VÉGRE ITT A VÁLASZ – MIÉRT KUSZA EGYRE TÖBB GYERMEK FOGSORA?

Több fogszabályozó szakember a világ különböző tájairól mutat rá aggódva a problémára: Egyre nehezebb olyan gyermeket találni, akinek ne lenne valamilyen harapási eltérése. Ráadásul ez csak a probléma egyik fele. Ugyanis hasonló ütemben nő a gyermekeket érintő viselkedési-, tanulási zavarok, alvási problémák, allergiák száma is.

Lehet, hogy van összefüggés ezek között a tünetek között?

Az alvás-medicina hasonló növekedésről számol be. Egyre több az alvászavarral küzdő gyermek. Kisebb számban csak éjszakai felébredésekről számolnak be, rémálmokról, de nő az alvajárás, krónikusan fáradt, sőt alvási apnoe-val diagnosztizált gyermekek száma is. Ráadásul már ide sorolják a fogszorító és fogcsikorgató gyermekeket is. A folyamatos alváshiányra vezetik vissza a tanulási problémákat és különböző viselkedés-zavarokat is.

Ha megnézzük a gyermekek arcát, akkor egyrészt feltűnhet a fogak állása. Sokszor kusza a felső, vagy az alsó, esetleg mindkét fogsor. Kialakul egy előre-hátra különbség a felső és alsó fogsorok között, aminek legjellemzőbb megjelenése, hogy a felső fogak előre állónak tűnnek. A felső metszőfogak és a fogíny eléggé kivillan beszéd és mosoly során. További jel az, hogy a gyermek szája nagyon sokat van nyitva vagy egész nap, vagy csak éjszaka.

Ha azt gondoljuk, hogy a szájlégzés jelentéktelen, akkor sajnos rosszul gondoljuk. Az alvás medicina egyértelmű álláspontja az, hogy az alvás probléma valójában egy légzési probléma megjelenési formája (a mai elfogadott kifejezés is ez: Sleep Disorder Breathing) és a szájlégzés orrlégzésra szoktatása lenne a cél.

A napi és éjszakai szájlégzés egy sor egyéb problémával társul, mint a nyelv megváltozott helyzete a szájon belül, az arcüregek átszellőzésének hiánya (hiszen nem megy a levegő az orron keresztül), ami miatt az arcüreg és középfül problémák jöhetnek, de végeredményben az arc közepének fejlődése is lemarad. A nyelv megváltozott helyzete a fogazat és az állcsontok fejlődése jön, ami végeredményben az arc növekedési irányát is megváltoztatja.

A gyermek arcbőre sápadt, a szeme alatt kis karikák jelennek meg a krónikus fáradtság miatt és az egész arc hosszúkássá válik. A szájlégzés és fáradtság végeredményben a testtartásra is kihat, a fej előre van esve, a testtartás hanyaggá válik. Azaz, nagyon is van összefüggés. Ennek ismeretében nem meglepő, hogy nem csak a fogszabályozó orvosok látják általában ezeket a gyermekeket. Fül-orr gégész, logopédus, ortopéd szakorvos, iskolai pszichológus, fogszabályozó szakorvos.

Mi lehet az oka ennek a szerteágazó problémának?

A probléma összetett, potenciális okból is van egy pár.

Szájlégzés. Ez lesz az egyik legfontosabb feladata a kezelésnek. Bármiért is alakul ki a szájlégzés, a legfontosabb cél annak átszoktatása lesz, hiszen amíg a légzés a szájon keresztül történik a nyelv helyzetét nem tudjuk megváltoztatni, a logopédia hatástalan lesz.

Krónikus stressz. Több fajta gyermekkori stresszfaktor lehetséges. Válás, családi konfliktusok, iskolai stressz, ami lehet tanár, tananyag, de osztálytársak felől is. Túl intenzív versenysport. Nagyon sok szakmai cikk foglalkozik a gyermekkori stressz hatásaival.

Táplálkozás. Itt szóba jön egyrészt a korai cumisüveg használat, szokás, mint ujjszopás, cumizás, de a rágás hiánya (túl sok pépes étel), vagy az, hogy a gyermek csak az egyik oldalon rág. Viszont ide tartoznak az étel-allergiák és étel-intolerancák is, valamint a vitaminhiányos állapotok.

Mozgás. Itt szóba jöhet a mozgás hiánya, a túl intenzív edzés, a nyújtás hiánya és a féloldalas sportok hatása is.

Bizonyos száj-, vagy arcképletek feszessége: Nagyon sokszor fedhető fel az ajkak, vagy a nyelv lenövése. Érdekesség, de meg kell vizsgálni az orrlyukak áteresztő képességét is, mert előfordulhat, hogy azok szűkülete is része a szájlégzésnek.

Testtartási zavarok. Sokszor gerincferdülés, vagy más testi aszimmetria jelenik meg az állcsontok viszonyában.


Amint látjuk, a problémának több gyökere is lehet.

A jó hír, hogy a szakma egy része végre felismerte, hogy ez nem egy izolált fogazati, izolált logopédiai, vagy fül-orr gégészeti probléma. Amennyiben valóban hatékony kezelést szeretnénk, hosszú távú megoldást és hosszú távú egészséget gyermekeink számára, akkor a megoldásnak is komplex módszert kell alkalmazni.

A komplex módszer egy hatékony team-kezelés lesz.

Először a potenciális összefüggéseket kell felfedni, majd a csapat tagjainak egy team-kezelési tervet kell felállítani. Ez tartalmaz, vagy tartalmazhat egyértelmű elemeket, mint pl. fogszabályozás, de sokszor felmerülhet a fogakhoz látszólag nem kapcsolódó étel-intolerancia vizsgálat, vagy alvás-teszt is. A cél ugyanis egy egészséges gyermek és egészséges felnőtt, akinek mellesleg szép a mosolya. A komplex team-kezelést funkcionális medicinának, az abban részt vevő fogszabályozást funkcionális fogszabályozásnak hívják. A fogszabályozás a felső fogsor, állcsont fejlesztésével biztosít helyet a nyelv számára (nem mellesleg szép széles mosolyt is), amit az alsó állcsont előre mozgatása követ. Ez nem csak az arcprofil számára kedvező, hanem a légzés szempontjából is. Ezeket a mozgatásokat támogatja majd a légzés-tréning, logopédia és testkezelés is.

Szerencsére egyre több helyen a világon alakulnak ki ilyen csapatok, melyek felvállaltan oki megoldást kívánnak adni a gyermekek számára. Magyarországon a HermannOrtho Fogszabályozás úttörő ebben a kezelési felfogásban.

Visszahívást kérek!

ingyenes videó

A videó címe

Add meg a keresztneved és az e-mail címed, aztán már küldjük is neked a videót!