ASZIMMETRIKUS ARC- A SZÉPSÉG SZABÁLYTALANSÁGA

Mindenki a szépségre vágyik. Bár azt mondják az igazi szép arcban kell egy kis szabálytalanság, mert a teljesen szabályos arc unalmas, azért a szemünk mégis érzékeny a szimmetriára. Egy nagyon ferde arc feltűnik. És sok embert zavar is, ha az arcában felfedez nem szimmetrikus vonásokat. A blog az arc aszimmetrikus vonásaival foglalkozik.

Milyen aszimmetrikus vonások vannak?

Szétválaszthatunk statikus és dinamikus aszimmetriákat. Azaz lesznek olyanok, melyek folyamatosan látszanak, és olyanok, melyek mosoly, beszéd, rágás, szájnyitás során látszanak.

Fogszabályozás során gondolhatnánk, hogy az arcból csak a fogak és az állkapocs érdekes, a helyzet viszont az, hogy ez egyáltalán nem igaz. A mosoly, állcsont, fogazat aszimmetriáját csak az egész arc, akár mondhatom az egész test viszonyában értelmezhetjük.

A páciensek részéről az egyik leggyakrabban felmerülő aszimmetria a felső fogazat középvonal kérdése. Az elcsúszhat bármelyik irányba. Ennek oka leggyakrabban foghiány, vagy olyan fogtorlódás, ami során egy nagyon kiálló fog helyére elvándorolnak az első fogak.

A felső fogazati középvonalat értelmezni csak akkor tudjuk helyesen, ha kizárjuk az orr ferdeségét. Ugyanis nagyon sokunknak az orra nem egyenes lefutású, van kisebb, vagy nagyobb eltérés valamelyik irányban. Erre még kitérek.

Az alsó fogak középvonalának kérdése sem egyszerű. Ugyanis lehet, hogy az alsó fogak másztak el valamelyik irányba, de nagyon gyakori, hogy az egész alsó állcsont “elharap” az egyik oldal felé. Ráadásul sokszor kombinálódnak ezek. Felső középvonal is elcsúszhat, az alsó állcsont elharap és azon belül az alsó fogak elvándoroltak. Ezt nagyon alaposan kell felmérni, különösen olyan esetben, amikor egy felnőtt páciensnek több foghiánya miatt ezek a kérdések halmozottan jönnek elő.

Egy következő jellemző probléma a ferde mosoly. Ez úgy jelentkezik, hogy a páciens úgy érzi, az egyik oldali fogai hosszabbak, a másik oldalon a fogak rövidek, szinte elbújnak az ajak mögött. Ez sokszor együtt jár azzal az érzéssel is, hogy a mosoly teltebb az egyik oldalon, a másikon lecsapottabb.

Az állkapocs aszimmetriája még egy gyakori észrevétel. Erre is kitérek még.

Előtte azonban egy megjegyzés a dinamikus elemekről. Vannak esetek, melyekben az arc egészéhez képest a statikus elemek, mint felső középvonal, mosoly lefutása szimmetrikusnak tűnnek, de a mosoly során az ajak nem mozdul szimmetrikusan. Vagy jobban behúz egyik oldalon, több ráncot képez. Vagy éppenséggel a szájnyitás során az állkapocs elhúz egyik oldalra, bár záráskor minden szimmetrikusnak néz ki.

Mit lehet ilyen esetekben tenni? Hogyan lehet értelmezni ezeket a kérdéseket?

Egyszerűen nincs önmagában álló arc-, vagy mosoly-aszimmetria. Ezt sajnos még sokan a szakmában sem értik meg. Egyszerűen a referenciának számító fül, vagy szemek síkja is hatalmas szórást mutat.

Természetesen csakis az egész arc, koponya és test tekintetében.

Mondhatjuk, hogy ezt majd kinövi, de nem. Kisebb vagy nagyobb formában elképesztően sok embernek van valamilyen aszimmetria a koponyacsontok szintjén, aminek egy teljesen logikus megjelenési formája a fogazat és állcsontok aszimmetriája. Sőt valójában a koponyacsontok aszimmetriája sem önálló, hanem a test aszimmetriájának része.

Nagyon sok olyan páciensnél, ahol az alsó állcsont makacsul az egyik irányba harap fellelhető nyaki, vagy háti gerinc-probléma.

Éppen ezért a fogszabályozó kezelésnél  a döntésben ezeket az összefüggéseket figyelembe kell venni.

Nagyon hasonló a dinamikus aszimmetria kérdésénél is. Amennyiben az izmok aszimmetrikusan működnek az egész test egyensúlyból való kibillenését kell először vizsgálni és adott esetben kezelni.

Apropó kezelés. Akkor mi is a megoldás?

Először is, le kell szögezni, hogy ez egy közös döntés kérdése. Ugyanis a páciens joga, hogy eldöntse akar-e ennyire összetetten hozzákezdeni a kezeléshez, vagy inkább egyszerűbb megoldást választ. Van, akit annyira nem érdekel az aszimmetria, hogy ennyire belemerüljön egy funkcionális fogszabályozó kezelésbe. Marad egy olyan kezelésnél, mely a szép egyenes fogsorra koncentrál. Amennyiben viszont az aszimmetria fontos és szeretnénk kezelni, akkor döntéseket kell hozni.

Az arc aszimmetria kezelésének mai rutinja felnőtt korban az állcsont-sebészettel támogatott fogszabályozás.

És minden bizonnyal van is valahol helye az ilyen beavatkozásoknak, ezzel együtt meggyőződésem, hogy a kellemetlen és fájdalmas állcsont-sebészi beavatkozások jelentős része elkerülhető és van alternatívája.

Gondoljunk csak bele, hogy amennyiben csak picit is igaz, hogy az állcsontok aszimmetriája az egész test aszimmteriájának része, és a testi aszimmetria egy zárt és összefüggő izomrendszer működési aszimmetriájának része, akkor ebből kiragadni az arcon látható, részt nem hozhat tartós eredményt.

Sokkal inkább hatékony lesz egy olyan kezelés, mely egyszerre igyekszik az izomzat működési szimmetriáját helyreállítani a fogazat és arc statikus elemeinek aszimmetriájával egy időben. Ez a funkcionális fogszabályozás hozzáállása.

Egy testkezelés indul, mely az izmok, kötőszövetek dinamikus egyensúlyát állítja helyre, a fogszabályozás pedig megtámasztja a fogazatot ebben a központi helyzetben. Amikor a működési egyensúly helyreállt, akkor következik a fogazat végleges beállítása az ideális állcsonti viszonyok között.

Dr. Hermann Gábor

advanced-floating-content-close-btn

Visszahívást kérek!

ingyenes videó

A videó címe

Add meg a keresztneved és az e-mail címed, aztán már küldjük is neked a videót!