Alvással kapcsolatos mítoszok és tények

Dr. Hermann Gábor 

Fogszabályozó szakorvos, alvásfogorvos, egészségközpontú fogszabályozás-specialista blogja

Stressz és fogászat, fogszabályozás

A stressz nem tesz jót a testünknek. A hosszan tartó stressz kimeríti a tartalékokat és az orvoslás egyre több krónikus megbetegedés okaként ismeri el. Ráadásul, az utóbbi évek különösen stresszesek és nem csak a felnőtteket, de a gyermekeket is érinti. Most azzal foglalkozunk, hogyan hathat a stressz jelenléte a fogakra és hogyan befolyásolhatja a fogászati, fogszabályozó kezelést.

Mítosz #1:

Minél kevesebbet alszunk, annál produktívabbak vagyunk. Az alvás felesleges időtöltés

Tény:

Hosszú távon a krónikus alváshiány csökkentheti a termelékenységet és az éberséget. Az optimális mennyiségű alvás kulcsfontosságú a hatékony munkavégzéshez. Az alvás egy olyan regenerációs folyamat, ami alatt a test pihen, méregtelenít és feldolgozza az információt. Ha ez nem lehetséges az alvásidő rövidsége miatt, vagy a nem megfelelő alvásminőség miatt, a test hajlamosabbá válik sok megbetegedésre.

Mítosz #2:

Az alvászavarok csak idősebb korban fordulnak elő. Csak túlsúlyos embereknek van alvászavara

Tény:

Az alvászavarok bármely életkorban kialakulhatnak. A stressz, az életmód és az egészségügyi problémák is hozzájárulhatnak az alvászavarokhoz. Gyermekkorban is van alvászavar, sőt elég gyakori. Nem csak túlsúlyos embereknél alakul ki alvászavar, még akkor is, ha a túlsúly valóban rizikófaktor az alvásbetegség szempontjából is.

Mítosz #3:

Az alkohol és a marihuána segít az alvásban.

Tény:

Bár ezek a szerek először lehetnek nyugtató hatásúak, hosszú távon rombolhatják az alvásminőséget és az alvás alatti légzést, különösen az un. REM alvási szakaszt.

Mítosz #4:

Az alváshiányt pótolhatod a hétvégén.

Tény:

A túlórázást, éjszakázást nem lehet teljesen bepótolni. Olyan van, hogy egy nyugodt hétvégével, vagy szabadsággal valamit visszanyerünk, de a rendszeres pihentető alvás hiánya megmutatkozik koncentrációban, teljesítményben, egészségben.

Mítosz #5:

Csak teli hassal lehet jót aludni.

Tény:

Bár az éhezés valóban nem jó lefekvés előtt, de számos kutatás bizonyítja, hogy a teli gyomor, főleg a nehéz, fűszeres ételek kifejezetten zavarják az alvást. Az éhezésre jó megoldás valamilyen könnyű, emészthető étel fogyasztása.

Mítosz #6:

Az alvási problémák csak az éjszakai alvást érintik.

Tény:

Az alvászavarok nappali álmossághoz, fáradtsághoz és koncentrációs problémákhoz is vezetnek. A legtöbb alvászavar együttjárója a nappali aluszékonyság, fáradtság, gyengébb teljesítmény a munkában, sportban, tanulásban.

Mítosz #7:

A horkolás mindig ártalmatlan.

Tény:

A horkolás háttérben súlyosabb alvászavarokkal, például alvási apnoéval is állhat. Ha rendszeresen horkolsz, érdemes orvoshoz fordulni.

Mítosz #8:

Az alvászavarokat mindig gyógyszerekkel kell kezelni.

Tény:

Az alvászavarokat gyakran kezelhetik életmódváltásokkal, viselkedésterápiával vagy más alternatív módszerekkel. Gyógyszerek csak a végső megoldások között szerepelnek. Az alvási apnoe egyik leggyakoribb kezelési módszere az un légsínes terápia, a CPAP, ami egy maszk és nyomással viszi be a levegőt az elzáródott légutak ellenében.

Ismerd meg az S-Leap alvástréninget

Az S-Leap tréninget elsősorban azok számára fejlesztettük ki, akik szeretnének javítani az alvásuk minőségén. Az insomnia, vagy más néven elalvási nehézség, gyakori felébredés nagyon jó kezelhető különböző stressz-kezelési módszerekkel, viselkedés-terápiás tréningekkel. 

Az S-Leap egy egyedülálló tréning, mely a modern alvásorvoslás alapjainak ismertetése mellett segít a résztvevőknek, hogy hatékonyan tudják kezelni elalvási nehézségeiket, javítani tudnak alvásminőségükön. Az S-Leap tréning egyik legfontosabb előnye, hogy nem online, hanem személyesen, csoportokban tartjuk. Így a trénerek és a résztvevők közt valódi kapcsolat alakul ki, és az összetartozás élményének köszönhetően bizonyítottan hatékonyabb a tréning.

Kérdésed van? Vedd fel velünk a kapcsolatot!

HermannOrtho Professzionális Fogszabályozás

  • Cím: 1036 Budapest, Bécsi út 85.
  • Telefon: +36-1 306-78-46 
  • E-mail: info@hermannortho.hu
  • Rendelési idő: Hétfő: 09:00-14:00 / Kedd: 09:00-19:00 / Szerda: 09:00-17:00 / Csütörtök: 09:00-19:00

Neurotrain Neurológiai Fejlesztőközpont

  • Cím: 1036 Budapest, Lajos utca 91. 3.emelet /1.
  • Telefon: +36 1 306 78 46; +36 20 996 7846
  • E-mail: info@neurotrain.hu
  • Rendelési idő: Hétfő: 09:00-14:00 / Kedd: 09:00-19:00 / Szerda: 09:00-17:00 / Csütörtök: 09:00-19:00

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Visszahívást kérek!

ingyenes videó

A videó címe

Add meg a keresztneved és az e-mail címed, aztán már küldjük is neked a videót!