Damon fogszabályozás

Foghúzás nélküli kezelések, lágy erőkkel működő fogszabályozás

Mi is az a Damon technika?

Foghúzás nélküli fogszabályozó kezelést szeretne? Hallott korábban a Damon fogszabályozás előnyeiről? A lágy erőkkel működő fogszabályozás előnyös tulajdonságait szeretné élvezni kezelése alatt? Tekintse meg, hogy mit javasol a Damon fogszabályozás magyarországi első alkalmazója és bevezetője!

A 2000-es évek elején született egy technika, mely nagy hatást gyakorolt a nemzetközi fogszabályozásra. Dwight Damon neve egy szimbólummá vált. Dr Damon és az Ormco cég fejlesztette ki a Damon készülékcsaládot.

A Damon technika különlegességei
 • Egy önzáró bracket kerül a fogakra. A hagyományos bracketekben az ívet egy külön rögzítés (gumikarika, vagy drót kikötés) tartja bent. Ennek hátránya, hogy az ívet nagyon nekiszorítja a bracketnek és a fogszabályozó ív nagy surlódás ellenében tud csak mozogni. Ezzel szemben a Damon és más un. passzív önzáró bracketek-ben az ív könnyebben csúszik. Ennek hatalmas előnye a fogakra ható sokkal kisebb erő hat, azaz nincs megterhelne a fogazat.
 • Ritkább visszarendelések. A cél, hogy a fogakra ható erő a lehető legkisebb legyen más módon is támogatható. A Damon fogszabályozás esetében a hagyományos visszarendelésekhez képest ritkábban kell a páciensnek a rendelőt felkeresni. Ennek előnye a kényelmen kívül az, hogy a fogak és a csont nincs annyire megterhelve.
 • Kisebb erők. Mindezeknek köszönhetően alapvetően kisebb erők érvényesülnek. Érdekes módon ennek ellenére, gyorsabb fogmozgás figyelhető meg. Természetesen ez komfortosabb kezelést is jelent
 • Foghúzás nélküli kezelések. A Damon fogszabályozás nagy újdonsága az, hogy olyan eseteket, melyeket a hagyományos fogszabályozó iskolák foghúzással oldanak meg, ezzel a technikával sikeresen kezelhetők foghúzás nélkül.

Gyakran Ismételt Kérdések

Miért más a fogszabályozás felnőttkorban?

A gyermekkori- és a felnőttkori fogszabályozás több szempontból is különböző. Egyrészt, felnőtt korban sokszor van már foghiány, valamilyen fogágy-probléma, vagy olyan régi állkapocs ízületi-, nyak-, vagy testtartás- probléma, ami komplikáltabbá teszi a folyamatot. Ezekben az összetett esetekben a fogszabályozás során kiemelten fontos, hogy a páciens szakorvosával teljes mértékben együttműködjön. A szakorvos lehet fogorvos, vagy más, testkezelésben, vagy funkcionális tréningben jártas szakértő. Másrészt, a fentiek mellett, a megfelelő készülék kiválasztását gyakran befolyásolja a felnőtt páciens munkája, vagy a magánélete. Ismert közéleti szereplők általában a láthatatlan fogszabályozó készülék mellett döntenek. Van viszont, amiben nincs különbség. Egy egészséges csontozatú felnőtt esetében nem lassabb a kezelés a gyermekkori kezelésekhez képest, valamint az állkapocs helyzete is változtatható. Az esetek többségében nincs szükség állcsont-sebészeti beavatkozásra ahhoz, hogy egy felnőtt harapását beállítsuk.

Melyik a legjobb felnőtt fogszabályozó eljárás?

Valóban nem könnyű manapság páciensként eligazodni a fogszabályozás témakörében. Mindamellett, hogy a fogszabályozó kezelés lényegi eleme maga a készülék, a beavatkozás sikerét megannyi más tényező is befolyásolja. A páciens az esetek többségében dönthet egy rövid, láthatatlan kozmetikai fogszabályozás és egy hosszabb, de mind mosolyesztétikai-, mind általános egészség szempontjából sokkal előnyösebb funkcionális kezelés mellett is.

Melyek az ideális kezelés alappillérei?
 1. Részletes konzultáció, mely során a szakorvos feltérképezi páciense igényeit. Fontos, hogy megismerjük a pontos elvárásokat, hiszen ezek alapján tudjuk az Ön számára legoptimálisabb készüléket javasolni.
 2. Teljes körű szakorvosi vizsgálat
 3. Egyénre szabott kezelési terv
 4. A megfelelő készülék közös kiválasztása. A mi szerepünk a részletes tájékoztatás, mely segíti a páciens döntését.
Milyen előnyökkel jár Damon technika?
 • Foghúzás nélküli kezelések
 • Ritkább rendelői visszarendelések
 • Páciens komfort
A Damon fogszabályozás története

A technika 2003 körül indult világhódító útjára. Magyországon Pécsett mutatkozott be a Magyar Orthodontusok Társaságának konferenciáján Dr Hermann Gábor előadásán 2004-ben.

Sok sikeres nemzetközi konferenciát szervezte a Damon fogszabályozás felhasználóinak. Több kezdő és haladó felhasználói tanfolyam alatt Dr Hermann Gábor képzése után itthon is egyre több Damon alkalmazó kezdett praktizálni. 2008 körül több más fogszabályozó iskola támadta meg a foghúzás nélküli kezeléseket. Tény, hogy a töretlenül növekvő népszerűség alábbhagyott. 2010 után egyre több olyan készülék jelent meg a piacon, melyek a Damon bracket tulajdonságaival bírnak. Így a Damon fogszabályozás már nem csak a Damon készülék sajátja. Az un. passzív önzáró bracket technika (PSL) már sokkal jobban elterjedt

A Damon fogszabályozás legnagyobb erénye, hogy sikeresen bebizonyította, hogy kisebb erőkkel is lehet fogszabályozást végezni. A befejezett és tartós, gyönyörű esetek önmagukért beszélnek. A passzív önzáró bracket-technika szélesen körben alkalmazott eljárás lett. Az esetek túlnyomó többsége megoldható foghúzás nélkül és sok olyan eset is kezelhető minimális invázióval, melyet a hagyományos fogszabályozó iskolák csak műtétes módon akarnak megoldani.

Biztosan szükséges a fogszabályozó kezelés?

Számos esetben elkerülhető a  fogszabályozó kezelés; sőt, megesik, hogy nincs is szükség ilyen jellegű beavatkozásra. Azonban ahhoz, hogy biztos választ tudjunk adni, személyesen kell felállítanunk a diagnózist.

Share This