Dr. Hermann Gábor 

Fogszabályozó szakorvos, alvásfogorvos, egészségközpontú fogszabályozás-specialista blogja

Bulldogharapás kezelése gyermekkorban foghúzás és állcsontsebészet nélkül

Az egyik legfeltűnőbb fogazati elváltozás a bulldogharapás. Főleg lányok, lányos szülők esetében nagy elkeseredés tárgya, hiszen nagy a félelem, hogy nagyon férfias lesz az arc vonása. Nem is kell feltétlenül profil eltérés ahhoz, hogy a szülőnek is feltűnjön, hogy kialakult a fordított harapás – az alsó metszőfogak a felsők elé harapnak. A nagy kérdések – egyébként más harapási és állcsonti eltérésekhez hasonlóan – miért alakult ki, mikor érdemes kezelni és egyáltalán lehet-e kezelni?

Dr. Hermann Gábor 

Fogszabályozó szakorvos, alvásfogorvos, egészségközpontú fogszabályozás-specialista blogja

Bulldogharapás kezelése gyermekkorban foghúzás és állcsontsebészet nélkül

Az egyik legfeltűnőbb fogazati elváltozás a bulldogharapás. Főleg lányok, lányos szülők esetében nagy elkeseredés tárgya, hiszen nagy a félelem, hogy nagyon férfias lesz az arc vonása. Nem is kell feltétlenül profil eltérés ahhoz, hogy a szülőnek is feltűnjön, hogy kialakult a fordított harapás – az alsó metszőfogak a felsők elé harapnak. A nagy kérdések – egyébként más harapási és állcsonti eltérésekhez hasonlóan – miért alakult ki, mikor érdemes kezelni és egyáltalán lehet-e kezelni?

Sok korábbi blogomhoz hasonlóan megint visszatérek a koncepcionális különbséghez, ami a hagyományos fogszabályozó felfogást és az egészségközpontú fogszabályozást jellemzi.

A hagyományos fogszabályozás három alapvetése, miszerint a probléma fő oka a genetika, a probléma csak a fogakat és az állcsontokat érinti, azaz nem függ össze a test egyéb részeivel és az, hogy ami eltér az ideálistól, az automatikusan valamilyen kóros elváltozás és kezeletlenül egyéb problémák forrása lehet.

A hagyományos felfogású fogszabályozás világában a bulldogharapás alapvetően egy családi vonás, egy genetikai probléma, ami nem függ össze mással és az esetek nagy részében gyermekkorban kezelhetetlen, mert később úgy is visszaalakul a genetika miatt. Ebből adódóan az esetek többségében amikor a szülő elviszi a gyermeket a fogszabályozó orvoshoz, a válasz az, hogy most nem érdemes ezzel foglalkozni, meg kell várni az állcsontok fejlődésének befejeződését és akkor lehet majd – állcsontsebészettel –  kezelni.

Hát ez nagyon elkeserítő nagyon sok szülő és persze gyermek számára. Nem ritka, hogy egy olyan konzultáció, ami egy bulldogharapásos gyermek családjával történik, sírásban tör ki. A család már meglátogatott több rendelőt és mindenhol a sebészetet javasolták. Ez történt ennek a kisfiúnak a családjával is.

Tehát a kérdés az, hogy lehet-e egyáltalán bármit is kezdeni, van-e erre sebészet nélküli kezelés és ha igen, mikor kell elkezdeni?

Az egészségközpontú fogszabályozás egy olyan koncepció, amiben azt a tényt (amit egyébként a fogszabályozó tankönyvek is elismernek) hogy a genetika mellett egy sor más tényező is szerepet játszik a harapási rendellenességek kialakulásában nagyon komolyan vesszük. Ez egy nyomozás, vagy egyfajta algoritmus, amit végigveszünk, aminek a logikája mentén a kezelést kivitelezzük ebben a blogban.

Bulldogharapás: lehet-e kezelni?

Igen.

Az első dolgom az volt, hogy megkértem a kisfiút, mozgassa annyira hátra az állcsontját, amennyire tudja, hogy megnézzem képes-e a metszőfogakat élben összeharaptatni. Tudta. Ez egy nagyon jó kiindulási helyzet. Hozzáteszem, akkor is ment volna a kezelés, ha nem tudta volna.

Megnyugtattam a családot, hogy menni fog a kezelés. Viszont a kezelés nem csak a fogak (és az állcsont) mozgatásáról szól majd. Itt jön a lényeg. Az alsó állcsont valóban előrébb van és a felső fogsor valóban hátrébb. De vajon miért? Csak a genetika játszik szerepet?

Az alsó rések is arról árulkodnak, hogy az alsó állcsont egyfajta előre szorult kényszerhelyzetben van. Valamiért volt egy instabil harapási helyzet, rossz szokás (már teljesen mindegy) és az alsó állcsont átbillent. Viszont innen (főleg éjszaka) hátra akarnak menni és a rágóizmok nagy erővel húzzák hátra az alsó állcsontot. Ez olyan mint egy csúzli ami folyamatosan fel van húzva. Ez nyitja ki a réseket alul és tartja vissza növekedésben a felső állcsontot. Azaz egyáltalán nem a genetika itt a fő tényező, hanem a funkció. Amihez még ráadásul a nyelv feszültsége is hozzájön és az is a szájtér alsó részében, főleg az alsó fogakra terheli a nyomást. Azaz, a kezelés nem csak a fogakat és az állcsont helyzetet fogja korrigálni, hanem a nyelvet és a rágóizmok működését is.

Mikor érdemes kezdeni a kezelést?

Most azonnal.

Meggyőződésem, hogy elküldeni egy ilyen pácienst és felnőtt korára visszahívni, nagyon nem szerencsés, mondjuk egy önbeteljesítő jóslat, hiszen addigra az ami most még csak egy kényszerhelyzet az állcsont területen szervülni fog, és az alsó állcsont valóban nagyobb lesz és a műtét esélye sokkal nagyobb. Tehát minél előbb avatkozunk be, annál nagyobb esélyünk van arra, hogy gyorsan megszűnik a kényszerhelyzet és olyan harmonikus lesz az arc, hogy nem is látszik a bulldog tendencia.

Mikor kell egy bulldogharapásos gyermeket elvinni egy konzultációra?

Azonnal, amikor észrevesszük.

Ez lehet akár 2-3 éves kor is, de 4-6 éves kor is ideális. Az, hogy csak tejfogak vannak, vagy részben tej és maradó fogak egyáltalán nem akadály. A kényszerhelyzet megszüntetése, a felső állcsont (arcközép) fejlesztése és a nyelv, rágóizomzat korrekció nagy csodákra képes. Még ha valóban nagy a genetikai hajlam, akkor is mindent megtehetünk a kompenzációra.

Hogyan néz ki egy ilyen kezelés?

A legfontosabb a kényszerhelyzet kikapcsolása, a harapás ideiglenes megemelése. Ezt támogatja az alsó rések zárása és a felső fogsor-állcsont fejlesztése. Ennek része ez a készülék kiegészítő része.

Mire lehet számítani?

Csodára:))

Kb 1,5 hónap alatt alakult át a bulldogharapás normál harapássá. Elhihetitek mekkora öröm látni és a szülők örömét látni. Lehet, hogy nem minden eset “ugrik” át ilyen gyorsan, de ez a kisfiú már nem kell, hogy arra gondoljon, hogy felnőtt korában meg kell műteni az állcsontját.

Persze még nincs kész a kezelés. Dolgozunk tovább a funkción, a rések zárásán, a szép széles mosolyon, de az első mérföldkő pipa.

Az egészségközpontú fogszabályozás hatalmas perspektívát nyit ki olyan pácienseknek, akinek reményét vette egy-egy olyan vélemény, hogy az ő esetét csak foghúzással, vagy sebészettel lehet megoldani.

További blogokban kitérünk majd a bulldogharapás felnőttkori lehetőségeire is. Akinek hasonló problémája van és szeretne hasonló eredményt elérni, várjuk szeretettel egy személyes konzultáción!

Kérdésed van? Vedd fel velünk a kapcsolatot!

E-mail:

info@hermannortho.hu

Rendelő:

1036 Budapest, Bécsi út 85.

Rendelési idő:

hétfőtől csütörtökig 08:00-19:00

Visszahívást kérek!

ingyenes videó

A videó címe

Add meg a keresztneved és az e-mail címed, aztán már küldjük is neked a videót!