Dr. Hermann Gábor 

Fogszabályozó szakorvos, alvásfogorvos, egészségközpontú fogszabályozás-specialista blogja

Meddig tart a fogszabályozó kezelés?

Fogszabályozó kezelés hossza: mi határozza meg?

Sokszor leírtam és nem lehet elégszer. A fogszabályozás, mint kifejezés nagyon sok különböző kezelési típust foglal magába. Azaz, elsőre nagyon nehéz eligazodni, hogy melyik is a legjobb kezelés számodra és mennyi a reális a kezelési idő.

Dr. Hermann Gábor 

Fogszabályozó szakorvos, alvásfogorvos, egészségközpontú fogszabályozás-specialista blogja

Meddig tart a fogszabályozó kezelés?

Fogszabályozó kezelés hossza: mi határozza meg?

Sokszor leírtam és nem lehet elégszer. A fogszabályozás, mint kifejezés nagyon sok különböző kezelési típust foglal magába. Azaz, elsőre nagyon nehéz eligazodni, hogy melyik is a legjobb kezelés számodra és mennyi a reális a kezelési idő.

A legkönnyebben a kezelés célja alapján lehet kategóriákat felállítani. A kezelési célok alapján 3 kezelési kategória létezik a mai fogszabályozásban.

  • Kozmetikai kezelések, melyek csak a mosollyal, a kirakattal foglalkoznak és a harapást nem változtatják meg.
  • Norma alapú helyreállító kezelés, mely meghatározott értékeket mér, mint profil röntgen, gpiszminta, vagy profil-esztétika és ez alapján állít fel kezelési célokat. Ez a kezelés a harapással is foglalkozik és a kozmetikai célokkal is, azaz több mindenre vállalkozik. Ugyanakkor ez a kezelés nem veszi figyelembe a fogak és állcsontok állásának mélyebb összefüggéseit.
  • Ezekkel az un. Egészségközpontú fogszabályozó kezelések foglalkoznak. Az egészségközpontú kezelések segítenek a páciens esztétikai vágyainak megoldásában, beállítják az ideális harapást és azokkal az okokkal is foglalkoznak, melyek a fogsor-kuszaság, állcsonti eltérések okai, vagy összefüggései.

A fogszabályozás egy önkéntes orvosi beavatkozás, azaz az orvos és páciense közösen döntenek arról, hogy az adott fogsor és állcsont helyzetre, a páciens adott élethelyzetében melyik a legoptimálisabb. Ezek alapvetően határozzák meg a kezelés várható idejét is.

Kometikai fogszabályozás

A kozmetikai fogszabályozás nagy előnye, hogy mivel nem foglalkozik a harapás megváltoztatásával, ezért kevesebb a kezelési feladat és rövidebb a kezelés.

A kozmetikai kezelés mosoly során látható a felső, vagy alsó, vagy az alsó és felső metszőfogak kezelésével foglalkozik (angolul social six treatment). A legrövidebb ilyen kozmetikai kezelés 3-4 hónapos, de az átlag 6-9 hónapig tart.

Norma alapú fogszabályozás

Amikor azt mondom norma alapú fogszabályozás, úgy értem, hogy a fogszabályozó szakma sok évtizeden keresztül igyekezett valamilyen normarendszert kialakítani, ami segít annak eldöntésében, mi a legelőnyösebb kezelés egy adott páciens számára. Ennek eldöntésére 3 nagy és 1 kisebb terület lett vizsgálva:

A gipszminta analízis, a profil röntgen, a páciens mosoly és arcesztétikája és a +1 terület az állkapocs ízület. Ez a fajta megközelítés a klasszikus fogszabályozás. A fogak állását és az állcsontok viszonyát a genetika határozza meg és az adott csont méreten belül van csak mozgástér.

A fogak állása és az állcsontok helyzete nem függ össze a test más területeivel és a harapási eltérés, állcsonti eltérés bajokat okozhat ha nincs korrigálva. Ez a megközelítés az alapja annak, hogy egyes gipszminta mérések, vagy profil röntgen mérések alapján a fogszabályozó orvos foghúzást, vagy/és állcsontsebészi beavatkozást ír elő. Ezek a kezelések többre vállalkoznak, mint a kozmetikai kezelések, mindkét fogsoron dolgoznak és az átlag kezelési idő 1,5-2,5 év között van. Nagy átlagban egy foghúzásos kezelés hosszabb, mint egy foghúzás nélküli.

Egészségközpontú fogszabályozás

Az egészségközpontú fogszabályozás egy új kategória. Voltak már hasonló kezelési elképzelések, amelyek a korábbi felfogásokhoz képest már kitekintettek és nem a hagyományos normák alapján határoztak meg kezelési irányokat. Ilyen a légutak és így a légzést-alvás egészséget támogató un. Légút-specifikus Fogszabályozás (angolul airway centric orthodontics, dentistry).

Ez nagyon előre mutató volt és sokat segített abban, hogy a szakma elég nagy része átgondolja azt, hogy a hagyományos kezelések potenciálisan károsan hatnak a légutak méretére és így a páciens alvási minőségére életminőségére.

Az egészségközpontú fogszabályozás viszont ennél tovább megy és nem emel ki egy változót, mint a légút mérete, hanem a páciens egészségét általában veszi kezelési célnak és a szép mosoly, jó harapás mellett maximális egészségjavítást és minimális helyi és általános mellékhatásokat tűz ki célul.

Az egészségközpontú fogszabályozó kezelésnek vannak kiegészítő elemei is, most viszont a kezelési idővel foglalkozunk. Ez a kezelési kategória is mindkét fogsoron kezel. Az átlag kezelési idő itt is 1,5-2,5 év lehet.

A fogszabályozó kezelés hossza

A kezelési időt további tényezők határozhatják meg:

A páciens kora

    • A kisgyermekkori kezelések ideje általában 9-12 hónap és főleg arról szól, hogy szép fejlettek legyenek az állcsont-ívek, legyen hely a maradó fogak számára és az állcsontok harmonikusan fejlődjenek
    • A serdülőkori kezelésekben ritka a foghiány, fogpótlás és így a felnőtt kezelésekhez képest relatíve rövidebbek
    • A felnőtt kezelések esetében már a foghiányok, a fogpótlások a fogágy állapota mind kezelést hosszabbító tényező lehet

A kezelési kiegészítő feladatok

    • Serdülő, vagy felnőtt kezeléseknél az állkapocs aszimmetriák kezelése, keresztharapások korrekciója plusz kezelési feladat, ami hónapokkal növelheti a kezelési időt
    • Korábbi fogelvesztés miatt jelentős aszimmetria alakul ki és a felsó, vagy alsó fogazati középvonal elmászik valamilyen irányba. Ennek korrekciója fontos, de időt vesz igénybe
    • Korábbi fogelvesztések miatt jelentős rések alakulnak ki és oldalsó fogak jelentősen elmásztak az ideális helyükről. Ez egy nagyon szép feladat, hiszen a fogszabályozás képes visszaállítani az állcsont, a fogak és a harapás egyensúlyát és lehetővé válik normális fogpótlás készítése
    • Felső állcsont billenése. Ez sok embert zavar, vagy az állcsont aszimmetria kísérőjeként kell vele foglalkozni. Szép feladat, de hosszú.
    • Az egészségközpontú kezelések egyik legszebb és leglátványosabb része az alsó állcsont előre mozgatása sebészi állcsontműtét nélkül. Ez érdekes módon nem annyira hosszú folyamat kortól függetlenül, nagyon jól kialakított kezelés protokoll szerint egy 2 éves kezelésbe beleférhet.

Amint látható, ez egy puzzle játék. Az egyénre szabott kezelési terv sok mindentől függ. Az orvos kiértékeli az adott esetet, a páciens pedig végiggondolja, hogy mi zavarja, mi fér bele az adott életszakaszban a kezelésbe. Ezek alapján lehet összeállítani a legjobb kezelési tervet és ez határozza meg a várható kezelési időt. 

Egy megjegyzés még ide kívánkozik. A kezelési időnek van egy trükkje. Egyik oldalról páciensként szeretnénk, hogy a kezelés rövid legyen és hallani szeretnénk, hogy “persze, ez 9 hónap alatt kész.” Ugyanakkor nincs annál lelombozóbb, mint amikor a kezelés hosszabbá válik a tervezettnél.

A HermannOrtho Fogszabályozás

Azaz, a HermannOrtho-ban inkább hosszabb kezelési időt (valójában időszakot) határozunk meg, mert inkább érje a pácienst kellemes meglepetés, mint csalódás. 

Nagy szeretettel várunk mindenkit egy személyes konzultációra, hogy együtt kialakítsuk a legoptimálisabb kezelési tervet!

Kérdésed van? Vedd fel velünk a kapcsolatot!

E-mail:

info@hermannortho.hu

Rendelő:

1036 Budapest, Bécsi út 85.

Rendelési idő:

hétfőtől csütörtökig 08:00-19:00

Visszahívást kérek!

ingyenes videó

A videó címe

Add meg a keresztneved és az e-mail címed, aztán már küldjük is neked a videót!