Dr. Hermann Gábor 

Fogszabályozó szakorvos, alvásfogorvos, egészségközpontú fogszabályozás-specialista blogja

Foghúzás nélküli fogszabályozás gyermekkorban

Minden szülő vágya, hogy gyermeke szép és egészséges legyen. Sőt egyre több gyermek maga is motivált, ők is szép mosolyt szeretnének. Van, amit viszont sem a szülő, sem a gyermek nem szeretne. Fogat elveszteni a szép mosoly érdekében.

Dr. Hermann Gábor 

Fogszabályozó szakorvos, alvásfogorvos, egészségközpontú fogszabályozás-specialista blogja

Foghúzás nélküli fogszabályozás gyermekkorban

Minden szülő vágya, hogy gyermeke szép és egészséges legyen. Sőt egyre több gyermek maga is motivált, ők is szép mosolyt szeretnének. Van, amit viszont sem a szülő, sem a gyermek nem szeretne. Fogat elveszteni a szép mosoly érdekében.

Foghúzással vagy foghúzás nélkül?

A foghúzás kérdése egy régi, megosztó téma a fogszabályozó szakmán belül. Az egyik álláspont az, hogy az állcsont mérete öröklött, azaz megesik, hogy apu fogai nem férnek el anyu állkapcsában, és igenis fogat kell kihúzni ahhoz, hogy a többi fog elférjen.

A másik állítás az, hogy a fogak kuszasága és az állcsontok mérete nem egy öröklési hiba eredménye, hanem olyan okra vezethető vissza, ami kezelhető, így a foghúzás elkerülhető. Sőt, érdemes is elkerülni, hiszen a foghúzás akár káros mellékhatásokat is okozhat. Nos ez az a pont, ahol a szülő és gyermek tanácstalan, hiszen akármennyi orvost kérdeznek meg, mindenki mást mond.

Azzal kezdem, hogy amikor gyermekkori fogszabályozásról beszélünk, valójában 3 különböző korcsoport is ide sorolható. A fogazati és állcsonti eltérések már egész korai gyermekkorban is megmutatkozhatnak, és akár 2-5 éves korban is felmerülhet kezelés igénye. A szakma sokat vitatkozik arról, hogy ebben a korban valóban indokolt-e beavatkozni, illetve, hogy mikor érdemes a gyermeket elvinni fogszabályozó konzultációra. Abban azonban egyetértés van, hogy ha kell is kezelés, a foghúzás nem indokolt.

A második korcsoport a 6-12 éves korú gyermekek csoportja. Itt már sokkal többször merül fel a foghúzás kérdése. A 12-18 éves korcsoportban már nagyon gyakran merül fel a foghúzás, sőt valójában akár az állcsontsebészet is napirendre kerülhet.

Új Ingyenes Előadás + E-book:

Útmutató Szülőknek Gyermekeik Szép és Egészséges Mosolyához

Add meg az e-mail címed, és máris küldjük neked az ingyenes e-bookot és a webinárt!

Miért javasolják a foghúzást?

A másik fontos kérdés, hogy miért is javasolják a foghúzást. Általában két nagyon klasszikus ok van a foghúzásra. A leggyakoribb a helyteremtés. Azaz, amint korábban említettem, az állítás, hogy kicsi az állcsont mérete, az nem növelhető és a fogak mérete nagy, ezért be kell áldozni néhány fogat a többi fog elrendezése érdekében.

A második ok általában az, hogy az állcsontok között jelentős különbség van (leggyakrabban a felső fogak előre állnak az alsó fogakhoz képest). Amint látjuk, mindkét esetben az a (helytelen!) alapvetés, hogy az állcsont mérete és helyzete nem változtatható, mert az öröklött, azaz mindent a gének határoznak meg.

Van egy jó és egy kevésbé jó hírem.

A jó hír az, hogy az elmúlt években nagyon sok és alapos bizonyíték gyűlt össze arra vonatkozóan, hogy az állcsont mérete és azok helyzete megváltoztatható. Egyszerűen túl sokat gondoltunk a génekről és mára nem megalapozott az állítás, hogy a fogtorlódást csak, vagy főleg a gének okozzák. Sőt, az állcsontok helyzetét sem a gének okozzák. Azaz, ha a szülőknek esetleg előre áll a felső foguk, vagy valaha előre állt, és azt foghúzással korrigálták, a gyermekük hasonló fogállása elkerülhető, és foghúzás nélkül korrigálható.

A bizonyítékok azt mutatják, hogy akár gyermek-, akár felnőttkorban is lehet sikeresen, foghúzás nélkül jelentős fogtorlódásokat kezelni. Hasonlóan sikeresen kezelhető gyermek- és felnőttkorban egyaránt az állcsontok jelentős különbsége állcsontműtét és foghúzás nélkül.

Anatómiai és élettani vizsgálatok bizonyítják, hogy az állcsont átépülésre képes. Ez egy nagyon fontos megállapítás. Az átépülés azt jelenti, hogy a csontok méretét a csontokra ható erők befolyásolják, és ha sikeresen tudjuk ezeket az erőket befolyásolni, akkor helyet tudunk teremteni a fogak számára, és meg tudjuk változtatni az állcsontok helyzetét. Azaz, ha valakinek szűk az állkapcsa, vagy előre állnak a felső fogai, és az alsó állcsont hátul van, akkor az nem azért van, mert ezt csak a gének hozták létre, hanem azért mert valamiért kialakult az rágó-, nyelőizmok rendszerében egy olyan egyensúlyvesztés, ami létrehozta a fogak torlódását és az állcsont helyzetét.

Tehát, nem vagyunk a sorsunk áldozata, nem a gének a fő ok, és van lehetőségünk a foghúzás nélküli (és állcsontsebészet nélküli) kezelésre. A kezelés ennek megfelelően nem csak a fogak és állcsontok kezelése lesz, hanem a csontokat és fogakat körülvevő izmok működésének “átprogramozása” is a kezelés része. Ez egy speciális tréning, ami a fogszabályozó kezelést kiegészíti. Ez az egészségközpontú fogszabályozás lényege.

A rossz hír pedig...

A kevésbé jó hír az, hogy a szakma jelentős része még nem vesz tudomást ezekről a szakmai bizonyítékokról és továbbra is -dogmatikus elvek alapján- foghúzásban gondolkodik.

A HermannOrtho missziója

Szerencsére világszerte alakultak olyan szakmai csoportok, melyek ezt az új kezelési felfogást képviselik. A HermannOrtho Professzionális Fogszabályozás Magyarország első egészségközpontú fogszabályozó rendelőjeként biztosítja azt a kezelést, mellyel nem csak a foghúzás nélküli kezelés valósul meg, hanem a fogak kuszasága mögött álló izomműködés és funkció helyreállításával a testtartás, alvás, iskolai- és sportteljesítmény is javul.

Kérdésed van? Vedd fel velünk a kapcsolatot!

E-mail:

info@hermannortho.hu

Rendelő:

1036 Budapest, Bécsi út 85.

Rendelési idő:

hétfőtől csütörtökig 08:00-19:00

Visszahívást kérek!

ingyenes videó

A videó címe

Add meg a keresztneved és az e-mail címed, aztán már küldjük is neked a videót!