális talp-terhelés vizsgálatot végzünk járás közben
 9. Vizsgáljuk, hogy a harapás, nyelv helyzete és izomtónusa milyen hatással van a testtartásra

Ez a felmérés 40-60 percig tart. A felmérést, kielemzést és a diagnózis ismertetését is gyógytornász végzi. A felmérés fürdőruhában, sportruházatban vagy alsóneműben készül, javasolt komfortos ruházatot hozni. A második alkalommal gyógytornászunk ismerteti az eredményt és javaslatot tesz az egyéni gerinctorna felépítésére. Ekkor tudunk időpontot adni a következő induló csoportunkba. A második időpont 20 perces.

Miből áll a komplex gerinctorna?

A felmérés feltárja azokat a területeket, melyekre külön tudunk fókuszálni az egyénre szabott gerinctorna összeállításában. Ebből adódik, hogy komplex gerinctornánk nem csak a hagyományos tartásjavító, gerincerősítő gyakorlatokat tartalmazza, hanem szükség esetén a szemizmokkal, egyensúllyal, talppal is foglalkozik. A 6 alkalmas program egymásra épülő gyakorlatokból áll, így garantáltan nem unalmas az ismétlődés. A foglalkozások kiscsoportos (4 fős)  formában működnek. A gyakorlatokat és az elméletet egy kézikönyvben is átadjuk, ráadásul egy 6 részből álló oktatási anyag is része a programnak. Ezt az oktatási anyagot hetente küldjük el hanganyag formájában és azt átbeszéljük a személyes találkozás során. A fejlődés támogatása érdekében személyre szabott feladatokat is adunk önálló gyakorlásra. A komplex gerinctorna programunk alatt egy zárt Facebook csoportban válaszolunk a felmerülő kérdésekre és támogatjuk a résztvevőket a motiváció fenntartásában.

A program teljes felépítése

A bejelentkezés folyamata

Űrlap elküldése, vagy telefonos bejelentkezés

A felmérés és a kiértékelés időpontjainak megbeszélése

Kérdőívek kiküldése és visszaküldése

A komplex testtartás-felmérő szűrőprogram értéke

49 000 Ft

A szűrőprogram két alkalomból áll:

 1. alkalom: 40-60 perc
 2. alkalom: 20 perc (kiértékelés)
A komplex testtartás-felmérés a következőket tartalmazza:
 • Digitális tartás-elemzést végzünk több irányból készült testfotók alapján
 • Nem invazív neurológiai funkcionális vizsgálatot végzünk az egyensúlyozó szerv felmérésre
 • Vizsgáljuk a szemmozgató izmokat
 • Vizsgáljuk a test komplex rendszereit annak eldöntése érdekében, hogy a főbb problémák a test alsó szakaszából, felső szakaszából indulnak-e ki, vagy mindkét rész érintett.
 • Megvizsgáljuk a talpat podoszkóp segítségével és felmérjük a talpboltozatot és a boka állapotát
 • Digitális testsúly eloszlást vizsgálunk, ami önmagában is fontos információ, de ezen kívül a test stabilitását (kilengéseit) is vizsgálja.
 • Digitális talp-terhelés vizsgálatot végzünk járás közben
 • Vizsgáljuk, hogy a harapás, nyelv helyzete és izomtónusa milyen hatással van a testtartás
 • Írásos összefoglalót és egyéni gerinctorna program-javaslatot adunk

A komplex gerinctorna program értéke

125 000 Ft

Ajándék záró felméréssel, melynek értéke 49 000 Ft. 
 
A komplex gerinctorna program a következőket tartalmazza:
 • Egyénre szabott 6 alkalmas programot egymásra épülő gyakorlatokkal, melyek fokozatosan erősítik a tartóizmokat, az egyensúly-érzéket és a testtartás javítását célzó egyéb területeket
 • Kiscsoportos foglalkozásokat 55 percben
 • Kézikönyvet, ami tartalmazza a program alapismereteit, a gyakorlatok leírását képekkel illusztrálva
 • 6 alkalmas oktatási anyagot, melyeket videó formában küldünk el a résztvevőknek és személyesen beszéljük át
 • Egyénre szabott házifeladatokat, és ahhoz videó bemutatót a gyakorlatok tökéletes kivitelezéséhez
 • Visszamérést, amely megvizsgálja, hogy milyen változások történtek az induláskor készült felméréshez képest. (Ennek is 2 időpontja van, csakúgy mint az első felmérésnek)

Kapcsolat

HermannOrtho Professzionális Fogszabályozás

 • Cím: 1036 Budapest, Bécsi út 85.
 • Telefon: +36-1 306-78-46 
 • E-mail: info@hermannortho.hu
 • Rendelési idő: Hétfő: 09:00-14:00 / Kedd: 09:00-19:00 / Szerda: 09:00-17:00 / Csütörtök: 09:00-19:00

Neurotrain Neurológiai Fejlesztőközpont

 • Cím: 1036 Budapest, Lajos utca 91. 3.emelet /1.
 • Telefon: +36 1 306 78 46; +36 20 996 7846
 • E-mail: info@neurotrain.hu
 • Rendelési idő: Hétfő: 09:00-14:00 / Kedd: 09:00-19:00 / Szerda: 09:00-17:00 / Csütörtök: 09:00-19:00

Vedd fel velünk a kapcsolatot

advanced-floating-content-close-btn

Visszahívást kérek!

ingyenes videó

A videó címe

Add meg a keresztneved és az e-mail címed, aztán már küldjük is neked a videót!