Magyarország első egészségközpontú felnőttkori fogszabályozása

Egészségközpontú funkcionális fogszabályozás

Célunk, hogy pácienseink kezelését, a teljes képet szemlélve, minél hatékonyabban támogathassuk. A szép mosolyon túl szeretnénk hatni azokra az erőkre is a testben, melyek nagyban megkönnyítenek egy fogszabályozási folyamatot is, de a test és elme számára is megnyugvást jelenthetnek a hétköznapokban.

Magyarország első egészségközpontú felnőttkori fogszabályozása

Egészségközpontú funkcionális fogszabályozás

Célunk, hogy pácienseink kezelését, a teljes képet szemlélve, minél hatékonyabban támogathassuk. A szép mosolyon túl szeretnénk hatni azokra az erőkre is a testben, melyek nagyban megkönnyítenek egy fogszabályozási folyamatot is, de a test és elme számára is megnyugvást jelenthetnek a hétköznapokban.

Mi az, hogy egészségközpontú funkcionális fogszabályozás?

Szakmai tapasztalatokból egyre inkább kirajzolódott, hogy az önálló, csak a fogakat érintő kezelések hatékonysága jóval alacsonyabb, mint a funkcionális kezeléseké. Szájban végbemenő változások akkor tudnak eredményesek és tartósak lenni, ha testünkben (és nem csak a száj körül) található izmok harmonikusan képesek működni. 

Egy fogszabályozási eltérésnek számos oka van. A kusza fogak, ferdén álló állcsontok nem csak a genetika miatt alakulhatnak ki. Sok bizonyíték van arra, hogy a fogak és állcsontok eltérései mögött összetett okok állnak. Ezek szorosan kapcsolódnak a működéshez, izmokhoz és az ezeket szabályozó idegrendszerhez. Közelebbről vizsgálva, ezek a fogak, valamint az  állcsontok környezete, az izmok és azok funkciója, feszessége továbbá a légzés és testtartás. Éppen ezért a kezeléseink is több oldalról segítenek a fogszabályozásban.

A kezelés során nemcsak a fogszabályozó passzív elemei dolgoznak a szádban, hanem veled együtt dolgozunk az érintett területeken. Egy speciális tréning programot alakítottunk ki, ami támogatja a fogszabályozó kezelést annak érdekében, hogy a kezelés biológiai legyen. Minimál invazív, hogy ne kelljen fogat húzni, vagy sebészi állcsont-mozgatást végezni. Segít a harmonikusabb állapot elérésében.

A tréningprogram alatti gyakorlás előnyei:

 

 • Megismered a tested számos nézőpontból: fej, szem,  állkapocs, nyelv, nyaki gerinc, vállövi mozgásokat, légzőmozgásokat, alapozásokat. 
 • Megérezheted hogyan koordináld jobban a tested.
 • Alapokat kaphatsz a további életedhez pl. hogyan érdemes gazdaságosan ülni, állni, milyen a jól funkcionáló légzés.
 • Erősítjük és harmonizáljuk a száj körüli izmokat és nyelv izmokat. 
 • A helyes nyelési folyamatot tudatosítjuk és fejlesztjük.

Felépítés és időtartam

Mennyi ideig tart a tréningprogram?

3 hónap az alapozó szakasz, ezt követi kb. 5 hónap logopédia és nyelésterápia. Továbbiakban pedig javasolt a fogszabályozás végéig fenntartó gyakorlatok végzése.

Hogyan épül fel egy funkcionális kezelés?

 • Rendelői diagnosztika
 • Kezelés tervezése team-munka keretein belül
 • Konzultáció
 • 12 hét Alapozó torna

Részletesen az alkalmakról

 • 1. alkalom: Funkcionális állapotfelmérés neuro-mozgás korrekcióval 
 • 2-4 alkalom: Aktív mozgások megérzése, gyakorlása, korrekciója.
 • 6. alkalom: Funkcionális visszamérések.
 • 18 hét Logopédia és nyelésterápia és GOPex (Good Oral Posture) tréning és kihívás
  • 2 hetente
 • Fenntartó gyakorlatok fogszabályozás lezárultáig
 • Levétel után kontroll alkalmak 
  • Neuro-mozgáskorrekció
  • Logopédiai

Pácienseink a fogászati kezelésük kezdeti szakaszában látogatnak el először a Neurotrain központba. A három hónapos alapozó szakaszban összesen hat alkalommal találkozunk személyesen, melyből az első egy kiegészítő állapotfelmérés.

Ezen az állapotfelmérésen a fő cél, hogy beazonosíthassuk az erősségeidet, amik segítenek téged a gyakorlatokban, valamint megtalálhassuk a nehézségeket, amelyekben segíteni tudunk. 

Megnézzük a nagymozgásokat (gerinc, vál, stb), állkapocsmozgásokat, reflexeket, izomtónust. Használjuk a neuro-mozgáskorrekciót. Az itt összegyűjtött információk segítségével szabjuk rád  a folytatást.

A foglalkozások menete mindig közös gyakorlásból és alapos betanításból áll. Ezeken az alkalmakon foglalkozunk a test harmonizálásával és a légzéssel. Az órákon elsajátítottak alapján a terápia szerves része a rendszeres, önálló, otthoni gyakorlás.

Legtöbb esetben az alapozó szakaszt egy 10 alkalmas logopédiai és nyelésterápia követi. Ebben a szakaszban a fókusz a helyes nyelési, légzési mintázat komplex kezelésén van. Célunk a nyelv helyes nyugalmi helyzetének tudatosítása és fejlesztése. Továbbá a fogak körül kórosan működő izmok (ajak-, orca-, és nyelvizmok) egyensúlyának beállítása. A logopédiai szakasz utolsó lépcsőfoka a GOPex (Good Oral Posture) tréning, mely a már megtanultak automatizációját segíti.

Fenntartás

Ez alatt a szakasz alatt emlékezteted a tested, mozgásban tartod a szöveteket. Tudtad, hogy a koponya csontjai életünk végéig mozgásban vannak? Elhelyezkedésüket a lágyrészek és a funkciók (nyelés, rágás, beszéd, mozgások stb.) nagyban befolyásolják. Te is tehetsz a változásért.

Lezárás- Neuro-mozgáskorrekció és Logopédiai kontroll

A fogszabályzó készülék levételével visszamérjük, hogy hogyan változtál az elmúlt időszak alatt. Kíváncsiak vagyunk, hogy milyen a testérzeted, testtartásod, nagymozgásaid. Érdekel minket, hogyan változott az izmaid  tónusa, hogyan tudod használni a nyelved, ajkad, fogaidat. A korábban elsajátított helyes működésekből mi tudott beépülni. Szükséges-e további együttműködés.

Hogyan működik a neuro-mozgáskorrekció?

Legegyszerűbben egy informatikai kábel példájával tudom elmagyarázni. Képzeld el, hogy van egy kábeled, amely továbbítja az információkat a számítógéped (agy) és a képernyő (test) között. Kétféle úton keletkezhet információ zavar. 

 1. Információ blokk- dugó keletkezik (softveres eltérés). Softver: az idegrendszer jel továbbító rendszere.
 2. Csomó a kábelen (hardveres eltérés). Hardver: anatómiai szerkezeti egység: csont, izom, ín, bőr, szövet, idegszál, ér.

Egyik esetében sem optimális a jeltovábbítás. A neuro-mozgáskorrekció módszerével magát az információ blokkot tudjuk kezelni és normalizálni a jelút rendszert.
Ha viszont fizikai csomó okozza a jelváltozást/kiesést akkor fizikai beavatkozás szükséges. Ebben az esetben a változáshoz hosszabb idő kell, mértéke és minősége pedig változó. Függ a kiindulási helyzettől, motivációtól, változásra való hajlamtól. 
A fogászatban a hardveres eltérések esetén ezekkel az eszközökkel, lehetőségekkel dolgozunk együtt: 

 • Harapásemelők
 • Sínek
 • Fogszabályozó készülékek
 • Aktív mozgások, gyakorlatok. 

Ezek középpontjában a funkció áll. Legkönnyebben a hétköznapokban, aktív életedben veheted észre a változást.

Alvás- és állkapocsízületi terápiánk

Első sorban panasszal érkező pácienseknek ajánljuk. Kétféle programunk van. A Sleep Full az alvási nehézségekben nyújt segítséget (horkolás, fogcsikorgatás, kialvatlanság), a Joint Full pedig állkapocs problémáknál, mint fájdalom, kattogás, szájnyitási nehézség.

A kezelés során nemcsak a sín dolgozik passzívan a szádban, hanem te is be tudsz segíteni. Részt veszel az életedben, vagy csak kívülről szemlélődsz? Célunk az önkapcsolódás – testünk, működésünk megismerése és fejlesztése. Ez a te döntésed lesz. 

Stresszhelyzet esetén az egyik fő válaszunk a fogak szorítása, testszerte izmaink megfeszítése, védelmi reflexek beindítása. Alvás és állkapocs ízületi panaszok esetén is sokszor látunk izomtónus egyensúlytalanságot, mely tovább mélyíti a kimerültségi köröket. Célunk, hogy biztonságot találhass a testedben. A feszült és az ellazult állapotod egyensúlyba kerüljön.

Gyakorlás előnyei: 

 • Megismered a tested számos nézőpontból. 
 • Igyekszünk lecsendesíteni a testet és elmét egyaránt.
 • Megérezheted hogyan koordináld a tested fej, szem, állkapocs, nyelv, nyaki gerinc, vállövi mozgásokon keresztül. 
 • Alapokat kaphatsz a további harmonikus működésedhez, életedhez.

Hogyan épül fel?

 • Rendelői diagnosztika
 • Kezelés tervezése team munka keretein belül
 • Konzultáció
 • 12 hét Alapozó torna
  • 1. alkalom: Funkcionális állapotfelmérés neuro-mozgás korrekcióval (link, ami erre mutat)
  • 2-4 alkalom: Betanítások, közös gyakorlás. 
  • 6. alkalom: Funkcionális visszamérések.

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Add meg a telefonszámodat, és visszahívunk!
Rendelő:

1036 Budapest, Bécsi út 85.

Rendelési idő:

Hétfő: 09:00-14:00

Kedd: 09:00-19:00

Szerda: 09:00-17:00

Csütörtök: 09:00-19:00

Visszahívást kérek!

ingyenes videó

A videó címe

Add meg a keresztneved és az e-mail címed, aztán már küldjük is neked a videót!