GYERMEKKORI HELYFENNTARTÓ KEZELÉS

Kisgyermekek és gyermekek részére (3-12 éves kor)

Miért van szükség fogszabályozásra, ha a gyermek foga baleset, vagy fogszuvasodás következtében kiesik, vagy eltávolítják?

Ebben a korban az esetek többségében nagyon szépek a fogívek, elvileg fogszabályzásra még nincs is szükség. Azonban, hogyha az eltávolított fog helyét szabadon hagyjuk, fennáll annak a veszélye, hogy a szomszédos fogak elfoglalják azt a helyet. Így könnyen kialakulhat egy olyan állapotmelyet a későbbiekben csak aktív fogmozgatással járó kezeléssel (klasszikus fogszabályozással) lehet korrigálni. Ezért fontos, hogy ilyen esetben megtegyük a megfelelő lépéseket gyermekünk egészséges és esztétikus fogazatának kialakítása érdekében, és egy megelőző kezeléssel fenntartsuk a hiányzó fog helyét a fogváltás végéig. Így, jó eséllyel megelőzhetjük a későbbi komplexebb kezeléseket. Ezért is nevezzük ezt gyermekkori helyfenntartó fogszabályozó kezelésnek.

Mikor van szükség gyermekkori helyfenntartó kezelésre?

Ha a gyermek baleset következtében elveszíti, vagy fogszuvasodás miatt eltávolítják valamelyik fogát és a maradó fog még nem nő ki a hiány helyén, akkor mindenképpen célszerű a gyermekkori helyfenntartó fogszabályozó kezelés mellett döntened.

Hogyan tartjuk meg a fogváltás végéig a megfelelő helyet?

A kezelést egy helyfenntartó készülékkel végezzük, amely a viselési idő alatt végleges, az eszköz további korrekciójára így nincs szükség. A helyfenntartó fogszabályozó kezelés során használt készülék kialakításánál fogva alkalmas arra, hogy a fogváltás végéig a szájban legyen úgy, hogy nem akadályozza a maradó fogak kinövését, ugyanakkor elősegíti a fogsor egységének megtartását, gyermekünk fogazatának esztétikus fejlődését. A kezelés előnye továbbá, hogy a készülék mások számára láthatatlan. A lenyomatvételt követően 2-3 héten belül a szájba kerül, ezt követően pedig nincs szükség aktív kezelésre (ritka esetektől eltekintve, ha például a készülék kilazul, megsérül. Természetesen ilyen esetben javítás, pótlás szükséges).

Érdemes megelőzni a későbbi bonyolultabb kezeléseket!

A legideálisabb eset az, ha a formájukban megtartott, szépen kiformált fogívekbe folyamatosan belenőnek a maradó fogak, és később nem kell fogszabályozás. Természetesen van olyan, hogy a kiformált fogívek ellenére kell később kezelés. Ugyanakkor, ha a kiesett, kihúzott fog miatt a fogíven belül a fogak elmozdulnak, a maradó fogaknak nem lesz helye. Az ilyen változás miatt a későbbi fogszabályozó kezelés sokkal bonyolultabb, hónapokban és pénzben mérhetően intenzívebb lesz, ráadásul felmerülhet a maradó fogak kihúzása is. Mindez azonban az időben megkezdett helyfenntartó kezeléssel megelőzhető!

Mit kell tudnod a gyermekkori helyfenntartó kezelésről?

  • A készülék kényelmes, komfortos, a gyermek gyorsan megszokja a viselését.
  • A kezelés ideje alatt elegendő 3 havonta kontrollra járni.
  • A készülék mások számára láthatatlan.
  • A kezelés célja kizárólag a hiányzó fog helyének megtartására.
  • A készülékhez ideális esetben a kezelés végéig nem kell hozzányúlni.

Mit kell tenned, hogy gyermeked részt vegyen a gyermekkori helyfenntartó fogszabályozó kezelésen?

  1. Válaszd ki valamelyik konzultációs csomagunkat és gyere el a konzultációra. A diagnosztikai csomag részeként kapsz majd kérdőíveket, majd behívunk egy felmérésre. Ennek során röntgenfelvételek, komplex fotódokumentáció készül, valamint a száj digitális leképezése történik.
  2. A személyes, vagy csoportos konzultáción a Dr. Hermann Gábor / Dr. Kocsis Rita a vizsgálat és az előzetes diagnosztikai információk alapján  ismerteti a kezelés pontos részleteitlehetőségeit. Továbbá, természetesen minden kérdésedre választ kapsz. Ezek alapján bele is tudsz vágni a kezelésbe.
  3. A következő alkalommal megkezdődik a kezelés.

Fatal error: Uncaught Error: Class 'DOMDocument' not found in /var/www/test.hermannortho.hu/wp-content/plugins/gravityforms/gravityforms.php:6466 Stack trace: #0 /var/www/test.hermannortho.hu/wp-content/plugins/gravityforms/gravityforms.php(6408): GFForms::should_inject_hooks_js('<!DOCTYPE html>...') #1 [internal function]: GFForms::ensure_hook_js_output('<!DOCTYPE html>...', 9) #2 /var/www/test.hermannortho.hu/wp-includes/functions.php(4755): ob_end_flush() #3 /var/www/test.hermannortho.hu/wp-includes/class-wp-hook.php(287): wp_ob_end_flush_all('') #4 /var/www/test.hermannortho.hu/wp-includes/class-wp-hook.php(311): WP_Hook->apply_filters(NULL, Array) #5 /var/www/test.hermannortho.hu/wp-includes/plugin.php(484): WP_Hook->do_action(Array) #6 /var/www/test.hermannortho.hu/wp-includes/load.php(1052): do_action('shutdown') #7 [internal function]: shutdown_action_hook() #8 {main} thrown in /var/www/test.hermannortho.hu/wp-content/plugins/gravityforms/gravityforms.php on line 6466