Stresszkezelés és alvás

Dr. Hermann Gábor 

Fogszabályozó szakorvos, alvásfogorvos, egészségközpontú fogszabályozás-specialista blogja

Stressz és fogászat, fogszabályozás

A stressz nem tesz jót a testünknek. A hosszan tartó stressz kimeríti a tartalékokat és az orvoslás egyre több krónikus megbetegedés okaként ismeri el. Ráadásul, az utóbbi évek különösen stresszesek és nem csak a felnőtteket, de a gyermekeket is érinti. Most azzal foglalkozunk, hogyan hathat a stressz jelenléte a fogakra és hogyan befolyásolhatja a fogászati, fogszabályozó kezelést.

Stressz és Alvás:

A stressz gyakori oka az álmatlanságnak és a nyugtalan éjszakáknak. Az agyunk folyamatosan aktív, és a stressz növelheti a szorongást és a negatív gondolatokat, amelyek megakadályozhatják az alvást. Azonban van néhány hatékony stresszcsökkentő technika, amelyek segíthetnek:

Test-szkennelés, és Légzéstechnikák:

Az úgynevezett progresszív relaxációs technikák, vagy testszkennelés, valamint a tudatos légzés gyakorlása segít megnyugtatni az elmét és csökkenteni a stresszt. Próbáld ki a napi rendszeres relaxációs technikák, vagy a meditáció valamilyen formáját vagy olyan légzés rechnikákat, melyek csökkentik a légzés-számot és a légzés intenzitását lefekvés előtt.

Testmozgás:

A testmozgás kiváló stresszcsökkentő lehet. Rendszeres testmozgás segít kiegyensúlyozni a stresszhormonok szintjét és javítja az alvást. Azonban kerüld az intenzív edzéseket lefekvés előtt, mert ezek éppen ellenkező hatást válthatnak ki.

Stresszkezelő Technikák:

Tanuld meg az időmenedzsmentet és a stresszkezelést. Hatékonyan szervezd meg a feladataidat és tanuld meg, hogyan kezeld a stresszhelyzeteket.

Nagyon fontos a lefekvés előtti rutin kialakítása:

Az esti órákban próbálj meg teljesen ellazulni. Kerüld az intenzív tevékenységeket és a stresszel kapcsolatos gondolatokat. Inkább olvass egy könyvet vagy hallgass megnyugtató zenét.

Támogató közösség:

Beszélj a stresszről barátaiddal vagy családtagjaiddal. Az érzelmi támogatás segíthet levezetni a stresszt.

Az alvás és a stressz között szoros kapcsolat van, különösen az insomnia esetében. Ha megtanuljuk kezelni a stresszt, az nemcsak az alvásminőségünket javítja, hanem általános jóllétünket is növeli. Ha kérdéseid vagy észrevételeid vannak, ne habozz megosztani velünk őket.

Ismerd meg az S-Leap alvástréninget

Az S-Leap tréninget elsősorban azok számára fejlesztettük ki, akik szeretnének javítani az alvásuk minőségén. Az insomnia, vagy más néven elalvási nehézség, gyakori felébredés nagyon jó kezelhető különböző stressz-kezelési módszerekkel, viselkedés-terápiás tréningekkel. 

Az S-Leap egy egyedülálló tréning, mely a modern alvásorvoslás alapjainak ismertetése mellett segít a résztvevőknek, hogy hatékonyan tudják kezelni elalvási nehézségeiket, javítani tudnak alvásminőségükön. Az S-Leap tréning egyik legfontosabb előnye, hogy nem online, hanem személyesen, csoportokban tartjuk. Így a trénerek és a résztvevők közt valódi kapcsolat alakul ki, és az összetartozás élményének köszönhetően bizonyítottan hatékonyabb a tréning.

Kérdésed van? Vedd fel velünk a kapcsolatot!

HermannOrtho Professzionális Fogszabályozás

  • Cím: 1036 Budapest, Bécsi út 85.
  • Telefon: +36-1 306-78-46 
  • E-mail: info@hermannortho.hu
  • Rendelési idő: Hétfő: 09:00-14:00 / Kedd: 09:00-19:00 / Szerda: 09:00-17:00 / Csütörtök: 09:00-19:00

Neurotrain Neurológiai Fejlesztőközpont

  • Cím: 1036 Budapest, Lajos utca 91. 3.emelet /1.
  • Telefon: +36 1 306 78 46; +36 20 996 7846
  • E-mail: info@neurotrain.hu
  • Rendelési idő: Hétfő: 09:00-14:00 / Kedd: 09:00-19:00 / Szerda: 09:00-17:00 / Csütörtök: 09:00-19:00

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Visszahívást kérek!

ingyenes videó

A videó címe

Add meg a keresztneved és az e-mail címed, aztán már küldjük is neked a videót!