Dr. Hermann Gábor 

Fogszabályozó szakorvos, alvásfogorvos, egészségközpontú fogszabályozás-specialista blogja

Mewing - mi is ez valójában?

Közösségi média őrület, hatalmas boborék, bizonyítékokat nélkülöző módszer. Ezekbe akadunk könnyen, ha rékeresünk. Ja, meg 2,5 millió találatra a Google-ön, többmilliós nézettségű videókra a Youtube-on és számtalan szép átalakulás-fotóra.

Akkor mi is ez valójában? Ez a blog a Mewing-jelenséget jára körbe.

Dr. Hermann Gábor 

Fogszabályozó szakorvos, alvásfogorvos, egészségközpontú fogszabályozás-specialista blogja

Mewing - mi is ez valójában?

Közösségi média őrület, hatalmas boborék, bizonyítékokat nélkülöző módszer. Ezekbe akadunk könnyen, ha rékeresünk. Ja, meg 2,5 millió találatra a Google-ön, többmilliós nézettségű videókra a Youtube-on és számtalan szép átalakulás-fotóra.

Akkor mi is ez valójában? Ez a blog a Mewing-jelenséget jára körbe.

A fogak kuszasága és az állcsontok állása genetikailag meghatározott adottságok. A harapási rendellenesség és állcsont eltérések helyi azaz a fej-nyak területére korlátozott jelenségek, de ha kezeletlenül maradnak, akkor bajokat okoznak.

Ismerős? Igen, ez a “hagyományos” fogszabályozás 3 alapvetése. Ez az a dogmarendszer, ami alapján nagyjából 100 éve működik a szakma és a mai napig foghúzásként határozza meg az egyetlen lehetséges gyógymódott nagyon sok esetben. Sőt valójában az egyik legnagyobb ellentmondása ennek a döntési mechanizmusnak az, hogy a foghúzást a legtöbbször azért írják elő, hogy a kezelés végén a fogak ne mozduljanak vissza, mégis a kezelés végén élet végig tartó helyfenntartásra van szükség.

Ha lehet olyan kifejezést használni, hogy a világ egyik legkonzervatívabb fogszabályozó kultúrája, akkor az Egyesült Királyság fogszabályozása. A mai napig a foghúzás alap nagyon sok esetben és a szakma nagyon összezár, ha valaki nem a mainstream gondolatokat gyakorolja és hirdeti.

Nos ebben a szakmai közegben él egy harcos fogszabályozó dinasztia, John és fia Mike Mew. John Mew fogai is a fogszabályozó kezelés érdekében lettek feláldozva. Ő egész életét és munkásságát arra tette fel, hogy ezt ne kelljen másoknak is megélnie. Meggyőződése lett, hogy a fogak elvételével a nyelv nem talált elég helyet a szájüregben ezért nem a szájpadlás terében, hanem a szájfenék közelében alakul ki az alap nyelv-pozíció.

Ez pedig hosszútávon és az arc növekedését lefelé indítja és így egy un. Hosszú-arc (long-face) jelenség alakul ki. A hosszú arc azon túl, hogy nem előnyös aresztétikailag, sok olyan tünettel társul, ami miatt valójában egy klinikai jelenségcsoport (szindróma) kifejezést is kapott (ezt nem csak John Mew megállapítása, hanem szakmailag elfogadott tény) A long face syndrome tünetei a gyakori felső légúti megbetegedések, szájlégzés, szűk felső fogív, fogtorlódás, ínymosoly, fül-orr gégészeti problémák, allergiák és alvászavar. 

Valóban ideális, ha ezt a növekedési karaktert meg lehet változtatni. Nos itt jönnek a viták, hiszen a szakma nagy része az arc növekedési irányát genetikailag meghatározottnak tartja és illúziónak azt, hogy ezen változtatni lehet.

A Mewing álláspont

John Mew ezzel szemben sok esetben be is bizonyította, hogy lehetséges ezt a kellemetlen lefelé irányú növekedést, az ideális, előre irányú növekedés felé tolta el. Hogyan lehetséges ez?

  • Nagyon időben, lehetőség szerint 4-6 éves korban kezdett fogszabályozó, azaz állcsont orthopédiai kezeléssel. 
  • A fogívek jelentős tágításával
  • Az alsó állcsont előre szoktatásával
  • Aminek szerves része az ajkak zárt tartásának és a nyelv pozíciójának fenntartásával.

.

Nagyjából ezek az un Orthotropics, vagyis a John Mew által kidolgozott rendszer Mewing alapelvei. Kicsit még jobban megerősítve azt mondhatjuk, hogy amennyiben valaki képes a nyelvet fenntartani a szájpadláson, az ajkakat zárva tartani és a fogsorok laza zárt tartásban vannak kb 4-8 órán keresztül, akkor az arc fejlődése ideális lesz.

Az Orthotropics egy réteg kezelési eljárás, nem alkalmazza sok ezer fogorvos, viszont a világ sok országában gyakorolják. Megosztó két ok miatt. Az egyik ok, hogy a “hagyományos” fogszabályozó társadalom számára minden megosztó, ami nem a mainstream és mást állít, mint az 1900-ban kialakított kezelési alapelvek. Ha valaki azt állítja, hogy a fogak állása nem (csak) genetikai adottság, hanem jelentős részben környezeti hatások eredménye, az megosztó. Ha valaki azt állítja, hogy a fogsorok és az arc növekedési iránya megváltoztatható, akkor az megosztó. Ha valaki azt mondja, hogy a nyelv, ajak és egyéb izmok, valamint a légzés hatással van a fogak állására, akkor megosztó. 

Bevallom elfogult vagyok, nagyra tartom a Mew család munkásságát, személyes barátok vagyunk és sok nemzetközi fórumon, szervezetben képviseljük ezeket a gondolatokat közösen, tehát az Orthotropics alapelvekben nincs semmi, amit más, hasonlóan egészségcentrikus fogszabályozó iskolák alapelveihez képest más lenne.

A másik megosztó elem az Orthotropics kezelés felépítése. Nagyon nagy fegyelmet kíván egyrészt a gyermektől, de ennél még fontosabb, hogy a kezelésnek van egy szakasza, amiben kifejezetten előnytelen állásba kerülnek a fogak átmenetileg és sok félreértés, vagy per tárgya volt már ez.

Nos itt van egy technika, ami megosztó ugyan, de határozottan letette a névjegyét és alternatívát mutat sok olyan szülőnek, aki el szeretné kerülni, hogy gyermekének kihúzzák a fogait és/vagy az arc fejlődése előnytelen irányba menjen.

John Mew harca az Angol Fogszabályozó Szövetséggel és az Angol Fogászati Kamarával oda jutott, hogy elvették a működési engedélyét. Munkásságát fia, Mike folytatta. Kidolgozta az un. Craniofacial Dystrophy koncepciót, amely arra épül, hogy az Ipari Forradalom utáni élelmiszer-ipar és finomított élelmiszerek fogyasztása, a rágás hiánya magával hozta az arc, arc-közép fejlődését, pontosabban alulfejlődését, ami magával hozta mindazt, ami ami arcokat, fogszabályozó eseteket és rágási és alvászavarokat jellemzi… és valóban a fogszabályozási eltérések, alvászavar, szájlégzés olyan, mint egy hatalmas járvány. Szinte minden gyermeken látunk jeleket.

Mike Mew nagyon sok felületen előadott már, munkásságára (munkásságukra) hivatkozott sok könyv is, az egyik legismertebb James Nestor – Lélegzet című könyve.

YouTube csatornát is indított és ott posztol folyamatosan. A harc tétje nem más, mint elérni egy nyilvános vitát arról, hogy milyen valós bizonyítékkal bírnak azok a fogszabályozó szervezetek, melyek azt állítják a Mew család szakmaiatlan és veszélyes tanokat hirdet. Ennek a harcnak a része a közösségi média aktivitás. 

Arra viszont maga Mike Mew sem gondolt, hogy videói akkora visszhangot kapnak, hogy a család neve egy virális DIY technika szimbóluma lesz.

Az, hogy a “mewing” szóra 2,5 millió találat van és ugyanazt az egyszerű technikát sok száz Youtube videók oktatja és emberek ezrei posztolják a változást komoly tényező. Ez azt jelenti, hogy tömegek olvassák, nézik és esetleg gyakorolják, hogyan lehetne jó pozícióban a nyelvük, zárva az ajkuk és orrlégzésük. Ez baj?

Nagyon nem baj. Ha belegondolunk, ennyi ember már tuti nem fogja hagyni, hogy számára, vagy gyermeke számára foghúzásos kezelési tervet készítsenek. Ők hiszik és gyakorolják, hogy az izmok és a funkció át tudja alakítani az arcot és a fogívek méretét. A Mewing hatalmas előnye, hogy könnyen érthetően széles körben elterjesztett egy új gondolatot. Ennél hatalmasabb logopédia és orrlégzés kampány nem is kell:)

Akkor mi a baj a Mewing módszerrel?

Természetesen, mint mindent ezt a technikát is lehet félreérteni. A Mewing- módszert gyakorlók nagy része nem a fogszabályozás mellé gyakorol, hogy hatékonyabb legyen a kezelés. A gyakorlók jelentősebb része felnőtt és azt reméli, hogy fogszabályozás nélkül lesz jelentős változás a fogain, állcsontján, sőt nem is feltétlenül a fogszabályozás az elsődleges cél, hanem az arcélek megváltoztatása. A legnépszerűbb célok a toka megszüntetése (állcsúcs-állcsont alsó kontúr-nyak) ideális beállítása, az állkapocs-szeglet kifejezettebbé tétele, a járomcsont kifejezettségének és az arcközép kifejezetettségének javítása. 

A gyógytorna, logopédia, de akár az edzések alapvetése, hogy amennyiben egy adott izmon dolgozunk, az fejlődni fog. Ha egy nem aktív izmot bekapcsolunk és sokat dolgozunk rajta, akkor átalakulnak az automatizmusok. Így semmi különleges nincs abban, hogy ha valaki egy nyelvet felszoktat a szájpadlás terébe és sokat gyakorol, akkor javul a toka és az állcsont kontúr, de akár spontán némi fogazati változás is bekövetkezhet.

Azaz vannak reálisan elvárható célok. A probléma akkor jön, ha elérhetetlen célokat határozunk meg. Mint általában a Biohacking mozgalomban a Mewing-on belül is a legnagyobb probléma azon fiatalok (és nem csak fiatalok) erőfeszítése, melyben egy komoly önértékelési zavarban elérhetetlen test és arcforma változást erőltetnek. Így lesz a Mewingból, thumbing, a thumbingból, arc-ütés és végtelen próbálkozások.

Összességében egy üdítő jelenség a Mewing. Gratuláció illeti John és Mike Mew-t, mert nélkülük sokkal kevesebb fogorvos ismerne alternatívát a hagyományos fogszabályozó elveken kívül. Még hálásabb lehet neki az a sok ezer ember, akik számára még nagyobb a tét: alternatívát találni maguk és gyermekük számára.

A HermannOrtho missziója

A HermannOrtho-ban az egészségközpontú fogszabályozó kezelés foghúzás nélkül történik és a cél ugyanaz, mint az Orthotropics esetében. A funkció átalakítása, az arc ideális fejlődési irányainak beállítása.

Ráadásul a gyakorlatok, melyek a kezelés részei, a Mewing módszerrel megegyező célokkal lettek összeállítva, hasonló arcesztétikai lehetőségeket kínálva.

 

Kérdésed van? Vedd fel velünk a kapcsolatot!

E-mail:

info@hermannortho.hu

Rendelő:

1036 Budapest, Bécsi út 85.

Rendelési idő:

hétfőtől csütörtökig 08:00-19:00

Gyakran Ismételt Kérdések

Mi a Mewing módszer és miben különbözik a hagyományos fogszabályozástól?

A Mewing módszer egy alternatív megközelítés a fogszabályozáshoz és az arcfejlődéshez, amely eltér a hagyományos fogszabályozási módszerektől, mint például a foghúzás. Ennek alapelvei szerint a helyes izomtartás és a megfelelő nyelvpozíció fenntartása segíthet az arc helyes növekedésének irányításában és a fogak helyzetének javításában.

Milyen problémákat okozhatnak a hagyományos fogszabályozási módszerek, mint például a foghúzás?

A hagyományos fogszabályozási módszerek gyakran foglalnak magukban foghúzást, ami hosszú távon problémákat okozhat az arc növekedésében és a fogazatban. Ezek a problémák lehetnek például a long face syndrome tünetei, amelyek közé tartozik a felső légúti megbetegedések gyakorisága, a szájlégzés, a fogtorlódás és az alvászavarok.

Milyen alapelveket vall és hogyan alkalmazza a Mewing módszert John Mew és fia, Mike Mew? Milyen lépéseket foglal magában az Orthotropics rendszer a fogszabályozás és az arcfejlődés szempontjából?

Az Orthotropics rendszer alapelvei között szerepel a korai kezelés, a fogívek tágítása, az alsó állcsont előre szoktatása, valamint az ajkak zárt tartásának és a megfelelő nyelvpozíció fenntartásának fontossága.

Miért oszlanak meg a vélemények az Orthotropics kezelési módszerrel kapcsolatban? Miért lehet megosztó az az elképzelés, hogy az arcfejlődés és a fogak állása megváltoztathatók környezeti hatások és helyes izomtartás révén?

Az Orthotropics kezelés megosztó, mivel eltér a hagyományos fogszabályozási módszerektől, azaz kétségbe vonja az arcfejlődés genetikai meghatározottságát. Sajnos sokak számára nehéz elfogadni, hogy a genetikai tényezők mellett az izomtartás és a környezeti hatások is befolyásolhatják az arc növekedését és a fogak állását.

Milyen reális célokat lehet elérni a Mewing gyakorlásával, és milyen veszélyekkel járhat az irreális elvárások kitűzése? Hogyan lehet hatékonyan alkalmazni a Mewing módszert a fogszabályozásban és az arcformálásban, miközben elkerüljük az egészségügyi kockázatokat és az önértékelési zavarokat?

A Mewing gyakorlásával reális célok közé tartozik a helyes izomtartás kialakítása és a megfelelő nyelvpozíció fenntartása, ami segíthet az arcformálásban és a fogszabályozásban. Azonban fontos elkerülni az önmagunkkal szemben támasztott irreális elvárásokat, és figyelembe venni, hogy a gyakorlatok túlzott alkalmazásával járó erőfeszítések ártalmasak lehetnek az egészségre és az önértékelésre is.

Visszahívást kérek!

ingyenes videó

A videó címe

Add meg a keresztneved és az e-mail címed, aztán már küldjük is neked a videót!