Magyarország első egészségközpontú fogszabályozása

Tények és tévhitek: a fogszabályozó kezelés

6 állítás a fogszabályozó kezelésről, melyeket evidenciaként kezelünk. De vajon mindegyik igaz? Ebben a bejegyzésünkben ezt vizsgáljuk.

Magyarország első egészségközpontú fogszabályozása

Tények és tévhitek: a fogszabályozó kezelés

6 állítás a fogszabályozó kezelésről, melyeket evidenciaként kezelünk. De vajon mindegyik igaz? Ebben a bejegyzésünkben ezt vizsgáljuk.

1. A fogszabályozás megkezdése előtt ki kell húzni az ép fogakat!

Hamis!


Általában nincs szükség maradó fogak eltávolítására a fogszabályzó felragasztása előtt, hiszen a mai modern készülékekkel már húzás nélkül is korrigálható a fogív- szűkület. A bölcsességfogtól ezzel szemben sok esetben javasolt megválni, különösen abban az esetben, ha a kezelés befejezéséig nem bújnak elő teljesen. Ilyen esetben a bölcsességfogak kései előtörése a fogszabályozással elért eredményt  veszélyeztetné.

2. Állkapocs- műtétet javasoltak; van más választásom?!

Sok páciens keresi fel a rendelőnket azzal a problémával, hogy máshol csak állkapocs- műtét mellett tudják vállalni a fogszabályozását. Mivel ez a beavatkozás igen drasztikus, és a teljes gyógyulás sem garantált; nem meglepő, ha ilyen helyzetben az ember több szakember véleményét is kikéri. Büszkék vagyunk rá, hogy a HermannOrtho Rendelőben a legmodernebb fogszabályzó készülékeket, illetve technikákat alkalmazva, szinte minden esetben sikerül drasztikus beavatkozások nélkül orvosolni akár a legnagyobb fogazati eltéréseket is!

3. A fogszabályzó levétellel a kezelés befejeződik!

Hamis!


A fogszabályozás közel sem ér véget a rögzített készülék eltávolításával, hiszen a kezelés során elért eredményt meg is kell őriznünk. A fogakat tartó szöveteknek ugyanis több időre van szükségük, míg megfelelően stabilizálják a fogakat az új pozíciójukban. Ezért a levétel után minden esetben ún. retenciós fázis következik.

A kezelés ezen szakaszában  retenciós készülék, vagy készülékek felhelyezése, illetve azok (éjszakai) viselése szükséges. A retenciós készülék hiányában, szinte kivétel nélkül visszarendeződik valamilyen mértékben a fogszabályozás előtti állapot.
A retenciós készülékek viselése nagyon egyszerű és kényelmes; a retenciós időszakban pedig elegendő 6-12 havonta ellátogatnunk egy kontrollra.

4. A fogszabályzóval nem lehet bármilyen ételt fogyasztani!

Igaz!


Vannak olyan készülékek, melyek viselése mellett bizonyos ételeket kerülnünk kell. A rögzített fogszabályzók mellett például nem ajánlott a ragacsos, vagy túl kemény ételek fogyasztása, illetve az apró magvakat is tanácsos elkerülni. Szintén felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a rágózás sem szerencsés ebben az időszakban, mert egyrészt beleragad a fogszabályzó elemeibe, másrészt a túl nagy rágóerő a fogak gyökerét is károsíthatja.

5. A fogszabályozó kezelés hosszú évekig tart!

Hamis!


A fogszabályozó kezelés időtartama több tényezőtől is függ, mint például: a fogszabályozási probléma komplexitása, a választott fogszabályozó készülék típusa, a páciens egyéni adottságai és életkora, a kezelés során a fogszabályozó készülék váratlan vagy ismételt károsodása, vagy a páciens együttműködése.
Azt viszont kijelenthetjük, hogy a mai modern fogszabályzó rendszerekkel a kezelési idő lényegesen csökken, általánosságban 1-1,5 évig tart egy átlagos fogszabályzó kezelés. Tehát ma már nagyon ritka, hogy évekig kellene hordania valakinek a fogszabályozó készüléket.

6. A fogszabályzó mellett elromlanak a fogaim

Hamis!


A fogszabályozás során nemcsak a páciens egészsége, hanem a kezelés hatékonyságának szempontjából is fontos a megfelelő szájhigiéniai fenntartása. Igaz, hogy a fogszabályzó mellett nehezebb fenntartani ezt az állapotot, de közel sem lehetetlen! A fogmosás során nagy figyelmet kell fordítani a brackettek körüli területre, ahol az akadályoztatottság miatt az öntisztuló folyamatok nem érvényesülnek. Szintén ügyelni kell a fogak közötti, valamint a brakcettek körüli területekre is, hiszen ezek a részek a speciális szájápolási eszközök nélkül szinte hozzáférhetetlenek. A hosszú ideig el nem távolított lepedékből plakk, majd fogkő képződik.

Ezért a HermannOrtho Rendelőben a fogszabályozó kezelés ideje alatt, 3- 4 havonta beiktatunk egy komplex dentálhigiéniai tisztítást, amikor a fogakról és a brackettekről eltávolítjuk a lerakódott lepedéket és fogkövet, valamint az elszíneződéseket. Ezzel megelőzhetjük a caries kialakulását és a fogak károsodását.

Szeretettel várunk!

Maradt még kérdésed? Vedd fel velünk a kapcolatot az alábbi elérhetőségek bármelyikén, és kérj időpontot személyes diagnosztikára és konzultációra! Imserd meg a modern, egészségközpontú fogszabályozás lehetőségeit!

Kérdésed van? Vedd fel velünk a kapcsolatot!

E-mail:

info@hermannortho.hu

Rendelő:

1036 Budapest, Bécsi út 85.

Rendelési idő:

hétfőtől csütörtökig 08:00-19:00

Visszahívást kérek!

ingyenes videó

A videó címe

Add meg a keresztneved és az e-mail címed, aztán már küldjük is neked a videót!