5 JAVASLAT, HOGYAN NEVELJÜNK EGÉSZSÉGES FOGAZATÚ GYERMEKET

Sokszor hangzik el a kérdés: Mikor vigyem el a gyermekemet fogszabályozó orvoshoz? Alapvetően még mindig sokan vélekednek úgy, hogy a fogak állásának zavara genetikai okok miatt alakul ki. Azaz a gyermek nő, fogai alakulnak, és lesz egy kor amikor majd az orvos csinál valamit a gyermek fogaival.

Mi van akkor, ha ez egy téves felfogás?

Mi van akkor, ha az ok, valójában nem, vagy nem csak a genetika? Sokszor leírtam és még nagyon sokszor fogom. A genetikai elmélet megdőlt. A genetika nem olyan, mint az a mag, ami a betonon is áttör és bármi is a külső környezet, csak a genetika határozza meg minden tulajdonságunkat. Évek teltek el azóta, hogy az emberi genetikai térképet felfedték és nagyon elcsendesedett az a lelkesedés, hogy akkor már mindent tudunk és mindent tudunk befolyásolni. Testünk ennél sokkal összetettebb, és a környezetnek korábban soha nem gondolt szerepe van abban, hogyan és hová alakul a testünk.

Alapvetően más módon kell hozzá állnunk a fogszabályozás kérdéséhez. A fogak állása és annak elváltozásai jelentős mértékben külső tényezők miatt alakulnak ki. Azaz a fogak állása nem genetikai okok matt, hanem a száj körüli izmok és életfunkciók (pl. légzés, nyelés) egyensúlyának megborulása miatt alakulnak majd  Ez más szemléletet vár el a fogszabályozó szakmától, a fogszabályozó orvostól, de a szülőtől is.

Mit tehet a felelős szülő gyermeke szép mosolyáért, egészséges fogazatáért?

Most összeszedtem az általam javasolt legfontosabb 5 tételt:

 

A szép mosolyért, a gyermek jövőéért való munka a gyermek születésével kezdődik. Mikor megszületik gyönyörű kisbabánk valójában 2 fontos dolgot érdemes ellenőriznünk. Bár a csecsemőosztályokon elvileg ellenőrzik a nyelv alatti kis nyálkahártya redő, más néven nyelvfék kötöttségét, ezt érdemes alaposan körül járni, idővel újra ellenőrizni, és adott esetben felszabadítani. Nagyon sok szopási rendellenesség, begyulladt mell mögött áll a kötött nyelvfék. Ez nem csak a mamának kellemetlen, a gyermek kiegyensúlyozott fejlődését sem segíti. A nyelv és a nyelés fejlődése egy és ugyanaz, mint az arc fejlődése. Ha felborul a nyelés, a nyelv nem tud felemelkedni a szájpadlás terébe gyakorlatilag a fogszabályozó kezelés garantáltan szükséges lesz.

Talán meglepően hangzik, de van még egy tényező, amit a születés után érdemes ellenőrizni. Az anyaméhben levő pozíció, vagy akár a szülő csatornán való keresztüljövetel is hozhat létre olyan feszültséget az újszülött testén, koponyáján, amely feszültség megjelenhet arc-aszimmetriában, vagy éppenséggel a kisbaba nyugtalan viselkedésében. Ezt a feszültséget lehet oldani egy manuális terápiával. Svájcban az újszülöttek 60%-át azonnal elviszik ilyen kezelésre. Magyarországon a cranioscrális terápia az, ami alkalmas egy ilyen korrekcióra. Ez a kis 20 perces beavatkozás nagyon sok nyugtalan éjszakát spórolhat meg a családnak.

gyermek megfelelő táplálása egy nagy kulcs a szép mosoly és fogazat kialakulásában. Nagyon sokszor hangzik el különböző fórumokon, mennyire fontos a szoptatás. Nemcsak a gyermek nyelési reflexének fejlődése szempontjából, hanem az immun-védelem és az anya-gyermek viszony szempontjából is. Ugyancsak sokszor hangzik el, hogy amennyiben elindul a kiegészítő táplálkozás, az ne cumisüvegből történjen. A cumisüveg nyílásából nem kell kiszívni a táplálékot, az gyakorlatilag kiömlik a lukon, azaz a nyelvnek egészen más munkája van a cumisüveg esetében, ami komolyan megzavarja a nyelési reflex fejlődését.

Természetesen a helyes táplálkozás nem csak a csecsemőkorban fontos. A rágás, mint az arc fejlődésének fontos kulcsa rendkívül fontos tényező. Minél hamarabb kezd a gyermek kemény ételeket rágni az arc fejlődésének nagyon jót tesz. Kimutatott, hogy a teniszezőknek az a keze, mellyel az ütőt használják, sűrűbb csontszerkezettel bír. Azaz amennyiben folyamatosan pépes, vagy nagyon puha ételeket fogyasztunk az arc csontszerkezetére negatív módon fog hatni.

Cumizás, ujjszopás

Gyakorló szülőként mit nem adnánk egy nyugodt percért, óráért. Ráadásul milyen cuki a gyermek amikor elvan a cumival, vagy az ujját milyen aranyosan szopizza. Ismerős ugye? Az a baj, hogy ennek a nyugalomnak az árát később fogjuk megfizetni. A cumi és az ujj a szájban nagyjából ugyanazt csinálja.

Egyrészt a szájban levő cumi és ujjak a nyelvet lefelé kényszerítik a szájtérben, nem engedik azt a szájpadlás terébe. Ez negatív módon hat a felső fogsor, de végső soron a teljes arc közép fejlődésére

Van egy másik negatív hatás is. A nyelési reflex átalakulásának egy fontos állomása, amikor az első metsző tejfogak előjönnek azok egyfajta határvonalat építenek ki a nyelv számára és meghatározzák a szájtér határait. Azaz ideális esetben ekkor alakul át a nyelés során a nyelv mozgása a kifelé mozgásból a felfelé mozgás felé. Amíg a cumi és az ujj bent vannak a szájban a nyelv nem lesz képes erre az átalakulásra, ami a későbbi un. Nyelvlökéses nyelésben fog megnyilvánulni. Ez pedig sajnos az a nyelési forma ami megágyaz az arc és a fogívek nem megfelelő fejlődésének és a fogszabályozásnak.Ha meglepően is hangzik, a légzésnek rendkívül sok köze van a fogak állásához.

A légzés szerve az orr.

A természet ezt nem véletlenül alakította így. A levegő megszűrése az immunitás egy fontos kapuja. A levegő felmelegítése ugyancsak lényeges. Ehhez hasonlóan fontos, hogy az orron beszívott levegő átszellőzteti az arcüregeket, ami az arc fejlődésének rendkívül fontos eleme. Azaz, ha a gyermek a szájon át veszi a levegőt nem csak a mandulák folyamatos gyulladása lesz a következmény. Az orr légzésének kikapcsolása negatív hatással lesz az arc és a fogívek fejlődésére. Ezen túlmenően sajnos a szájlégzés felborítja a száj körüli izmok és a nyelésben, rágásban részt vevő izmok működését is. Ráadásul egy sok általános egészséggel kapcsolatos állapottal összefüggésbe hozható. Ilyenek a magatartási problémák, sport terhelhetőség, immungyengeség és még sok más probléma. A stabil orrlégzés megalapozása a gyermek egészséges fejlődésének kulcsa.

Az egész test és így az arc, fogívek szempontjából sem mellékes, hogy a gyermek mit és mennyit sportol, hogyan ül és áll. A sport hiánya legalább annyira lehet negatív hatással, mint a túl intenzív, vagy a légzést felborító sport formák. Kevesen tudják, de egy szájlégző gyermek szempontjából kifejezetten rossz hatással lehet az intenzív úszás, vagy vízilabda.

Ezeket a sportokat csak akkor szabadna engedni, ha előtte stabilizálják a napközi orrlégzést, valamint folyamatosan ellenőrizni kellene ennek működését. Kutatók nagyon javasolják, hogy a gyermek sokat játsszon trambulinon, ami a test kiegyensúlyozását támogatja. Hasonlóan a mászás, függeszkedés segít a testtartásnak. A féloldalas sportokat ki kell egészíteni más mozgásformákkal. Az ülést meg kell tanítani a gyermeknek, mert sajnos az iskolában nagyon sokat ül és a helytelen ülés negatívan hat a testtartásra. A testtartás megváltozása kihat a fej és nyak tartására, ami hatással lesz az állcsontokra és a fogsorok záródására.

Mi az a kor, amikor gondolnunk kell fogszabályozásra? Nos sokkal hamarabb mint ezt korábban hittük. Ezt igyekeztem összefoglalni a fenti 5 pontban. Ráadásul azok a szempontok, amelyekről szó esett nem csak a fogszabályozás szempontjából lényegesek. Mint más több írásomban szót ejtettem, a fogak állása nem egy önmagában álló jelenség, egy egyensúlyi folyamat felborulásának egyik megnyilvánulása. Amikor a fogak állása megváltozik, akkor nem csak a fogakkal kell foglalkozni, az egész test egyensúlyát kell visszaállítanunk. Ez a feladata a funkcionális felfogású gyermekfogszabályozásnak és az azzal együttműködő funkcionális orvoslásnak.

Dr. Hermann Gábor

advanced-floating-content-close-btn

Visszahívást kérek!

ingyenes videó

A videó címe

Add meg a keresztneved és az e-mail címed, aztán már küldjük is neked a videót!