A MEGLEPŐ VÁLASZ

Minden aggódó szülő szeretné, hogy gyermeke egészséges, szép és sikeres legyen. Nagyjából tudjuk, hogy sokat kell mozognia, egészségesen táplálkoznia és jól kell boldogulnia a tanulmányokkal. De a mosolya is legyen szép, mert az manapság ugyancsak záloga a sikeres életnek. Nagyjából ezt tanítja nekünk a társadalom.

Azaz mire is kell figyelnem, mikor kell a gyermekemet a fogszabályozó orvoshoz vinnem, ha szeretném, hogy a fogazat szép és egészséges legyen? Ez a kérdés nagyon sok szülőt foglalkoztat.

A válasz viszont kissé meglepő lesz.

Valójában a választ 3 részre lehet bontani:

  1. A szülő már a gyermek születésétől kezdve tehet a szép fogazat kialakítása érdekében.
  2. A fogszabályozás nem csak a fogakról szól, azaz már akár 4-6 éves korban is sokat tehet a gyermek egészsége érdekében a fogszabályozó orvos.
  3. A szép mosoly kialakítása egy folyamat, amiben nem csak a fogszabályozás, hanem légzés-tréning, logopédia, gyógytorna is sokat tehet a siker érdekében.

A fogszabályozás sok éves tévedése dőlt meg a legújabb kutatások által. Korábban ezt hallottuk: a fogazati problémák oka a genetika. Apu fogai nem férnek el anyu állkapcsában. A helyzet az, hogy a genetika hajlamosít, de egyáltalán nem úgy működik ahogyan azt korábban gondoltuk. A gyermeknek megvan az esélye a szabályos fogazatra. Akkor mit is tehetünk a gyermek fogazatának szabályos fejlődése érdekében? Nagyon sokat.

A legújabb kutatások szerint a fogazat alakulását a környezeti hatások befolyásolják a leginkább: táplálkozás módja, szokások, légzés, nyelés. Azaz, ha a gyermek egészségesen mozog, sokáig van szoptatva, nem kap cumis üvegből, hamar elkezd rágni, nem cumizik, nem szopja az ujját, nagy eséllyel szabályosan nőnek majd a fogai. Azaz a fogszabályozás elkerüléséért már a születéstől kezdve sokat tehetünk.

Ha a fogak állásában eltérés mutatkozik akkor érdemes felkeresni a szakembert. Viszont nem csak ilyen esetben. Amennyiben a gyermek horkol, alvás közben nyugtalan, izzad, csikorgatja a fogait, ugyancsak szóba jöhet a fogszabályozó rendelő felkeresése. Ez akár 3-4 éves korban is felmerülhet már, de nagyon gyakori 4-6 éves kor körül. Ugyanis itt nem a fogakról van szó.

Már egy korábbi blogban említettem, hogy a tudomány legújabb felfedezése a fogak állásával kapcsolatban az, hogy a fogak állásának eltérése nem a probléma maga, hanem a szervezet egyensúly-vesztésének egy megjelenési formája. A fogszabályozó orvos felelőssége ennek felismerése. A horkolás, fogcsikorgatás, nyugtalan alvás annak a jele, hogy a légzés, a száj körüli izmok egyensúlya felborult és ez a folyamat hat ki a fogak állására is. Azaz ebben az esetben a kezelés nem (csak) a fogakról szól. Az a kezelés lényege, hogy kizökkentsük a felborult izom,- és légzés mintákat és egy új, szabályos mintát hozzunk létre. A fogszabályozó kezelés ezt a programozást támogatja. Megteremti a nyeléshez és a légzéshez szükséges körülményeket és részt vesz a programozásban. Nagyon nagy különbség a hagyományos felfogású fogszabályozáshoz képest. Ebből a szempontból nem kérdés, hogy minél hamarabb avatkozunk be, annál hamarabb adjuk vissza a gyermek zavartalan fejlődésének lehetőségét. A hagyományos fogszabályozó felfogás, hogy ráérünk a fogváltás utána majd fogszabályozást végezni csak a tünetet látja, az okokat észre sem veszi.

Amint említettem, az ideális gyermekkori fogszabályozás nem (csak) a szabályos fogazat kialakításáról szól. Át kell programozni az izomműködést és a légzést. A fogcsikorgató, horkoló, nyugtalanul alvó gyermek nagy valószínűséggel a száján vesz levegőt és a nyelésben levő izmai izgalomban vannak. Mind a felborult légzés, mind a nyelésben részt vevő izmok egyensúly-vesztése kifárasztja a szervezetet. Éppen ezért javasolt ilyen fiatal korban is a kezelés. Mi is történik? A fogszabályozó kezelés megtámasztja a fogazatot, hiszen a felborult nyelési reflex miatt nem stabil a harapás. A fogszabályozó kezelés kiformázza a fogíveket, ami nem csak a nyelvnek ad több teret, de a légzést is támogatja. A fogszabályozó kezelés szorosan együttműködik olyan tréninggel, mely a légzés és a nyelésben részt vevő izmok átprogramozását végzi. Ezek nagyon vicces, könnyen elsajátítható gyakorlatok.

Minden szülő vágya, hogy gyermeke egészséges, szép és sikeres legyen. Az új felfogású gyermekfogszabályozás sokkal többet tehet ehhez a vágyhoz, mint azt korábban gondoltuk.

Dr. Hermann Gábor

advanced-floating-content-close-btn

Visszahívást kérek!

ingyenes videó

A videó címe

Add meg a keresztneved és az e-mail címed, aztán már küldjük is neked a videót!