Dr. Hermann Gábor 

Fogszabályozó szakorvos, alvásfogorvos, egészségközpontú fogszabályozás-specialista blogja

Bulldogharapás korrekciója felnőttkorban sebészet nélkül

Egy korábbi blogban kitértem arra, hogy miért érdemes gyermekkorban minél hamarabb felfigyelni és aztán kezelni is a bulldogharapást. 

Arra is kitértem ott, hogy a kezelés alapja egy olyan felfogás, hogy a bulldogharapás NEM CSAK GENETIKAI okok miatt alakul ki.

Dr. Hermann Gábor 

Fogszabályozó szakorvos, alvásfogorvos, egészségközpontú fogszabályozás-specialista blogja

Bulldogharapás korrekciója felnőttkorban sebészet nélkül

Egy korábbi blogban kitértem arra, hogy miért érdemes gyermekkorban minél hamarabb felfigyelni és aztán kezelni is a bulldogharapást. 

Arra is kitértem ott, hogy a kezelés alapja egy olyan felfogás, hogy a bulldogharapás NEM CSAK GENETIKAI okok miatt alakul ki.

Az esetek többségében felfedhető az alsó állcsont kényszerhelyzete és az abból adódó feszültség. A feszültség kiterjed a rágóizmokra és a nyelvre is, és mindezek nem csak az alsó fogakat és az alsó állcsontot feszítik, hanem a feszültség végeredményben visszatartja a felső állcsontot a növekedésben. Éppen ezért javasolt a bulldogharapás korai felismerése és akár igen kis korban való korrekciója.

De mi a helyzet a felnőttel? Ott már sokszor az állkapocs mérete és növekedési iránya szervült, kialakult. Valóban el kell ismerni, vannak olyan kifejezett felnőttkori bulldogharapásos esetek, ahol ez esztétikus végeredmény érdekében a sebészet a legjobb megoldás. Viszont szerencsére a felnőttkori bulldogharapások nagy része olyan határeset, ahol igenis van keresnivalója a sebészet nélküli kezeléseknek. Ez kifejezetten jó hír nagyon sok felnőtt számára.

Hogyan lehetséges felnőttkorban egy ilyen jelentős korrekció

Megint felmerül a kérdés, hogy hogyan lehetséges felnőttkorban egy ilyen jelentős korrekció, főleg azt is figyelembe véve, hogy sokszor nem is egyszerűen egy előre-hátra különbségről beszélünk, hanem a bulldogharapás egy olyan aszimmetriával társul, amiben az alsó állcsont valamelyik irányba el van ferdülve (tekeredve).

A bemutatott eset elég extrém. Természetesen úgy érkezett hozzánk, hogy a korábbi rendelőkben mindenhol sebészi megoldást javasoltak neki.

Bulldogharapás korrekciója a HermannOrtho rendelőben

Ráadásul az eset külön kihívása az volt, hogy alul foghiányok miatt nehezebb volt a kezelés megtámasztása az eset menedzsmentje szempontjából. Hogyan lehet felnőttkorban megváltoztatni a bulldogharapást?

Az elv kicsit hasonló a gyermek kezeléseknél ismertetettekhez. Az alsó állcsont valószínűleg továbbra is egyfajta kényszerhelyzetben van és a kényszerhelyzet kikapcsolása lehetőséget ad az izmok és szalagok visszaállásához és hátrébb megy majd az alsó állcsont.

Van két további lépés is. Az egyik az, hogy a felnőttkor ellenére az állkapocsízület (csont és porc része is) képes az átépülésre. Ezt használjuk ki az ellenkező kezelési irányoknál is amikor a felső fogak állnak nagyon előre. Az utolsó, hogy a felső állcsont és a felső fogak előre mozgatása mint lehetőség rendelkezésünkre áll, mint egyfajta tartalék. Ezt nagyon sok bulldogharapásos esetben ki is használom.

A kezelés elején a felső fogív torlódását oldottuk, ami növelte a felső fogív hosszát. Természetesen ez csak úgy volt lehetséges, hogy közben megemeltük a harapást, kikapcsolva a hátra feszülő alsó állcsont hatását.

A kezelés kb 2 évig tartott, és a fogszabályozás elő is készítette a későbbi fogpótlások helyét, amik el is készültek. Ezek valóban csoda kezelések, egy teljesen elveszett, elkeseredett páciensnek ad új esélyt és természetesen új mosolyt. Akinek hasonló harapása van és egy hasonlóan szép mosolyt szeretne, szeretetettel várjuk egy személyes konzultáción!

Lássuk a végeredményt!

A HermannOrtho missziója

Szerencsére világszerte alakultak olyan szakmai csoportok, melyek ezt az új kezelési felfogást képviselik. A HermannOrtho Professzionális Fogszabályozás Magyarország első egészségközpontú fogszabályozó rendelőjeként biztosítja azt a kezelést, mellyel nem csak a foghúzás nélküli kezelés valósul meg, hanem a fogak kuszasága mögött álló izomműködés és funkció helyreállításával a testtartás, alvás, iskolai- és sportteljesítmény is javul.

Kérdésed van? Vedd fel velünk a kapcsolatot!

E-mail:

info@hermannortho.hu

Rendelő:

1036 Budapest, Bécsi út 85.

Rendelési idő:

 

Hétfő: 09:00-14:00

Kedd: 09:00-19:00

Szerda: 09:00-17:00

Csütörtök: 09:00-19:00

Visszahívást kérek!

ingyenes videó

A videó címe

Add meg a keresztneved és az e-mail címed, aztán már küldjük is neked a videót!