Dr. Hermann Gábor 

Fogszabályozó szakorvos, alvásfogorvos, egészségközpontú fogszabályozás-specialista blogja

Kinek való az egészségközpontú fogszabályozás?

Milyen unalmas is lenne, ha mindenki ugyanolyan ruhában járna. Milyen egyhangú lenne, ha minden autó, ház ugyanúgy nézne ki. Különböző a személyiségünk, különböző a neveltetésünk, másként tekintünk ugyanarra a dologra, mások az elvárásaink és az értékrendünk. Ennek megfelelően másként öltözködünk, más autó tetszik nekünk és kedvünkre döntünk. Nagy szerencse, hogy már a fogszabályozásban is van választási lehetőség: több féle fogszabályozás létezik. Melyik fogszabályozás illik hozzám a legjobban? Erre keresi a választ ez a blog.

Dr. Hermann Gábor 

Fogszabályozó szakorvos, alvásfogorvos, egészségközpontú fogszabályozás-specialista blogja

Kinek való az egészségközpontú fogszabályozás?

Milyen unalmas is lenne, ha mindenki ugyanolyan ruhában járna. Milyen egyhangú lenne, ha minden autó, ház ugyanúgy nézne ki. Különböző a személyiségünk, különböző a neveltetésünk, másként tekintünk ugyanarra a dologra, mások az elvárásaink és az értékrendünk. Ennek megfelelően másként öltözködünk, más autó tetszik nekünk és kedvünkre döntünk. Nagy szerencse, hogy már a fogszabályozásban is van választási lehetőség. Melyik fogszabályozás illik hozzám a legjobban? Erre keresi a választ ez a blog.

Több féle fogszabályozás létezik. A fogszabályozás nem egy autó, vagy ruha. Szívünk szerint egyáltalán nem választanánk, sok vele a nyűg, probléma, tennivaló. Mégis alakulhat úgy, hogy valamiért szükség van rá. Például nem tetszik a mosolyunk, nem jó a harapásunk, valamilyen problémánk van az állkapocsízülettel.

Ezekben az esetekben kezdjük körüljárni, milyen is a legjobb kezelés a számunkra. Az emberek többsége úgy képzeli a fogszabályozást, hogy minden kezelés hasonló célokat szolgál, maximum a készülékben van különbség. Azaz, a kezelésben nincs különbség, de a fogszabályozó készülék lehet hagyományos ragasztott, vagy valamilyen külső ragasztott, de esztétikus, vagy éppen láthatatlan.

Több féle fogszabályozás

A nagy újdonság az, hogy ez csak az egyik csoportosítási lehetőség. Ugyanis, a kezelés célja nem mindig ugyanaz. Mára kialakult egy olyan csoportosítás is, amiben a kezelés célja szerint meg tudunk különböztetni 3, jól elkülöníthető kezelési csoportot.

Az egyik csak a szép mosolyt célozza meg, főleg a mosoly során látható első fogak egymás mellé rendezése a cél. Ezek rövid kezelések, többnyire lehetséges láthatatlan készülékkel. Ez a kezelési kategória a kozmetikai fogszabályozás. A hátsó fogak harapási viszonya nem változik, nem is cél.

A második kezelési kategória a hagyományos fogszabályozó iskolák kezelési világa. Nem csak a kirakat, az első fogak egymás mellé rendezése a cél, hanem a harapás beállítása is. Azaz, az egész szájban gondolkodik a kezelés, alul és felül is mozgatva vannak a fogak. A kezelési tervezés során figyelembe veszik a fogsorok viszonyát, az állcsontok helyzetét, az arcesztétikát. Foghúzással, vagy foghúzás nélkül, állcsontsebészettel vagy anélkül alakítják ki a végeredményt. Ez a kezelési kategória úgy tekint a fogsorokra, állcsontokra, arcra, hogy az egy genetikailag meghatározott adottság és leginkább a csontok és fogak problémája. Ez a felfogás az alapja, hogy mivel az állcsont helyzete egyenlő annak méretével, ami genetikai adottság és nem változtatható, ebben a kezelési kategóriában még ma is gyakori a foghúzás és állcsontsebészet alkalmazása.

Ez lesz a lényeges különbség a második és harmadik kezelési kategória között. Ugyanis egyre több olyan bizonyíték van, hogy igenis van összefüggés a fogak állása, állcsontok helyzete és a fogakat állcsontokat körülvevő izmok működése között és igenis megváltoztatható az állcsontok helyzete felnőtt korban is állcsontműtét nélkül.

Sőt, valójában az állcsontok, fogsorok megváltozott helyzete a megváltozott izom és egyéb funkciók miatt is alakul úgy, ahogyan alakul. Azaz, a kialakult állapot nem csak genetikai, hanem egy környezeti hatás eredménye és a szép eredmény, jó rágás visszaállításának oki kezelés egy olyan kezelés, amely nem csak a fogakat és állcsontokat mozgatja, hanem foglalkozik az izmokkal és egyéb funkciók visszaállításával is. Ez a harmadik kategória az egészségközpontú fogszabályozás. Ez is egész szájjal foglalkozik, de a második kezelési kategóriától sok szempontból eltér.

Az egészségközpontú fogszabályozás

  • Másként tekint a problémára, annak kialakulására. 
  • Mások a kezelési irányok
  • Sokszor más a készülék, vagy más módon használjuk
  • A kezelés komplex és nem csak a fogak és állcsontok fogszabályozó mozgatása a cél, hanem a környező funkciók helyreállítása

Összességében elmondható, hogy a több féle fogszabályozás közül ez a kezelés adja a legtöbbet, hiszen nem csak szép lesz a mosoly, az arc, hanem a kezelés a kiváltó okokkal is foglalkozik. 

Akkor miért nem ezt választja mindenki?

Azért mert mások vagyunk, más élethelyzetben alakul úgy, hogy a fogszabályozás napirendre kerül az életünkben. Egy egészségközpontú kezelés során a fogszabályozó kezelés mellett különböző tréningek is a kezelés részét képezik. Ezekre el kell járni, bizonyos gyakorlatokat otthon kell végezni, azaz ehhez elszántság kell. Vannak emberek, akiknek a szép mosoly pont elég, nincs olyan problémájuk, vagy motivációjuk, ami miatt ilyen összetett kezelést szeretnének. Vannak, akik annyira elégedetlenek a mosolyukkal, arcesztétikájukkal, hogy bevállalják az állcsontsebészetet. Hasonlóan vannak, akik gyors megoldást szeretnének, nekik túl bonyolult egy ilyen kezelés.

Az egészségközpontú fogszabályozás az egészségtudatos emberek választása lesz, azok, akik tudják, érzik, hogy az emberi test egy összefüggő rendszer és szeretnék tudni az összefüggést a harapási, mosoly problémáik és a test egésze között és a lehető legtöbb pozitív egészségügyi előnyt kihozni a kezelésből. 

Ehhez egy olyan tudatosság kell, ami nem mindenkinek van meg. A csatolt videó klasszikus személyiség-vonásokat mutat be, jellemzően olyan élethelyzetben amikor még nincs problématudat, sokkal inkább annak elfedése.

Azaz, itt a lehetőség, mindenki kedve, élethelyzete és személyisége alapján tud a fogszabályozó kezelések között is választani. 

A HermannOrtho missziója

Szerencsére világszerte alakultak olyan szakmai csoportok, melyek ezt az új kezelési felfogást képviselik. A HermannOrtho Professzionális Fogszabályozás Magyarország első egészségközpontú fogszabályozó rendelőjeként biztosítja azt a kezelést, mellyel nem csak a foghúzás nélküli kezelés valósul meg, hanem a fogak kuszasága mögött álló izomműködés és funkció helyreállításával a testtartás, alvás, iskolai- és sportteljesítmény is javul.

Kérdésed van? Vedd fel velünk a kapcsolatot!

E-mail:

info@hermannortho.hu

Rendelő:

1036 Budapest, Bécsi út 85.

Rendelési idő:

 

Hétfő: 09:00-14:00

Kedd: 09:00-19:00

Szerda: 09:00-17:00

Csütörtök: 09:00-19:00

Visszahívást kérek!

ingyenes videó

A videó címe

Add meg a keresztneved és az e-mail címed, aztán már küldjük is neked a videót!