Dr. Hermann Gábor 

Fogszabályozó szakorvos, alvásfogorvos, egészségközpontú fogszabályozás-specialista blogja

Felnőttkori fogszabályozás foghúzás nélkül

Páciens szemmel joggal tesszük fel a kérdést: A technológia fejlődik, az orvostudomány fejlődik, egyre modernebb eljárások léteznek. Hogyhogy nem találtak még megoldást arra, hogy ne kelljen fogakat eltávolítani a szép mosoly és jó harapás beállítása érdekében?

Egyáltalán miért kell kihúzni a fogakat?

Dr. Hermann Gábor 

Fogszabályozó szakorvos, alvásfogorvos, egészségközpontú fogszabályozás-specialista blogja

Felnőttkori fogszabályozás foghúzás nélkül

Páciens szemmel joggal tesszük fel a kérdést: A technológia fejlődik, az orvostudomány fejlődik, egyre modernebb eljárások léteznek. Hogyhogy nem találtak még megoldást arra, hogy ne kelljen fogakat eltávolítani a szép mosoly és jó harapás beállítása érdekében?

Egyáltalán miért kell kihúzni a fogakat?

Felnőttkori fogszabályozás

Már önmagában az is megosztó kérdés, hogy gyermekkorban elkerülhető-e a foghúzás. A hagyományos felfogásban az elfogadott alapvetés, hogy a felnőtt már nem fejlődik, így az állcsontok mérete sem változik. Azaz, ha a fogak torlódása jelentős, akkor a foghúzás a megoldás – ezt halljuk az orvostól.

Ráadásul, mivel az állcsont mérete ezek szerint nem változtatható, nem csak a foghúzás elfogadott, hanem olyan esetben, ahol az állcsontok között jelentős különbség alakult ki, akkor az állcsontsebészet is.

Annak érdekében, hogy megértsük, miért van mégis esélyünk foghúzás és állcsontsebészet nélküli kezelésre, vizsgáljunk meg egy másik felfogást.

Ugyanis a modern orvostudomány és ezen belül a fogászat, fogszabályozás főleg az állcsontok méretére és azok genetikai adottságaira koncentrál, és nem igazán fogadja azt a megközelítést, hogy a rágásban és nyelésben résztvevő izmok mekkora hatással vannak az állcsont helyzetére és annak méretére.

Azaz van egy olyan felfogás, hogy ez az összefüggés, azaz az izmok hatása nagyon is kihat arra, hogy hol van és mekkora az állcsont. Ez az un. funkcionális, vagy egészségközpontú felfogás. Alapja az anatómiai adottság, hogy az arc és állkapocs csontjai olyan csont-típust képviselnek, melyek az élet végéig formálhatók és a formálhatóság az izmokon keresztül történik. Azaz, leegyszerűsítve, ha azt látjuk, hogy szűk a fogív, akkor a külső izmok ereje befelé dönti a fogakat és a fogakat tartó csontot. Ha az állkapocs hátul van és kicsi, akkor az azért van, mert a nyelésben és az állkapocs felfüggesztésében részt vevő izmok hátra (és többnyire felfelé) húzzák az állkapcsot.

Új Ingyenes Előadás + E-book:

Útmutató a Szép Mosolyhoz Foghúzás és Állcsont Műtét Nélkül

Regisztrálj ingyen és egyből hozzáférsz online, hogy megismerj mindent a legújabb megoldásokról!

Lehetséges foghúzás nélkül?

Ez természetesen nagyon leegyszerűsíti a helyzetet, de sokkal könnyebb így elképzelni nem csak a kiindulási helyzetet, hanem a lehetséges kezelési lehetőséget is.

Szeretnénk a fogívet kiformázni foghúzás nélkül? Ebben az esetben az erősebb befelé döntő izom tevékenységet fogjuk majd megszűntetni és a fogakat felállítani egy szélesebb csont-alapon. Szeretnénk az alsó állcsont hátsó helyzetét (és a pókharapást, azaz a nagyon előre álló felső metszőfog állást) megváltoztatni? Ebben az esetben az állkapocsra ható hátra és felfelé ható izom tevékenységet fogjuk megváltoztatni.

A csontok bizony reagálnak

Mivel tudjuk, hogy a csontok reagálnak a megváltozott izom nyomásra, húzásra, “csak” az izmokon kell dolgoznunk a siker érdekében. 

Ennek megfelelően ez a fogszabályozó kezelés nem csak a fogszabályozásról fog szólni. A fogszabályozó kezelés a fogívek kiformázását végzi és segít az állkapocs helyzetének fokozatos megváltoztatásában. Ugyanakkor az izmok átprogramozását egy tréningprogram végzi. Minden olyan területen beavatkozunk, amely az izmok húzási irányát meghatározhatják. A nyelési minta, a nyelv pozíciót jelentősen meghatározó légzési minta és az izmok feszülését meghatározó idegi szabályozás mind a kezelés része.  Ez a kombinált kezelés az egészségközpontú fogszabályozás alapja.

Minden fogtorlódás, állcsont különbség és állcsont/arc aszimmetria megoldható foghúzás és állcsont műtét nélkül?

Nem, ez egyértelmű. Ugyanakkor a torlódások kb 90%-a az arc aszimmetriák nagy része, a bulldog harapások jelentős része és a pókharapások (felső fogak előre állása és az alsó állcsont hátsó helyzete) jelentős része kezelhető sebészet és foghúzás nélkül felnőttkorban is.

A HermannOrtho rendelőben az utóbbi 5-10 évben nem volt olyan eset, melyben szükség lett volna állcsont sebészetre annak érdekében, hogy az alsó állcsontot előre mozgassuk és megszűntessük a jelentős pókharapást. Hasonló a saját statisztikánk a különböző aszimmetriával is. 

Azaz, van remény. Ha elmaradt a fogszabályozás gyermekkorban és most lett nagyon zavaró a fogak és állcsontok állása, most sem késő. Még az esetleges foghiányok, fogpótlások léte sem akadály. Az egyetlen körülmény amit érdemes átgondolni az, hogy az állcsont nem fogja magától megváltoztatni a helyzetét, azaz az izmok átprogramozásának tréningjében való közös munka szerves része a sikernek.

Kérdésed van? Vedd fel velünk a kapcsolatot!

E-mail:

info@hermannortho.hu

Rendelő:

1036 Budapest, Bécsi út 85.

Rendelési idő:

hétfőtől csütörtökig 08:00-19:00

Visszahívást kérek!

ingyenes videó

A videó címe

Add meg a keresztneved és az e-mail címed, aztán már küldjük is neked a videót!