KÜLÖNLEGES FOGSZABÁLYOZÁS, AMITŐL JOBB LESZ A LÉGZÉSED

Ha azt gondolod, tudod mi a fogszabályozás, akkor van egy nagy titkunk. A szép mosolyon felül egy jól kivitelezett fogszabályozó kezelés a légzésre is pozitív hatással lehet. Mit is jelent a légzés? Az a folyamat, amely során friss oxigént vesz magához a szervezet, és leadja az elhasznált széndioxidot. Ez a légcsere a tüdőben történik, de egyáltalán nem mellékes, hogy a levegő hogyan kerül a tüdőbe.

Azaz nem mellékes, hogyan veszünk levegőt, milyen szabadon közlekednek a gázok a légcsőben. Erre a folyamatra lehet kifejezetten pozitív hatással egy különleges fogszabályozó kezelés. Néhány éve jelent meg egy új technika, amit angolul “airway centric orthodontics” néven neveztek el. Magyarul “légút specifikus fogszabályozás” néven alkalmazhatjuk, de leggyakrabban az angol nevet használjuk.

Mit is jelent az airway centric fogszabályozás?

Fel kell ismernünk, hogy a fogak és az állcsontok olyan közel vannak az orrhoz, a légcsőhöz, hogy egyáltalán nem mellékes, hogy a fogak és az állcsontok hogyan állnak. Az sem mellékes, hogy a fogszabályozás hogyan és merre mozgatja a fogakat és az állcsontokat.

Azaz, fel kell ismernünk, hogy a fogszabályozás felelős azért, hogyan alakítja a fogak és állcsontok állását.

Na, ez elég nagy újdonság. Eddig azt hittük, a fogak és állcsontok csak úgy vannak, azoknak nem sok köze van a páciens egészségéhez.

Ennek elfogadása nagy hatással van a fogszabályozás jövőjére.

Mit is tehet a fogszabályozás a légzésért?

Röviden, a fogszabályozó kezelésnek arra kell törekednie, hogy a páciens a kezelés végén jobban átjárható légcsővel, légutakkal rendelkezzen, mint a kezelés előtt.

Ez nagyon logikus.

Hogyan tudjuk ezt elérni?

Valójában két nagyon fontos dolgot tehetünk a fogszabályozó kezelés során.

  • Megfelelő irányba mozgatjuk a fogakat és az állcsontokat.
  • Olyan kiegészítő kezeléseket alkalmazunk, melyekkel javítani tudja a páciens légzését.
  • Olyan kiegészítő kezeléseket alkalmazunk, melyekkel javítani tudja a páciens légzését.

Mit jelent az airway centric fogszabályozásnak megfelelő kezelési irány?

Képzeljük el, hogy a felső fogsor, a szájpadlás az orr alapja. Ugye logikusan hangzik, hogy amennyiben szélesebb a felső fogív, jobb lesz az orr levegő áteresztő képessége?

Ennek megfelelően azok a fogszabályozó kezelési irányok megfelelőek, melyek tágítják a felső (és az alsó) fogívet.

Ezen felül az alsó fogsor előre mozgatása lesz a másik, talán még fontosabb irány. Azaz amikor egy különbség van az alsó és felső fogsorok között, nem a felső fogsort fogjuk hátra mozgatni, hanem lehetőség szerint az alsó állcsontot előre. Nagy különbség.

Mi következik mindebből?

Leginkább az, hogy a foghúzásoknak annyi. A felső fogakat hátra mozgató zablaívnek, vagy más néven headgear-nek annyi. Ezek kifejezetten károsak a légutak szempontjából. Ha komolyan gondoljuk a felelősséget a páciens általános egészsége szempontjából és szeretnénk a lehető legtöbbet hozzátenni ehhez, akkor a foghúzás és a headgear nem fog szerepelni a kezelésben.

Mit tehet még a fogszabályozás a légzésért?

Nagyon sokat. Az airway centric felfogásban alap, hogy a légutak növelése mellett figyelmet fordítunk arra is, hogyan történik a légzés.

Azaz, a kezelésnek része lesz légzés-tréning is.

Ez itthon konkrétan a Dsmile Tréning lesz, hiszen az egy olyan kombinált program amiben a légzés-tréning is szerepel.

Akit érdekel az Airway Centric felfogású fogszabályozás, és a legújabb funkcionális szemléletű fogszabályozás azt szeretettel várjuk egy konzultáción!

Dr. Hermann Gábor

advanced-floating-content-close-btn

Visszahívást kérek!

ingyenes videó

A videó címe

Add meg a keresztneved és az e-mail címed, aztán már küldjük is neked a videót!