TeenCosmetic XL

Serdülőkori fogszabályozás (12-17 éves korban)

A TeenCosmetic kezeléshez hasonlóan a kezelés célja a lehető legröviebb és legegyszerűbb kezelés. Ugyanakkor a fogazati kép egy fokkal bonyolultabb, és bár a cél továbbra is a gyorsaság és egyszerűség, a kezelés kicsit hosszabb lesz és kicsit összetettebb. Ezzel együtt a kezelési idő rövidebb, mint a teljes szájjal foglalkozó kezeléseké. Ideális kezelés abban az esetben, amikor a fogazat nem igényel nagy átalakítást, vagy éppenséggel bár igényelne, de a gyermek nem nagyon akar komolyabb kezelést, és szülő nem kíván/nem tud megküzdeni egy serdülő gyermekkel, ezért az egyszerűbb megoldást keresi.

Miért fontos az orrlégzés, korrekt nyelés és pihentető alvás gyermekünk egészsége szempontjából?

Várható kezelési idő: Ideális kompromisszumos kezelés. Bár a TeenCosmetic kezeléshez képest hosszabb, még mindig aránylag gyors kezelésről beszélünk.  Az átlagos kezelési idő 9-16 hónap között alakul. Néha lehet kicsit hosszabb. A kezelés alatt általában 4-6 hetes visszarendelések szükségesek, kivehető, láthatatlan készülékes kezelés alatt 6-8 hetente kell találkozni.
Motiváció: Remélhetően a gyermeknek szimpatikus a kompromisszum. Rövidebb lesz a kezelés, mint az átlag, viszont a készülékek viselésében elengedhetetlen az együttműködés. Amennyiben kevésbé együttműködő, akkor a ragasztott készülék jó megoldás lehet.
Készülék láthatósága: A kozmetikai esetek nagy részében lehetséges kivehető, láthatatlan készülék. Amennyiben szükséges ragasztott, az látszik, de van lehetőség esztétikus, a fogak színéhez hasonló készülékre is. Ennek megszokásával nincs probléma.
Szépség: A kezelés a szép mosoly kialakításáról szól. A harapás és a funkció átalakítása nem cél.
Funkció:
Időbeosztás: A kivehető, láthatatlan készülékes kezelés esetén 6-8 hetente kell csak találkozni. A ragasztott készülék esetében általában 4-6 hetente szükséges az ellenőrzés. A készülék meglazulása esetén szükséges lehet időközben is találkozni.
Távolság: A kivehető, láthatatlan készülékes kezelés alkalmas lehet nagy távolságban is. Ragasztott készülékes kezelést nem javaslunk nagyobb távolság esetén. Bármikor előfordulhat a készülék meglazulása, mindig át kell gondolni, hogy megoldható-e a kezelés nagyobb távolságból. Általában nem javasoljuk az ilyen kezelést külföldről, vagy nagyobb távolság esetén.

Vannak olyan fogállások, amelyekben a torlódás, vagy egyéb feladatok megoldása érdekében kicsit kiterjesztettebb kezelés szükséges, mint a TeenCosmetic esetében. A cél továbbra is a lehető legrövidebb és legegyszerűbb kezelés. Páciensek szokták mondani, ami jellemző erre a kategóriára: ”Szép mosolyt szeretnék, de nem akarok hollywoodi mosolyt”. Ez is egy kozmetikai kezelés, melynek nem célja a harapás megváltoztatása, vagy egyéb funkcionális feladat. Vagy azért, mert nem szükséges ennél több, vagy a páciens nem akar a szép mosoly kialakításán kívül mással foglalkozni. 

Van olyan eset is, amelynél a kezelés eredetileg úgy indul, hogy a kezelési kategória TeenReconsructive, vagy TeenFunctional, de időközben a páciens elveszti a kitartását, ezért a célokat átértékeljük és a kezelés végül mégis kozmetikai célokra szorítkozik. A TeenCosmetic kezeléshez képest nagyobb a kiindulási torlódás, vagy van keresztharapás, szűkek a fogívek, azaz több helyet kell teremteni, és több mozgatással kell számolni. A kezelés még így is rövidebb az átlagos TeenReconstructive, vagy TeenFunctional kezelésekhez képest. Ugyanakkor az alap kozmetikai kezeléshez képest több is a hozzáadott érték, például növekszik a mosolyteltség, csökkenhet a metszőfogak közötti túlharapás. Általában vagy kivehető, láthatatlan készülék, vagy ragasztott készülék jön szóba, részben az eset komplexitásától-, részben a páciens együttműködésétől függően.

Kérdésed van? Keress bennünket bizalommal!

Telefonszámunk:

+36 1 306 7846

Cím:

1036 Budapest, Bécsi út 85.

E-mail:

[email protected]

 

Rendelési idő:

Hétfő: 9:00-19:00, Kedd: 9:00-15:00, Szerda: 9:00-18:00, Csütörtök: 8:00-17:00

HermannOrtho Professzionális Fogszabályozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Elégedettségmérés 2636

 páciens válaszai alapján

Gyakran Ismételt Kérdések

Melyik a legjobb felnőtt fogszabályozás?

Valóban nem könnyű manapság páciensként eligazodni a fogszabályozás témakörében. Mindamellett, hogy a fogszabályozó kezelés lényegi eleme maga a készülék, a beavatkozás sikerét megannyi más tényező is befolyásolja. A páciens az esetek többségében dönthet egy rövid, láthatatlan kozmetikai fogszabályozás és egy hosszabb, de mind mosolyesztétikai-, mind általános egészség szempontjából sokkal előnyösebb funkcionális kezelés mellett is.

Miért más a fogszabályozás felnőttkorban?

A gyermekkori- és a felnőttkori fogszabályozás több szempontból is különböző. Egyrészt, felnőtt korban sokszor van már foghiány, valamilyen fogágy-probléma, vagy olyan régi állkapocs ízületi-, nyak-, vagy testtartás- probléma, ami komplikáltabbá teszi a folyamatot. Ezekben az összetett esetekben a fogszabályozás során kiemelten fontos, hogy a páciens szakorvosával teljes mértékben együttműködjön. A szakorvos lehet fogorvos, vagy más, testkezelésben, vagy funkcionális tréningben jártas szakértő. Másrészt, a fentiek mellett, a megfelelő készülék kiválasztását gyakran befolyásolja a felnőtt páciens munkája, vagy a magánélete. Ismert közéleti szereplők általában a láthatatlan fogszabályozó készülék mellett döntenek. Van viszont, amiben nincs különbség. Egy egészséges csontozatú felnőtt esetében nem lassabb a kezelés a gyermekkori kezelésekhez képest, valamint az állkapocs helyzete is változtatható. Az esetek többségében nincs szükség állcsont-sebészeti beavatkozásra ahhoz, hogy egy felnőtt harapását beállítsuk.

Biztosan szükséges a fogszabályozó kezelés?

Számos esetben elkerülhető a fogszabályozó kezelés; sőt, megesik, hogy nincs is szükség ilyen jellegű beavatkozásra. Azonban ahhoz, hogy biztos választ tudjunk adni, személyesen kell felállítanunk a diagnózist.

Melyek az ideális kezelés alappillérei?
  1. Részletes konzultáció, mely során a szakorvos feltérképezi páciense igényeit. Fontos, hogy megismerjük a pontos elvárásokat, hiszen ezek alapján tudjuk az Ön számára legoptimálisabb készüléket javasolni.
  2. Teljes körű szakorvosi vizsgálat
  3. Egyénre szabott kezelési terv
  4. A megfelelő készülék közös kiválasztása. A mi szerepünk a részletes tájékoztatás, mely segíti a páciens döntését.
Milyen lehetőségek vannak?

Számos különféle fogszabályozó készülékes rendszer a rendelkezésünkre áll. Bár tény, hogy a felnőtt fogszabályozás legnépszerűbb eszköze a láthatatlan fogszabályozó, időnként az eset komplexitása miatt bizonyos kompromisszumokra lehet szükség. Megesik, hogy bizonyos kezelési feladatokról lemondva ún. kozmetikai fogszabályozó kezelést választunk. Ugyanakkor vannak készülékkombinációk is. Gyakoriak például az olyan kezelések, melyben a felső fogakon ragasztott nyelv felőli fogszabályozó készülék van, alul pedig egy külső. Természetesen, külsőleg ragasztott porcelán készülékeket is sok esetben alkalmazunk a felnőtt fogszabályozás során.

Mire figyeljek, amikor szakorvost választok?

A fogszabályozó kezelés egy orvosi beavatkozás, melynek alapja az orvos és páciense között kialakuló kölcsönös bizalom. Emellett fontos a rendelő felszereltsége, a szakmai felkészültség és a páciensközpontú hozzáállás. Dr Hermann Gábor nemzetközi szinten ismert és elismert fogszabályozó szakorvos. Rendszeresen tart előadásokat külföldi konferenciákon a gyermek és a felnőtt fogszabályozás lehetőségeinek változásairól. A fogszabályozás átalakulásának nemzetközi szakértőjeként definiálta a fogszabályozás új kategóriáit, többek között a kozmetikai fogszabályozást és modern funkcionális fogszabályozást. Modern funkcionális személetének része az a készülékcsalád, amit jelenleg kizárólag ő alkalmaz ma Magyarországon.

Share This