Dr. Hermann Gábor 

Fogszabályozó szakorvos, alvásfogorvos, egészségközpontú fogszabályozás-specialista blogja

Gyermekkori ADHD és alvászavar összefüggései

Szülőként semmi sem fontosabb, mint gyermekünket egészségesnek és boldognak látni. Nincs annál keservesebb, mint egy olyan diagnózissal szembesülni, ami egyrészt gyermekünket egész életen át végig kísérheti, másrészt gyógyszeres kezelést igényelhet. Ilyen az ADHD azaz a figyelemhiányos (és) túlmozgásos tünetegyüttes.

Dr. Hermann Gábor 

Fogszabályozó szakorvos, alvásfogorvos, egészségközpontú fogszabályozás-specialista blogja

Gyermekkori ADHD és alvászavar összefüggései

Szülőként semmi sem fontosabb, mint gyermekünket egészségesnek és boldognak látni. Nincs annál keservesebb, mint egy olyan diagnózissal szembesülni, ami egyrészt gyermekünket egész életen át végig kísérheti, másrészt gyógyszeres kezelést igényelhet. Ilyen az ADHD azaz a figyelemhiányos (és) túlmozgásos tünetegyüttes.

Alvászavar és ADHD

Azoknak a szülőknek, akik ezzel a problémával találkoznak rendkívül sokat jelent minden olyan kapaszkodó, ami reményt ad arra, hogy gyermekük megúszhatja ezt a diagnózist és gyógyszeres kezelést. Ilyen reménységet adhatnak azok a tudományos vizsgálatok, melyek az alvászavarral hozzák összefüggésbe az ADHD-s tüneteket.

Az ADHD az un. neurológiai fejlődési rendellenesség csoportba tartozó állapot, amit leggyakrabban gyermekeknél azonosítanak és vizsgálnak. Bár fejlődésneurológiai a kategória, a diagnózis alapja többnyire a viselkedés alapján lesz felállítva. Fiúknál kétszer gyakoribb az előfordulás. Lányoknál lehetnek ADHD-sak sokszor viszont nem annyira feltünőek a jelek. Ugyanakkor az ADHD nem csak a gyermekek problémája, nagyon sok felnőtt is ADHD-s, mondhatjuk, hogy az ADHD-s gyermekből ADHD-s felnőtt lesz.

Először az 1900-as években írtak le egy un hiperkinetikus, túlmozgásos tünetegyüttest, viszont az Amerikai Pszichiátriai Társáság csak 1960-ban ismerte el hivatalosan ezt a problémát. 1987-től hívják ADHD-nak, és magába foglalja a nem hiperaktív figyelemzavart is.

Genetikai eredetű az ADHD?

A legnehezebb része itt jön. Jobb híján a problémát genetikainak tartják. Ezt arra alapozzák, hogy amennyiben a felmenőknek (vagy/és rokonnak, testvérnek) is vannak hasonló tünetei, akkor az a genetikai eredetet bizonyítja. Annak ellenére, hogy az utóbbi években az ADHD és más fejlődésneurológiai problémák száma ugrásszerűen megnőtt, ez nem adott okot, hogy a hivatalosan is elismert legyen a környezeti hatás, mint jelentős oki tényező.

A genetikai eredet megtartása megerősíti, hogy jobb híján a gyógyszeres kezelés ma is a hivatalosan leghatékonyabb terápia. A gyógyszeres terápia mellett bizonyos kognitív terápiák, pszichoterápiák sportok, vitaminok szerepelnek a terápiás lehetőségek között.

Van egy jó és egy kevésbé jó hírem.

Ugyanakkor más fejlődésneurológiai és neurológiai állapotokhoz (pl. autizmus, alzheimer) hasonlóan sokan hangsúlyozzák a környezeti hatások jelentőségét. Azaz a genetikai hajlam mellett nagyon jelentősen járul hozzá az illető állapotához a környezet. Ebbe beletartozik a terhesség és újszülöttkor alatti környezeti hatás ugyanúgy, mint a gyermekkori fejlődés alatt hatások. 

Ezek a hatások lehetnek a táplálkozással összefüggőek, de akár az alvással kapcsolatosak is. Egyre több tanulmány foglalkozik azzal, hogy táplálkozás beállítással sikeresen csökkenthetők a tünetek. Egy táplálkozással összefüggő módszer pl. Dr Feingold diétája a 70-es évekből. Az alvászavar régóta szerepel az ADHD tünetegyüttes leírásaiban. A nagy kérdés az, hogy megállapítható-e, hogy melyik állapot a másik oka, vagy mindkettő egy harmadik oknak a megjelenési formája. Különböző cikkek foglalkoznak ezzel a kérdéssel (például ez vagy ez).

Hadd foglaljam össze, mit olvas ki ebből egy olyan szakember, aki az alvásfogászat oldaláról vesz részt különböző szakmai csoportok munkájában. Különösen olyan szakmai szervezetekről beszélünk, melyek számára az alvás-légzés-fogak állása egy alapvetés és fontos misszó. Szinte lényegtelen, hogy az ADHD az alvásproblémának az oka, következménye, vagy egy időben felmerülő társ-tünete. Orvosként kutya kötelességünk minden lehetséges okot megvizsgálnunk és amennyiben nem rontunk a páciens állapotán és nem is kezeljük túl, akkor beavatkoznunk.

Az alvásorvoslás megállapítja, hogy az alvászavaroknak több oka is lehet. Azt is megállapítja, hogy a hosszan fennálló alvászavarnak súlyos következményei lehetnek. Ez igaz a gyermekekre is és a gyermekkori alvászavar klasszikus következménye a figyelemzavar és hiperaktivitás. 

Sok múlik az alvás minőségén

Ez egyszer egy nagyon jó hír a szülők számára. Van esély, hiszen ha javítjuk az alvás minőségét, lenyugszik a szervezet, van esély, hogy gyógyszer nélkül helyreáll a rend.

A második felismerés általában kevésbé felvillanyozó. Az alvás érdekében egy elég jelentős életmód változásra van szükség. Alvászavart sok minden okozhat. Szájlégzés, szűk felső állcsont, alsó állcsonti kényszerhelyzet (ezek már mind ugyancsak a felborult szervezeti egyensúly következményei), de ide tartozik a gyermek étkezési szokása és napirendje is. Ez nem egy tabletta, a siker érdekében egy komplett orvosi és terápiás csapat dolgozik, de a családra is szükség van.

Magyarország első alvásfogászata

Azaz, amennyiben gyermekünkön felfedezzük a figyelemzavar és hiperaktivitás jeleit mindenképpen érdemes megvizsgálni, hogy mit tehet hozzá a gyermek napi viselkedéséhez és nyugalmához az éjszakai kiegyensúlyozott alvása. Ennek feltárásában segíthet az alvásorvosi team, abban is az alvásfogászat.

A HermannOrtho Magyarország első alvásfogászati rendelője szeretettel várja egy személyes konzultáción a gyermekét!

Kérdésed van? Vedd fel velünk a kapcsolatot!

E-mail:

info@hermannortho.hu

Rendelő:

1036 Budapest, Bécsi út 85.

Rendelési idő:

hétfőtől csütörtökig 08:00-19:00

Összegyűjtöttünk pár olyan kérdést, ami fel szokott merülni.

Visszahívást kérek!

ingyenes videó

A videó címe

Add meg a keresztneved és az e-mail címed, aztán már küldjük is neked a videót!