Az életmód és az alvás kapcsolata

Dr. Hermann Gábor 

Fogszabályozó szakorvos, alvásfogorvos, egészségközpontú fogszabályozás-specialista blogja

Stressz és fogászat, fogszabályozás

A stressz nem tesz jót a testünknek. A hosszan tartó stressz kimeríti a tartalékokat és az orvoslás egyre több krónikus megbetegedés okaként ismeri el. Ráadásul, az utóbbi évek különösen stresszesek és nem csak a felnőtteket, de a gyermekeket is érinti. Most azzal foglalkozunk, hogyan hathat a stressz jelenléte a fogakra és hogyan befolyásolhatja a fogászati, fogszabályozó kezelést.

Az életmódunknak nagy szerepe van az alvásminőségünkben. Az egészséges életmód gyakran vezet pihentetőbb éjszakákhoz. Nézzük meg, hogyan befolyásolja az életmódunk az alvást:

Testmozgás:

A rendszeres testmozgás javítja az alvásminőséget. A fizikai aktivitás segít levezetni a stresszt és az energia felhasználását, ami elősegíti az alvást. Azonban ne sportolj túl közel az alvásidőhöz, mert az ingerlékenységet okozhat.

Étrend:

Az étrendünk is nagy hatással van az alvásra. Kerüld az éjszakai nehéz, fűszeres ételeket és az alkoholt, mert ezek zavarhatják az alvást. Próbálj inkább könnyű vacsorát fogyasztani, és egyél olyan ételeket, amelyekben található aminosavak, például a triptofán, amely segíthet az alvásban.

Alkohol és Koffein:

Korlátozd az alkohol és a koffein fogyasztását, különösen este. Mindkét anyag zavarhatja az alvást és az alvásminőséget.

Rendszeres Életvitel:

Próbálj megtartani egy állandó napi rutint, beleértve az alvási és ébredési időpontokat. Az egyenletes életmód segít beállítani a biológiai órát, ami elősegítheti a pihentető alvást.

Egyszerű Változtatások az Életmódban:

Most, hogy tudod, milyen szerepe van az életmódnak az alvásminőségben, néhány egyszerű változtatást is megosztunk, amelyek segíthetnek:

Rendszeres Testmozgás:

Próbálj hetente legalább néhány alkalommal sportolni vagy sétálni. A testmozgás segít a stressz leküzdésében és fokozza a jó közérzetet.

Tudatos Étkezés:

Figyelj oda az étrendedre, és próbálj könnyű, emészthető ételeket fogyasztani lefekvés előtt. A tanfolyamon kitérünk az időablakos táplálkozásra is, tanácsokat adunk diétától függetlenül arra, hogyan tudsz javítani az időablakos étkezéssel az alvásminőségeden.

Koffein és Alkohol korlátozása:

Kerüld az esti kávézást és alkoholfogyasztást, hogy ne zavarja meg az alvásod.

Rendszeres Alvásidő:

Próbálj minden nap ugyanabban az időben lefeküdni és felkelni, még a hétvégéken is.

Az életmódod apró változtatásaival hosszú távon javíthatod az alvásminőségedet és az általános jóllétedet.

Ismerd meg az S-Leap alvástréninget

Az S-Leap tréninget elsősorban azok számára fejlesztettük ki, akik szeretnének javítani az alvásuk minőségén. Az insomnia, vagy más néven elalvási nehézség, gyakori felébredés nagyon jó kezelhető különböző stressz-kezelési módszerekkel, viselkedés-terápiás tréningekkel. 

Az S-Leap egy egyedülálló tréning, mely a modern alvásorvoslás alapjainak ismertetése mellett segít a résztvevőknek, hogy hatékonyan tudják kezelni elalvási nehézségeiket, javítani tudnak alvásminőségükön. Az S-Leap tréning egyik legfontosabb előnye, hogy nem online, hanem személyesen, csoportokban tartjuk. Így a trénerek és a résztvevők közt valódi kapcsolat alakul ki, és az összetartozás élményének köszönhetően bizonyítottan hatékonyabb a tréning.

Kérdésed van? Vedd fel velünk a kapcsolatot!

HermannOrtho Professzionális Fogszabályozás

  • Cím: 1036 Budapest, Bécsi út 85.
  • Telefon: +36-1 306-78-46 
  • E-mail: info@hermannortho.hu
  • Rendelési idő: Hétfő: 09:00-14:00 / Kedd: 09:00-19:00 / Szerda: 09:00-17:00 / Csütörtök: 09:00-19:00

Neurotrain Neurológiai Fejlesztőközpont

  • Cím: 1036 Budapest, Lajos utca 91. 3.emelet /1.
  • Telefon: +36 1 306 78 46; +36 20 996 7846
  • E-mail: info@neurotrain.hu
  • Rendelési idő: Hétfő: 09:00-14:00 / Kedd: 09:00-19:00 / Szerda: 09:00-17:00 / Csütörtök: 09:00-19:00

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Visszahívást kérek!

ingyenes videó

A videó címe

Add meg a keresztneved és az e-mail címed, aztán már küldjük is neked a videót!