A LÁTHATATLAN FOGSZABÁLYOZÁS TÖRTÉNETE

A láthatatlan fogszabályozás története sok páciensem foglalkoztatja. Sokszor, sok helyről hallható, hogy a fogszabályozás népszerűségének növekedésében, különös tekintettel a felnőttkori fogszabályozásra, a láthatatlan fogszabályozás nagy jelentőséggel bír. Azaz, azért akar egyre több felnőtt fogszabályozó kezelést, mert azt reméli, hogy a kezelése megvalósítható láthatatlan módon.

Mit is jelent a láthatatlan fogszabályozás? Mióta is beszélünk láthatatlan fogszabályozásról? Íme egy kis összefoglaló:

Nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy megfogalmazzuk, minden fogszabályozó kezelés láthatatlannak nevezhető, ha a külvilág számára nem észrevehető a kezelés. Ilyen értelemben minden készülék, ami a száj belső terében helyezkedik el, minden készülék ami átlátszó belefér ebbe a kategóriába. Viszont akár azok az eljárások is megfelelnek ennek a megfogalmazásnak, melyek csak este, vagy otthon kerülnek a fogakkal kapcsolatba, sőt extrém módon, ha valaki speciális manuális terápiával mozgat fogakat készülékek nélkül, az is nevezhető láthatatlan fogszabályozásnak.

A láthatatlan fogszabályozás története a 80-as évekre nyúlik vissza. Hollywood a helyszín. Hol is lehetett volna máshol? Egy kaliforniai kolléga híres páciensei szerették volna, hogy a kezelés mások számára láthatatlan módon történjenek. Eme nyomás hatására kerültek be a fogak nyelv felőli oldalára a ragasztott fogszabályozó készülékek. Ezek a készülékek nem különböztek még a külső társaiktól. Később indultak meg azok a fejlesztések, melyek kialakították a nyelv felőli fog anatómiának sokkal inkább megfelelő változatokat. A 80-as évektől napjainkig a nyelv felőli fogszabályozás (lingualorthodoncia) története nem szűkölködött a fordulatokban. (ez meg is ér egy önálló blogot) Szélesebb körben 2000 után kezdték alkalmazni, nagyobb népszerűséget 2004 után kapott.

A láthatatlan fogszabályozás történetének egy újabb fordulata valójában meghatározta a nyelv felőli fogszabályozás helyét is. Ez pedig a digitális alignerek, vagy másképpen fogalmazva a kivehető, kupakszerű sínek megjelenése volt. Az Invisalign nevű digitális aligner megjelenésével 2000 környékén egy ideig azt lehetett gondolni, hogy a két nagy láthatatlan technika fej-fej mellett fejlődik és konkurál az orvosok és páciensek kegyeiért, mára viszont világossá vált, hogy kezelt esetek számában és népszerűségben a digitális alignerek szinte lemosták a nyelv felőli fogszabályozást.Természetesen hatékonyságban továbbra is vannak esetek, melyekben a ragasztott készülékek, így a nyelv felőli fogszabályozás hatékonyabb, de összességében megvonható a mérleg. A nyelv felőli fogszabályozás nem tud annyira növekedni, hogy felvegye a versenyt a digitális alignerekkel.

Ehhez még sok adalékot lehet hozzátenni.

Egyrészt az újabb fordulat a láthatatlan fogszabályozásban a technológiai fejlődés hozta. 2000 és 2014-15 között az Invisalign gyakorlatilag egyeduralkodó volt a digitális alignerek piacán, ez a pozíció erős kihívót kapott a megannyi kis és közepes labor által, melyek ugyanazt a kivehető, láthatatlan terméket kínálják, csak kedvezőbb feltételek mellett.

A másik adalék a láthatatlan fogszabályozás történetéhez az a változás, ami a fogszabályozó szakma történetét jellemzi. Nagyon fontos annak figyelembe vétele, hogy a fogszabályozó szakma is sokat változott. Bár ezzel nagyon sok blogban foglalkozom, itt is megemlítem azt a tényt, hogy amíg a fogszabályozás nagyjából egységes volt a 90-es években, mára nagyon nagy a zűrzavar.

Egy-egy páciensre akár 20 különböző kezelési terv is születhet. Melyek között elképesztő ellentmondások is vannak. Ennek a változásnak egyik eleme, hogy teljesen elfogadottá váltak azok a kezelések, melyek nem foglalkoznak az egész szájjal, csak a mosoly során mutatott első fogak kezelése a él. Ezek lesznek majd az un. Kozmetikai kezelések. A kozmetikai kezelésekben a digitális alignerek különösen népszerűek lettek, szinte teljesen kiszorítva a nyelv felőli fogszabályozást.

Mint látható a fogszabályozás sokat változott. Ezen a változáson belül az egyik jelentős elem a láthatatlan fogszabályozás megjelenése és annak változása. Az elmúlt 10-15 év sok olyan változást hozott, melyek a fogszabályozást olyanná átalakították, amivel ma egy rendelőben találkozhatunk.

Dr. Hermann Gábor

Visszahívást kérek!

ingyenes videó

A videó címe

Add meg a keresztneved és az e-mail címed, aztán már küldjük is neked a videót!