KERESZTHARAPÁS KEZELÉSE A FOGSZABÁLYOZÁSBAN

Ideálisan a felső fogív elég széles ahhoz, hogy minden fog tekintetében kívülről borítsa be az alsó fogsort. Amennyiben az alsó fogak kijjebb vannak a felső fogakhoz képest, azt keresztharapásnak hívjuk. Ez a keresztharapás kialakulhat 1-1 fognál, de érinthet egyszerre több fogat, fogcsoportot is. A keresztharapás önmagában nem betegség, előfordulhat, hogy nem kell kezelni.

Általában a következőket kell vizsgálni:

  1. Ez a típusú harapás együtt jár-e azzal, hogy egy egy fog vagy fogcsoport túl van-e terhelve, és ez íny-visszahúzódást, vagy fogmozgást okoz 
  2. Ezt visszahat-e az állcsontok állapotára, pozíciójára és fejlődésére, az állkapocsízület állapotára. 

Keresztharapást abban az esetben kell kezelni, ha ezeket a típusú mellékhatásokat okozza.

Amennyiben a keresztharapásban érintett fogakon vissza van húzódva az íny és/vagy a fogak mozgathatók, akkor nagy valószínűséggel az adott fogsorér-éntkezési állapot együtt jár éjszakai fogszorítással. A keresztharapás korrekciója néha megszünteti az éjszakai feszültséget és fogszorítást, de nagyon sokszor erre az éjszakai feszültségre más kezelés is szükséges (az alvászavart is kezelni kell) . Ez valamilyen alvásminőséget javító kezelés lesz.

Nagyon gyakori, hogy a keresztharapás együtt jár állcsont és/vagy arc aszimmetriával. Ez lehet alkati, azaz már egy kialakult és rögzült aszimmetria, de az esetek többségében ez egy olyan kényszerhelyzet, ami megváltoztatható a funkció helyreállításával. Széleskörű szakmai egyetértés van abban hogy a gyermekkori keresztharapást kezelni kell.  Ennek több oka van. 

  • Az egyik az, hogy a keresztharapás visszatarthatja a felső állcsont fejlődését, valamint ha ez aszimmetriával jár, az az egész arc aszimmetrikus fejlődését hozhatja létre. 
  • A legújabb kutatások azt is alátámasztják, hogy a felső fogív szűkülete, ami a keresztharapás első gyakori velejárója, az alvászavarok egyik indikátora. Ugyanis, a felső fogív szűkülete az arcközép alulfejlettségét jelenti, és ezek a típusú állapotok nagyon gyakran együtt járnak azzal, hogy a felső légutak nem átjárhatók. Gyakori a megfázás, a felső légúti megbetegedés, mandulagyulladás. A szájlégzés szinte mindig jellemző. Éppen ezért a keresztharapás kezelése nem is csak egy önmagában álló kezelés, hanem az arc és a légutak fejlődésének kulcsa. Nagyon sok alvászavaros páciensnek van keresztharapása, ami megmutatkozik a tanulásban, viselkedésben is. Az alvászavar nagyon gyakran produkál ADHD-szerű tüneteket.

Bár azt gondolnánk, hogy felnőttkorban már lehetetlen sebészet nélkül a keresztharapást kezelni, szerencsére nagyon sokszor ez a harapási forma ugyancsak egy állcsont-kényszerhelyzet része. Felnőttkorban a keresztharapás korrekciója leginkább a fogíny visszahúzódása, arc aszimmetriájának esztétikai vonzata, vagy állkapocs ízületi probléma miatt merül fel. 

A keresztharapás kezelése több módon lehetséges

  • Amennyiben valóban csak egy-egy fog állása hozza ezt létre, akkor azokat a fogpárokat elég kezelni, melyek a keresztharapásban részt vesznek. Fogszabályozással lehetséges a kifelé dőlt fogat befelé dönteni, és a befelé dőlt fogak kifelé dönteni. Egyes esetekben az érintett fogak terápiás formai átalakítása, becsiszolása is lehetséges, vagy a fogakat valamilyen fogművel, koronával, vagy betéttel lehet átalakítani a korrekt harapás érdekében
  • Az esetek többségében a keresztharapás része a felső fogív szűkülete. A fent említett alvászavar és szájlégzés is akkor jellemző együtt járó tünet, amikor a felső fogív szűkülete fennáll. Azaz, a felső fogív fejlesztése, tágítása nagyon sok esetben a keresztharapás kezelésének részét képezi. Az egyéb tünetektől függően lehet a tágítás módját meghatározni. Kifejezett alvászavarnál javasolt a felső állcsont jelentősebb tágítása.
  • Az alsó állcsont helyzete a legtöbbször aszimmetrikus, nagyrészt ez okozza az arc megjelenésének aszimmetriáját. Azaz, a felső fogív tágítása mellett nagy feladat az alsó állcsont “középre” mozgatása. Itt több szempontot kell figyelembe venni. Szerencsére nagyon sokszor, amint megszűnik a keresztharapás kényszerítő hatása, az alsó állcsont spontán visszatér az arc középvonala irányába. Ugyanakkor, vannak esetek, amelyeknél ez nem automatikus. Azaz, az állcsontot vissza kell “szoktatni” vagy mozgatni középre. Szakmai vita tárgya, hogy ez felnőttkorban lehetséges-e sebészi állcsont-mozgatás nélkül. A HermannOrtho Fogszabályozásban személyes tapasztalatunk az, hogy az esetek többségében elkerülhető a sebészi beavatkozás. Ugyanakkor fontos szempont, hogy az ilyen esetekben, amelyekben az alsó állcsont nem tér be középre spontán, meg kell keresni az okokat. Ezek leginkább a kétoldali izomzat tónusában rejlenek. Azaz, a sikeres műtét nélküli kezelés kulcsa, hogy hatni tudjunk a kétoldali izomtónusra. Ezt egy speciális komplex kezelési módszerrel lehet elérni. Ebben szerepet játszik az alvásminőség javítása, izomtréning, légzéstréning és az izomzat tónusáért felelős idegi szabályozás kiegyensúlyozása.

A HermannOrtho Fogszabályozás kidolgozta azt a nemzetközileg is különleges programot, amely nem csak a fogazati keresztharapást kezeli sikeresen, hanem a fogívek szűkületével és az arc fejlődésével, alvásminőséggel is foglalkozik. Ez az un. Egészségközpontú funkcionális fogszabályozás. Az egészségközpontú kezelés sikeresen ad választ a felnőtt, vagy serdülőkori alvás és állkapocsízületi problémákra is.

Visszahívást kérek!

ingyenes videó

A videó címe

Add meg a keresztneved és az e-mail címed, aztán már küldjük is neked a videót!