STAR WARS A FOGSZABÁLYOZÁSBAN

4 meglepető terület, ahol a lézerek segíthetik a  fogszabályozást

Azt gondoljuk, tudjuk miről szól a fogszabályozás. Ahhoz, hogy a kuszán álló fogak szép sorba rendeződjenek felteszünk egy fogszabályozó készüléket és az szépen a megfelelő helyre mozgatja a fogakat. Na jó, ez néha elég sokáig tart és vannak kellemetlen időszakok. Mondjuk van néha némi fájdalom.

Nos itt jöhetnek a lézerek. Nézzük milyen érdekes segítséget adhatnak a lézerek a fogszabályozó kezelés során!

Először is meg kell említeni, hogy az orvosi lézereknek két fajtája van. Az egyik nagy energiájának köszönhetően sebészi felhasználásra van kialakítva, azaz ezek a hard lézerek, vagy sebészi lézerek. Képzeljük el, hogy a fogazat majdnem minden fogára fel lehet tenni a fogszabályozó készüléket, de egy fogacska lassabban jön ki a fogíny alól. Ilyenkor az egyik lehetőség az hogy várunk. Viszont a kezelési idő lerövidíthető, ha azt a kis íny-felületet letoljuk a fogról és hamarabb be lehet vonni a fogat a kezelésbe. Ez így jól is hangzik. Az is, hogy az elsőre nem túl jól hangzó beavatkozás nem különösen kellemetlen. Ki felületi érzéstelenítés után nagyon gyors a beavatkozás, nincs utána vérzés, gyakorlatilag nem marad nyoma.

Sokszor a kezelés során a fogakra kicsit ránő az íny. Ez lehet alkati tulajdonság, vagy az íny a gyulladásra reagál így. A lényeg, hogy a fogak így kevésbé szépek, sok íny, kevés fog látszik. Szuper lehet egy olyan beavatkozás, mellyel a fogak meghosszabbíthatók. Ez egy nagyon gyors és nagyon látványos beavatkozás, amit ugyancsak a kemény lézerekkel lehet elérni. Azok a páciensek nagyon hálásak egy ilyen kezelésért, akik bár örülnek, hogy szép egyenesen állnak a fogak, de a fogak mérete miatt nem elégedettek 100 százalékban a kezelés végén. Szerencsés az, aki olyan fogszabályozó rendelőbe jár, ahol van kéznél egy ilyen berendezés, hiszen helyben megkaphatja a szép nagy fogak élményét.

Aki már visel fogszabályozó készüléket, tudja, hogy a kezelés elején, vagy egyes készülék aktiválások alkalmával a fogak és a fogakat tartó csont érzékeny lehet, konkrétan előfordulhat fájdalom. A fogszabályozás egyik nagy újdonsága, hogy a lézerek másik csoportja, az un. Lágy lézerek különlegesen jó fájdalomcsillapító hatással bírnak. Azaz, ha a fogszabályozó készülék ragasztása után, vagy az aktiválás után a fogak környékét megvilágítjuk a lágy lézerrel (ez nem vág, hanem un. biostimuláló, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatással bír) akkor a kezelés utáni átlagos fájdalom, vagy érzékenység minimális lesz, vagy éppenséggel elő sem jön. Ez valóban különleges szolgáltatás.

Nos itt jön a legizgalmasabb rész. A fogszabályozás egyik nagy újdonsága a kezelés felgyorsítása. Sok probálkozás van arra, hogyan lehet a fogszabályozó kezelés idejét lerövidíteni. Van sebészi módszer, vibrációs módszer, fotomodulációs módszer és a lézer. A lézerrel kapcsolatos kutatások egyik problémája az, hogyan lehet az orvosi hatású lézert gyakrabban alkalmazni. Ugyanis képtelenség a pácienst heti egy, vagy akár több alkalommal visszarendelni a rendelőbe csak azért, hogy megvilágítsák a fogak környékén a csontot. Ezt a kihívást oldotta meg a magyar találmány a Safe Laser. Ez végre egy olyan készülék, mely hatását tekintve egy erős orvosi lézer, de nincs olyan rizikó, ami miatt azt nem lehet a páciensnek odaadni otthoni használatra. Azaz végre itt egy lehetőség (ráadásul egy magyar találmánynak köszönhetően) amivel a lehető legtermészetesebb fogszabályozó gyorsító módszert akárki alkalmazhatja.

Azt gondoltuk, hogy tudjuk mi a fogszabályozás. Aztán meg itt vannak olyan újdonságok, hogy csak kapkodjuk a fejünket. Például a lézerek nem csak a kezelés végeredményét javíthatják, hanem a kezelés komfortosabbá- és ami még érdekesebb, gyorsabbá is tehetik. Ez az igazi új technológiai a fogszabályozásban.

Dr. Hermann Gábor

Visszahívást kérek!

ingyenes videó

A videó címe

Add meg a keresztneved és az e-mail címed, aztán már küldjük is neked a videót!