Kognitív viselkedésterápia: gondolatok és alvás

Dr. Hermann Gábor 

Fogszabályozó szakorvos, alvásfogorvos, egészségközpontú fogszabályozás-specialista blogja

Stressz és fogászat, fogszabályozás

A stressz nem tesz jót a testünknek. A hosszan tartó stressz kimeríti a tartalékokat és az orvoslás egyre több krónikus megbetegedés okaként ismeri el. Ráadásul, az utóbbi évek különösen stresszesek és nem csak a felnőtteket, de a gyermekeket is érinti. Most azzal foglalkozunk, hogyan hathat a stressz jelenléte a fogakra és hogyan befolyásolhatja a fogászati, fogszabályozó kezelést.

Gyakran előfordul, hogy az alvásproblémáink hátterében álló negatív gondolatok és szokások torzítják a valóságot és nehezítik el az alvást. Például az aggodalom az elalvás miatt vagy az álmatlanság miatt kialakuló frusztráció mind olyan tényezők, amelyek zavarhatják az alvást.

Kognitív Viselkedésterápia Az Alvásban:

A kognitív viselkedésterápia (KVT) hatékony módszer lehet az alvásproblémák kezelésére. Ez a terápiás megközelítés arra összpontosít, hogy felismerjük és megváltoztassuk a negatív gondolatokat és szokásokat, amelyek befolyásolják az alvást.

Néhány példa a KVT alváskezelési technikáira:

Az Alvással kapcsolatos aggodalmak felismerése:

Az első lépés az, hogy felismerjük és dokumentáljuk azokat a gondolatokat és aggodalmakat, amelyek megzavarhatják az alvásunkat. Ezek lehetnek például az elalvás idejével kapcsolatos aggodalmak vagy a másnaposság miatti szorongás.

Gondolatok vizsgálata:

A KVT segít megvizsgálni ezeket a gondolatokat és értékelni, hogy mennyire valóságosak vagy racionálisak. Gyakran kiderül, hogy az aggodalmak túlzottak vagy irreálisak.

Gondolatok módosítása:

Az irreális vagy negatív gondolatok helyett tanuljunk meg pozitívabb és reálisabb gondolatokat helyettesíteni. Például, ha aggódunk az elalvás miatt, gondoljunk pozitív tapasztalatainkra az alvással kapcsolatban.

Szokások és alvási minták módosítása:

A KVT segíthet abban, hogy megváltoztasd az alvással kapcsolatos szokásaidat és mintáidat. Tanuld meg, hogyan alakítsd ki egy egészséges alvási rutint.

Az alvásminőség javítása a KVT segítségével hosszú távon is lehetővé válik, mivel megtanít minket a negatív gondolatok és szokások kezelésére. Ha szeretnél többet megtudni a KVT-ről és az alvásról, kérlek, ne habozz további információkat kérni, vagy konzultálni egy szakemberrel.

Ismerd meg az S-Leap alvástréninget

Az S-Leap tréninget elsősorban azok számára fejlesztettük ki, akik szeretnének javítani az alvásuk minőségén. Az insomnia, vagy más néven elalvási nehézség, gyakori felébredés nagyon jó kezelhető különböző stressz-kezelési módszerekkel, viselkedés-terápiás tréningekkel. 

Az S-Leap egy egyedülálló tréning, mely a modern alvásorvoslás alapjainak ismertetése mellett segít a résztvevőknek, hogy hatékonyan tudják kezelni elalvási nehézségeiket, javítani tudnak alvásminőségükön. Az S-Leap tréning egyik legfontosabb előnye, hogy nem online, hanem személyesen, csoportokban tartjuk. Így a trénerek és a résztvevők közt valódi kapcsolat alakul ki, és az összetartozás élményének köszönhetően bizonyítottan hatékonyabb a tréning.

Kérdésed van? Vedd fel velünk a kapcsolatot!

HermannOrtho Professzionális Fogszabályozás

  • Cím: 1036 Budapest, Bécsi út 85.
  • Telefon: +36-1 306-78-46 
  • E-mail: info@hermannortho.hu
  • Rendelési idő: Hétfő: 09:00-14:00 / Kedd: 09:00-19:00 / Szerda: 09:00-17:00 / Csütörtök: 09:00-19:00

Neurotrain Neurológiai Fejlesztőközpont

  • Cím: 1036 Budapest, Lajos utca 91. 3.emelet /1.
  • Telefon: +36 1 306 78 46; +36 20 996 7846
  • E-mail: info@neurotrain.hu
  • Rendelési idő: Hétfő: 09:00-14:00 / Kedd: 09:00-19:00 / Szerda: 09:00-17:00 / Csütörtök: 09:00-19:00

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Visszahívást kérek!

ingyenes videó

A videó címe

Add meg a keresztneved és az e-mail címed, aztán már küldjük is neked a videót!