4+1 JÓ TANÁCS, HA FOGSZABÁLYOZÓT VISELSZ

Sok mindennel kapcsolatban írtak már le túladagolási tüneteteket. Egy detoxikáló állomáson sokat tudnának mesélni arról, hogy mennyire hasonlóak a tünetek. Nos létezik egy hasonló túladagolás is: fogszabályozó készülék viselés – túladagolás. A tünetek hasonlók, a különbség az, hogy kinél, mikor jelentkezik.

Mikor veszik már le a fogszabályozó készülékemet? Ez a kérdés minden fogszabályozó orvos rémálma. De miért is teszik fel a kérdést? Ennek több oka is van, de alapvetően a legfontosabb az, hogy a páciens elvesztette a türelmét.

Tény, hogy a fogszabályozás egy hosszabb folyamat. A fogak mozgása, valójában a fogakat tartó csontszerkezet átépülését jelenti. Ez pedig egy olyan biológiai folyamat, amihez idő kell. Egy átlagos olyan fogszabályozó kezelés ami az egész szájban hoz létre változásokat 1,5 és 2,5 év közötti időt vesz igénybe. Ez pedig hosszú idő.

Ez alatt az idő alatt vannak látványos és kevésbé látványos részek. A kezelés eleje többnyire nagyon látványos. Továbbá, akkor még a kezdeti lelkesedés is tart. Később viszont, amikor a kezelés olyan szakaszba érkezik, amikor a hátsó fogak mozgatása zajlik a külső környezet sem ad visszajelzést, sőt sokan meg is kérdezik ilyenkor:

Miért van még fent a készüléked, olyan szépek már a fogaid?

Ez nem tesz jót a kitartásnak.

Természetes, hogy senki nem a fogszabályozást akarja, hanem a végeredményt. Az is természetes, hogy a páciens vágya, hogy a kezelés minél gyorsabban véget érjen. Sokat is dolgozik a szakma azon, hogyan lehet a fogszabályozó kezelést felgyorsítani.

Ezzel együtt, ha már valaki belevágott a kezelésbe, szerencsésebb, ha el tudjuk kerülni a túladagolási tünetek megjelenését.

Íme néhány tanács a túladagolás elkerülése érdekében:

  • Csak akkor vágjunk bele a kezelésbe, ha egyértelműen letisztult bennünk, hogy miért is szeretnénk a fogszabályozást. A célok rendkívül fontosak. Semmi sem lendít át minket úgy a nehéz időszakon, mint a célok felidézése. Nagyon sok különböző fogszabályozó kezelési kategória létezik. Vannak egyszerűbb kezelések, melyek csak a mosoly szempontjából un. Kirakatban levő fogakkal foglalkozik és vannak az egész szájjal foglalkozó kezelések. Gondoljuk át, hogy melyiket miért vállaljuk be.
  • A kezelés során készüljön rendszeres fotó a rendelőben. Ezek sokat segítenek abban, hogy lássuk, a kezdethez képest mennyit változott a száj és a fogazat.
  • Jelöljünk ki az orvossal kezelési szakaszokat. Ezeket kipipálva jobban átlátjuk hol tartunk és még mi van előttünk. Az orvos könnyebben tud arra választ adni, hogy mi van hátra, mint arra, hogy pontosan mennyi hét, vagy hónap
  • Válasszunk olyan orvost, aki foglalkozik a lelkünkkel is. Sok páciens panaszkodik arra, hogy orvosa nem hallgatja meg és nem válaszolja meg kérdéseit. Néha nem is kell több, mint egy-két biztató szó.
  • Ne vegyünk tudomást arról, ha valaki nem túl jó szándékkal gyengíti elhatározásunkat. Nem kell felvenni az olyan megjegyzéseket, mint “te szegény, mennyit szenvedhetsz, vetesd le a készüléket” Vagy érdekes, hogy a te fogszabályozásod milyen sokáig tart, az ismerősömnek szép mosolya lett sokkal rövidebb idő alatt”.

A fogszabályozás egy befektetés a szép mosoly, vagy éppenséggel a száj és az egész test egészsége érdekében. Nagyon fontos, hogy amikor belevágunk a kezelésbe, tisztában legyünk azzal, hogy mit akarunk és mit vállalunk a célok érdekében. A többi meg csak trükk és pszichológia.

A szép mosoly öltöztet. A fogszabályozás pedig megadja ezt a vágyott mosolyt.

Dr. Hermann Gábor

 

Visszahívást kérek!

ingyenes videó

A videó címe

Add meg a keresztneved és az e-mail címed, aztán már küldjük is neked a videót!