KOMPLEX FUNKCIONÁLIS ALVÁS / ÁLLKAPOCSÍZÜLETI TERÁPIA

Serdülők és felnőttek részére (12-18 és 18-99 éves kor)

Miért nem találtad meg eddig a hatékony megoldást az állkapocsízületi problémádra?

Ki ne vágyna egy tablettára, ami minden problémát elmulaszt? Milyen jó is lenne egy olyan fájdalomcsillapító, vagy izomlazító, ami egyből segít az állkapocsízületi problémákon, de legalábbis egy sín, amit felrakunk a fogakra és az kilazítja a fájdalmas izmokat, megszünteti a kattogást, vagy a fülzúgást! 

Ma a leggyakoribb állkapocsízületi kezelés ugyanis egy sín. Ez a sín hivatott a lazításra, kattogás megszüntetésre. A másik megoldás egy fogszabályozó kezelés és a fogak csücskeinek becsiszolása. 

Ugyanakkor a páciensek sorra arról számolnak be, hogy kipróbáltak több hasonló módszert, kaptak síneket, de nem változott az állapotuk. Elvileg logikusnak tűnik, hogy az állkapocsízület állapota összefügg az állkapocs megtámasztásával, a fogakkal, azaz a fogsorok érintkezése a “bűnös” és ha azt megváltoztatjuk, akkor elmúlnak a tünetek. Sajnos azonban ez nem igaz.

Ennek a sikertelenségnek nagyon egyszerű oka van. Ugyanis a probléma oka nem a fogsorok érintkezése. A szakmai álláspont szerint a probléma multifaktoriális, azaz, a tüneteket több ok egyidejű jelenléte hozza létre.

Miért nem működnek a hagyományos állkapocsízületi kezelések?

Az állkapocsízületi tünetek nagy része azzal függ össze, hogy az ízület környéki izmok befeszülnek és az ízületet nyomás alatt tartják. Létrejön a kattogás, szájnyitási korlátozottság, vagy éppenséggel izomfájdalom, görcs, fejfájás, nyakfájás. Ráadásul a tünetek hullámzóan jelentkeznek, nagyon gyakori a reggel jelentkező intenzív fájdalomérzet, az éjszakai fogszorítás, fogcsikorgatás. Az izmok befeszülnek, és ez a feszültség éjszaka erősödik. Ezt egyszerűen nem lehet megmagyarázni a fogsorok viszonyával. A szakma figyelme így fordult az izmok és azok éjszakai tevékenysége irányába. Számos kutatási eredmény bizonyítja, hogy az állkapocsízületi problémák oka és megoldása összefügg az alvásproblémákkal.

Mi a leghatékonyabb állkapocsízületi kezelés?

Ez egy komplex probléma, és a megoldás is összetett kezelést igényel.

El kell fogadnunk, hogy a test egy összefüggő rendszer. Az állkapocscsontot felfüggesztő izmok a test izomrendszerének elválaszthatatlan részei, ráadásul a beidegzésük és működésük függ számtalan egyéb olyan tényezőtől, mint pl. vitaminszint, alvási szokások, életmód, testtartás. Azaz, a megoldás egy olyan kezelés, amely megvizsgálja az összes tényezőt és minden lehetséges területen igyekszik javítani. Ha a vizsgálat eredménye indokolja, abban az esetben lesz a fogsorok szintjén is kezelés. Azonban az alvásminőség javítása, a légzés, valamint az izmok lazítása, edzése ugyanúgy része a terápiának.

Mit érdemes tudnod a komplex állkapocsízületi kezelésről?

A valós siker érdekében rendkívül fontos a felmérés. Alvásminőséget és neurológiai egyensúlyt mérünkharapásvizsgálatot végzünk és felmérjük a légzést, illetve a nyelésben részt vevő izmokat, a testtartást, a légutak átjárhatóságát. Ha szükséges, konzultálunk alvásorvossal, fül-orr-gégésszel és az összegyűjtött információk alapján állítjuk össze a személyes kezelési tervet. A kezelésben logopédia, testkezelés, légzéstréning ugyanúgy fontos szerepet kap, mint a fogászati sínek.

Miután a probléma összetett és a páciens nagyon sokat tud tenni saját állapotának javítása érdekében, a direkt kezelések mellett nagy hangsúlyt fektetünk az életmódváltásra és ebben támogatást is adunk.

 • A kezelés időtartama 3 hónap. 
 • Olyan esetben, amelyikben van fogazati komponens, a kezelés része egy nappali és egy éjszakai sín.
 • A tréningprogramokhoz adunk olyan tréner készülékeket, amelyeket gyakorláskor, vagy éjszaka kell a szájba tenni (ha nincs fogászati sín a kezelésben).
 • A kezelés része egy neurológia stabilizáló program. Ennek része a két agyfélteke kiegyensúlyozására, de fontos rész a légzés is. 
 • Ezt egészíti ki a nyelésben résztvevő izmok tréningje és tartásjavítás.
 • Az első hónapban heti egy, később kétheti egy személyes találkozó van.
 • Ehhez a kezeléshez elkötelezettség kell, a nyelés, légzés átprogramozásához elengedhetetlen az otthoni gyakorlás.

Alvásfogászat és alvásterápia

A különböző alvászavarok kezelésében a fogászat és az azt kiegészítő izomtréning, légzéstréning nagyon hatékony kiegészítő és önálló terápiák lehetnek. Ezen felül sok olyan egyéb eszköz van, mellyel még hatékonyabbá tudjuk tenni az alvásproblémák kezelését.

Az alvásfogászati eszközök többnyire arra hivatottak, hogy megtámasszák az állcsontot éjszaka és megakadályozzák az állcsont hátraesését és így a légutak elzáródását. Ugyanakkor ezt jelentősen tudjuk segíteni, ha a komplex módon, egyszerre több oldalról is támogatjuk a kezelést.

A kezelésben a következő elemeket alkalmazzuk

 • fogászati alvásjavító készülékek
 • logopédiai izomtréning
 • légzéstréning
 • neurológiai alapozás
 • stresszkezelés
 • alvási ritmus és szokások reformja

Az alvás és állkapocs ízületi kezelés lehetőségei

Fontos számunkra, hogy mindenki megtalálja a számára legoptimálisabb kezelési csomagot. A konzultáció során ezeket a lehetőségeket részletesen ismertetjük majd számodra:

 • egyéni kezelés személyesen a rendelőben
 • egyéni kezelés online formában
 • csoportos kezelés a rendelőben

Online alvás és állkapocsízületi kezelések

A rendelőtől való távolság, a páciens életvitele, vagy akár egy járvány miatt szükséges lehet olyan kényelmi funkciók kialakítása, mint az online kezelés. Bár nem minden orvosi, vagy fogorvosi kezelés tesz lehetővé online ellátást, szerencsére az állkapocsízületi kezelések és az alvásterápiás kezelések esetében sok lehetőségünk van. Mivel tudjuk, hogy az alvászavarok, állkapocsízületi panaszok több ok miatt alakulnak ki, és azok között sok olyan tényező van, melyet távolról is tudunk befolyásolni, nagyon jól tud működni az online kezelés. A legelső lépés személyes, ugyanis a sikeres kezelés érdekében szükséges a részletes felmérés, azaz a diagnosztikai labor felkeresése elkerülhetetlen. Ezt követően a kezelésben a következő lehetőségek vannak:

 • gyakorló és terápiás eszközöket küldünk postán
 • gyakorlat videókat adunk
 • online személyes tréningeket szervezünk
 • támogatást adunk az életvitelben szükséges változásokhoz
 • távoli méréseket végzünk az alvás változásáról

A kezelés hossza és felépítése hasonló a személyes tréninghez, ebben az esetben is rendkívül fontos a gyakorlatok végzése és az életmódreformot érintő javaslatok betartása.

Mit kell tenned, ha szeretnél részt venni a komplex alvás/ állkapocsízületi terápián?

 1. Válaszd ki valamelyik konzultációs csomagunkat és gyere el a konzultációra. A diagnosztikai csomag részeként kapsz majd kérdőíveket, majd behívunk egy felmérésre. Ennek során röntgenfelvételek, komplex fotódokumentáció készül, valamint a száj digitális leképezése történik.
 2. A személyes, vagy csoportos konzultáción a Dr. Hermann Gábor a vizsgálat és az előzetes diagnosztikai információk alapján  ismerteti a kezelés pontos részleteitlehetőségeit. Továbbá, természetesen minden kérdésedre választ kapsz. Ezek alapján bele is tudsz vágni a kezelésbe.
 3. A következő alkalommal megkezdődik a kezelés.

Fatal error: Uncaught Error: Class 'DOMDocument' not found in /var/www/test.hermannortho.hu/wp-content/plugins/gravityforms/gravityforms.php:6466 Stack trace: #0 /var/www/test.hermannortho.hu/wp-content/plugins/gravityforms/gravityforms.php(6408): GFForms::should_inject_hooks_js('<!DOCTYPE html>...') #1 [internal function]: GFForms::ensure_hook_js_output('<!DOCTYPE html>...', 9) #2 /var/www/test.hermannortho.hu/wp-includes/functions.php(4755): ob_end_flush() #3 /var/www/test.hermannortho.hu/wp-includes/class-wp-hook.php(287): wp_ob_end_flush_all('') #4 /var/www/test.hermannortho.hu/wp-includes/class-wp-hook.php(311): WP_Hook->apply_filters(NULL, Array) #5 /var/www/test.hermannortho.hu/wp-includes/plugin.php(484): WP_Hook->do_action(Array) #6 /var/www/test.hermannortho.hu/wp-includes/load.php(1052): do_action('shutdown') #7 [internal function]: shutdown_action_hook() #8 {main} thrown in /var/www/test.hermannortho.hu/wp-content/plugins/gravityforms/gravityforms.php on line 6466