Koffein, nikotin és alvás

Dr. Hermann Gábor 

Fogszabályozó szakorvos, alvásfogorvos, egészségközpontú fogszabályozás-specialista blogja

Stressz és fogászat, fogszabályozás

A stressz nem tesz jót a testünknek. A hosszan tartó stressz kimeríti a tartalékokat és az orvoslás egyre több krónikus megbetegedés okaként ismeri el. Ráadásul, az utóbbi évek különösen stresszesek és nem csak a felnőtteket, de a gyermekeket is érinti. Most azzal foglalkozunk, hogyan hathat a stressz jelenléte a fogakra és hogyan befolyásolhatja a fogászati, fogszabályozó kezelést.

Koffein és alvás:

A koffein egyike a leggyakrabban fogyasztott stimulánsoknak a világon, megtalálható a kávéban, teában, üdítőitalokban és egyéb termékekben. Tudtad, hogy a koffein fogyasztása akár 6 órán keresztül is hatással lehet az alvásra? Mivel serkentő hatása van, fontos odafigyelni a koffeinbevitelre, különösen délután és este. Ha alvásproblémáid vannak, érdemes korlátozni a koffeinfogyasztást, különösen a késői órákban.

Nikotin és alvás:

A dohányzás is negatívan befolyásolhatja az alvást. A nikotin serkentő hatású, és ahogy a koffein esetében, akár az alvást megelőző néhány órával is hatással lehet az alvásminőségre. A dohányzás elkerülése vagy leszokás segíthet javítani az alvásodon.

Mikor kerüld el ezeket a stimulánsokat?

Ideális esetben a koffein és a nikotin elkerülése lefekvés előtt legalább 4-6 órával ajánlott. Ez idő alatt a szervezetednek lehetősége van feldolgozni ezeket a stimulánsokat, és így könnyebben elérheted a pihentető alvást.

Kérjük, tartsd szem előtt, hogy minden szervezet más, és reagálhat eltérően a koffeinre és a nikotinra. Ha alvásproblémáid vannak, érdemes figyelni a saját reakcióidat és a stimulánsok bevitelét, és szükség esetén konzultálj alvásszakemberrel vagy orvossal.

Ismerd meg az S-Leap alvástréninget

Az S-Leap tréninget elsősorban azok számára fejlesztettük ki, akik szeretnének javítani az alvásuk minőségén. Az insomnia, vagy más néven elalvási nehézség, gyakori felébredés nagyon jó kezelhető különböző stressz-kezelési módszerekkel, viselkedés-terápiás tréningekkel. 

Az S-Leap egy egyedülálló tréning, mely a modern alvásorvoslás alapjainak ismertetése mellett segít a résztvevőknek, hogy hatékonyan tudják kezelni elalvási nehézségeiket, javítani tudnak alvásminőségükön. Az S-Leap tréning egyik legfontosabb előnye, hogy nem online, hanem személyesen, csoportokban tartjuk. Így a trénerek és a résztvevők közt valódi kapcsolat alakul ki, és az összetartozás élményének köszönhetően bizonyítottan hatékonyabb a tréning.

Kérdésed van? Vedd fel velünk a kapcsolatot!

HermannOrtho Professzionális Fogszabályozás

  • Cím: 1036 Budapest, Bécsi út 85.
  • Telefon: +36-1 306-78-46 
  • E-mail: info@hermannortho.hu
  • Rendelési idő: Hétfő: 09:00-14:00 / Kedd: 09:00-19:00 / Szerda: 09:00-17:00 / Csütörtök: 09:00-19:00

Neurotrain Neurológiai Fejlesztőközpont

  • Cím: 1036 Budapest, Lajos utca 91. 3.emelet /1.
  • Telefon: +36 1 306 78 46; +36 20 996 7846
  • E-mail: info@neurotrain.hu
  • Rendelési idő: Hétfő: 09:00-14:00 / Kedd: 09:00-19:00 / Szerda: 09:00-17:00 / Csütörtök: 09:00-19:00

Vedd fel velünk a kapcsolatot

advanced-floating-content-close-btn

Visszahívást kérek!

ingyenes videó

A videó címe

Add meg a keresztneved és az e-mail címed, aztán már küldjük is neked a videót!