GYERMEKKORI HELYREÁLLÍTÓ FOGSZABÁLYOZÁS

Kisgyermekek és gyermekek részére (3-12 éves kor)

Zavar, hogy gyermeked fogai kuszák, vagy nagy különbség van a fogsorok között? Szeretnéd tudni, mikor érdemes elkezdeni a fogszabályozást?

Ideálisan a tejfogak között pici rések vannak, a fogváltás során a maradó fogak is szépen beilleszkednek a szabályos fogívekbe. Amennyiben a maradó fogak elfordulva, vagy a sorból kifordulva jelennek meg, az a fogívek szűkösségéről árulkodik. Hasonló, ha úgynevezett keresztharapás-, vagy a fogsorok között jelentősebb különbség alakul ki.

Ezek a jelenségek már akkor is előfordulhatnak, amikor a metszőfogak is tejfogak, de leggyakrabban akkor alakulnak ki, amikor a maradó első fogak kinőnek.  Bármilyen formában is jelenik meg a szabálytalanság, érdemes elgondolkodni a kezelésen. A szakirodalom szerint a keresztharapások korrekciója elkerülhetetlen, de igaz ez arra is, ha a fogívek nagyon szűkek, egy-egy fog kiszorult a sorból, nincs hely a maradó fogak számára.

Milyen problémákat okozhat, ha elmulasztjuk a kezelést kisgyermekkorban?

Nagyon sokan úgy gondolják, hogy a kusza fogsor a tejfogazat, vagy vegyesfogazat idején nem igényel kezelést, azonban ez sajnos nem igaz. A keresztharapás hozzájárulhat a fogazat és az egész arc aszimmetriájának kialakulásához. A nagyon szűk fogívek és a kiszoruló maradó fogak későbbi kezelésében az állcsontsebészet és a foghúzás reális alternatíva. Lehetőség szerint érdemes elkerülni ezeket a nagyon intenzív, fájdalmas kezeléseket.

Mit tehetünk a gyermekünk fogazatának egészséges fejlődéséért?

Az időben megkezdett gyermekkori helyreállító fogszabályozó kezeléssel a fenti problémák megelőzhetőek. Ez a kezelés a fogazatra koncentrál. Korrigálja a keresztharapástformázza a fogíveket, helyet teremt a maradó fogak számára, és segít kialakítani a szép mosolyt.

Mit jelent a gyermekkori helyreállító kezelés?

A helyreállító kezelés elsősorban a fogívek fejlesztésére koncentrál, helyet teremt a maradó fogak számára, valamint korrigálja a keresztharapásokat és a túlharapásokat.

Ugyanakkor, olyan esetben, amikor a fogsorok között jelentősebb túlharapás van, vagy a fogazati eltéréshez társul nyelési, légzési probléma, érdemes elgondolkodni a komplex funkcionális kezelésen.

Mit érdemes tudnod a gyermekkori helyreállító kezelésről?

  • A kezelés időtartama 9-18 hónap.
  • A kezelés alatt általában 4-6 hetes visszarendelések szükségesek.
  • A készülékek láthatóak, az első 4-6 fogon van külső elem, a készülék belső része kényelmes és nem látható

Mit kell tenned, hogy gyermeked részt vegyen a gyermekkori helyreállító fogszabályozó kezelésen?

  1. Válaszd ki valamelyik konzultációs csomagunkat és gyere el a konzultációra. A diagnosztikai csomag részeként kapsz majd kérdőíveket, majd behívunk egy felmérésre. Ennek során röntgenfelvételek, komplex fotódokumentáció készül, valamint a száj digitális leképezése történik.
  2. A személyes, vagy csoportos konzultáción a Dr. Hermann Gábor a vizsgálat és az előzetes diagnosztikai információk alapján  ismerteti a kezelés pontos részleteitlehetőségeit. Továbbá, természetesen minden kérdésedre választ kapsz. Ezek alapján bele is tudsz vágni a kezelésbe.
  3. A következő alkalommal megkezdődik a kezelés.