Gyermek fogszabályozás

Foghúzás nélküli, fájdalom-mentes kezelések, komfortos készülékekkel. A rendelő által kifejlesztett módszerekkel a fogak állásának okait is kezeljük.

Miért fontos a fogszabályozás gyermekkorban?

Szülőként semmi sem fontosabb, mint gyermekünk egészsége, boldog, sikeres jövője. Azt azonban kevesen tudják, hogy a fogszabályozás nem kizárólag esztétikai kérdés. A gyermek fogszabályozás esetén jellemző harapási eltérések komoly légzési és nyelési rendellenességekkel társulhatnak.  Fontos tehát, hogy ezt felismerjük és egy szakszerű, célirányos kezeléssel orvosoljuk, mellyel elkerülhetjük az esetleges súlyosabb panaszok kialakulását!

Mit nyújt gyermekének a modern fogszabályozás?

A klasszikus régi készülékek az elmúlt években elavulttá váltak, a fogszabályozó kezelést érintő teljes szemléletmód lényegesen átalakult. A Modern fogszabályozás innovatív technológiájának köszönhetően minden páciensünknek a legideálisabb megoldást ajánlhatjuk. Az Ön gyermeke sportol, ezért fontos Számára, hogy időnként kivehesse a készüléket? Esetleg láthatatlan fogszabályozást szeretne? Elegendő lehet akár a kozmetikai kezelés is? Ismerje meg a lehetőségeket, forduljon hozzánk bizalommal, és válasszuk ki együtt a gyermek számára legoptimálisabb megoldást!

Íme a HermannOvi

ahogy mi hívjuk a gyermekfogszabályozó-kezeléseket

Gyakran Ismételt Kérdések

Miért kuszák a gyermekem fogai?

A fogszabályozási, vagy harapási eltérések okainak kutatása fontos változást hozott a korábbi elméletekhez képest. Korábban többnyire mindenért a genetikát és a rossz szokásokat (ujjszopás, cumizás) tették felelőssé. Ma azt mondjuk, hogy bár a genetika hajlamosít, azonban a környezeti hatások sokkal fontosabbak.

Mik ezek a környezeti hatások?

A sokáig fennmaradó ujjszopás, cumizás hátrányt jelent, de van ennél egy sokkal jelentősebb tényező is. Ez pedig a száj körüli izmok egyensúlya, kiegyensúlyozott működése. Más szóval a helyes nyelési és légzési funkciók kialakítása. A fogak állása attól függ, hogy a nyelv, ajkak, orca és rágóizomzat egyensúlyban van-e.

A modern gyermek fogszabályozás ennél fogva nem csak azzal foglalkozik, hogy a fogak egyenesen állnak-e, illetve, hogy szabályos-e a harapás. A fogszabályozó kezelés célja, hogy a szép mosoly mellett egyensúlyba hozza a korábban említett nyelési és légzési funkciókat. Ebből az is adódik, hogy a modern gyermek fogszabályozó kezelés nem akarja foghúzásokkal a nyelvteret szűkíteni, sem más agresszív eszközöket alkalmazni.

Melyik a legjobb gyermek fogszabályozó eljárás?

A régi klasszikus nagy, és kényelmetlen műanyag készülék már a múlté. A modern funkcionális fogszabályozás alapvető elvárása, hogy a készülékek lehetőleg ne dolgozzanak nagy erőkkel és ne akadályozzák a nyelést és a beszédet. A kivehető készülékek többnyire láthatatlanok és nagyon komfortosak, ezzel együtt természetesen lágy erőkkel működő ragasztott készülékek és alkalmazásra kerülnek. A készülékek kiválasztásában természetesen szerepet játszik a gyermek fogszabályozás ára is.

Biztosan szükséges a fogszabályozó kezelés?

Számos esetben elkerülhető a  fogszabályozó kezelés; sőt, megesik, hogy nincs is szükség ilyen jellegű beavatkozásra. Azonban ahhoz, hogy biztos választ tudjunk adni, személyesen kell felállítanunk a diagnózist.

Melyek az ideális kezelés alappillérei?
  1. Részletes konzultáció, mely során a szakorvos feltérképezi páciense igényeit. Fontos, hogy megismerjük a pontos elvárásokat, hiszen ezek alapján tudjuk az Ön számára legoptimálisabb készüléket javasolni.
  2. Teljes körű szakorvosi vizsgálat
  3. Egyénre szabott kezelési terv
  4. A megfelelő készülék közös kiválasztása. A mi szerepünk a részletes tájékoztatás, mely segíti a páciens döntését.
Mikor érdemes elkezdeni a kezelést?

Akár már 4-5 éves korban is érdemes elvinni a gyermeket egy kontrollra. Valójában a kusza fogazat nem maga a probléma, hanem pusztán tünet, melynek hátterében a felborult funkciók állnak. Éppen ezért minél előbb javasolt a funkcionális tréning megkezdése. A gyermek fogszabályozás akkor indokolt, ha a funkciók beállítása nem lehetséges a fogszabályozó készülékek támogatása nélkül.

A kezelés megkezdésének idejétől függően megkülönböztetünk ún. korai gyermek és serdülőkori fogszabályozó kezeléseket. A korai kezelés jellemzően az, amikor még vannak tejfogak is a szájban. Ebben a korban a fogívek fejlesztése és az állcsontok szabályos fejlődésének biztosítása a legfontosabb. Az esetek többségében a korai kezelést egy lezáró serdülőkori kezelés is követi a fogak végleges beállítása érdekében. Természetesen olyan is van, hogy a kezelés csak a fogak teljes leváltása után indul meg, mely 11-13 éves korra tehető. Ez a klasszikus serdülőkori fogszabályozás.

Mire figyeljek, amikor szakorvost választok?

A fogszabályozó kezelés egy orvosi beavatkozás, melynek alapja az orvos és páciense között kialakuló kölcsönös bizalom. Emellett fontos a rendelő felszereltsége, a szakmai felkészültség és a páciensközpontú hozzáállás. Dr Hermann Gábor nemzetközi szinten ismert és elismert fogszabályozó szakorvos. Rendszeresen tart előadásokat külföldi konferenciákon a fogszabályozás lehetőségeinek változásairól. A fogszabályozás átalakulásának nemzetközi szakértőjeként definiálta a fogszabályozás új kategóriáit, többek között a kozmetikai fogszabályozást és modern funkcionális fogszabályozást. Modern funkcionális személetének része az a készülékcsalád, amit jelenleg kizárólag ő alkalmaz ma Magyarországon.

Share This