Korai helyreállító kezelés

Korai gyermekkori fogszabályozás (kisgyermek és gyermek) 3-5 és 6-12 kor

Amennyiben a fogak állása nem jár funkcionális problémákkal, vagy a páciens nem szeretne azokkal foglalkozni és csak a fogazati kezelésre akar koncentrálni, ez egy tökéletes választás. Ez a kezelés a fogazatra koncentrál, igyekszik helyet teremteni a maradó fogak számára, keresztharapást korrigál és formázza a fogíveket.

A kezelés jellemzői

Várható kezelési idő: Hosszabb kezelésekről beszélünk, mint az EarlyInterceptive kategóriában. Az átlagos kezelési idő 9-18 hónap között alakul. A kezelés alatt általában 4-6 hetes visszarendelések szükségesek.
Motiváció: Az alap együttműködési igény, hogy a gyermek ápolja a fogait, és ne egyen olyan ételt, ami lemozdíthatja a készülékeket. Néha szükséges kivehető elem alkalmazása is.
Készülék láthatósága: A készülékek láthatóak. Elsőre furcsának tűnik, de minden korosztály meg tudja szokni. Az első fogakra ragasztott elem lehet fogszínű.
Szépség: A kezelés a szabályos fogsor helyreállításáról szól, de a keresztharapás az arc fejlődését és egyéb funkciókat is befolyásolhatnak, azaz a kezelés nem csak a szépségről szól. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a fogak állása mögött a test egyensúly-vesztése áll, és ideálisabb egy ilyen esetben funkcionális kezelést választani. Amennyiben a család úgy dönt, hogy nem kéri a funkcionális kezelést, és ezt a kezelési csomagot választja, bizonyos kezelési célokban kompromisszumot kell hozni.
Funkció:
Időbeosztás: A készülék beragasztása után általában 4-6 hetente szükséges az ellenőrzés. A készülék meglazulása esetén szükséges lehet időközben is találkozni.
Távolság: Egy olyan kezelésnél, amely több hónapig tart, és rendszeresen fel kell keresni a rendelőt, valamint előfordulhat a készülék meglazulása, mindig át kell gondolni, hogy megoldható-e a kezelés nagyobb távolságból. Általában nem javasoljuk az ilyen kezelést külföldről, vagy nagyobb távolság esetén.

A tejfogazat és vegyes fogazat időszakában sokszor alakul ki olyan szituáció, melyben az várható, hogy a maradó fogaknak nem lesz helyük, vagy az adott helyzet miatt a fogváltás zavart szenvedhet. Klasszikus okok, amiért ebben a korban felmerülhet a korai kezelés, a következők:

  1. Szűk, vagy nagyon szűk fogívek. Néha egy-egy fog teljesen kizáródik a sorból.
  2. A torlódás sokszor kombinálódik keresztharapással, akár a metszőfogaknál, akár a hátsó fogaknál.
  3. A tejfogak megsüllyedtek és a fogváltás lelassult. A megsüllyedt tejfogazat nem képes biztosítani a harapást, az alsó állcsont hátraesett.
  4. A felső fogak nagyon előre állnak, ami sokszor azzal kombinálódik, hogy a felső metszőfogak között rések vannak, és az alsó első fogak torlódottak és a nyelv felé dőlnek.

Éppen ezért a fogívek kiformázása, tágítása, vagy éppen a harapás megtartása, javítása a kezelés célja. A kezeléshez többnyire ragasztott készüléket javaslunk a hatékonyság érdekében. Ezek egy része a fogak belső felszínén van és nem látszik, de ez többnyire kombináltan, a fogak külső felszínére ragasztott elemekkel van kiegészítve. A kezelési idő jelentős mértékben változhat, általában 9-18 hónap. Szükséges megjegyezni, hogy a torlódás kialakulásában, de még inkább a felső fogak előre állása esetén, az ideális kezelés a funkcionális kezelés lenne. Ugyanis a fogak állása mögött egy felborult funkcionális egyensúly áll, melyben az ajkak, a nyelv, a nyelésben résztvevő izmok és a légzés is szerepet játszik. Azaz, a kezelés sokkal hatékonyabb, ha a fogak mozgatását támogatja a funkcionális tréning. Amennyiben a család úgy dönt, hogy lemond a funkcionális tréningről, a felső fogak előre állása és az alsó állcsont hátsó helyzete csak korlátozottan korrigálható.

Kérdésed van? Keress bennünket bizalommal!

Telefonszámunk:

+36 1 306 7846

Cím:

1036 Budapest, Bécsi út 85.

E-mail:

[email protected]

 

Rendelési idő:

Hétfő, szerda, csütörtök: 09:00-19:00

Kedd: 14:00-19:00

HermannOrtho Professzionális Fogszabályozás

Kérjük, hogy időpontlemondás esetén telefonon, vagy e-mailben lépj velünk kapcsolatba! A Facebookon érkezett időpontlemondást sajnos nem tudjuk elfogadni. Köszönjük!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Share This