Az influenza, és más fertőző betegségek különösen veszélyesek. A vírusok elsősorban cseppfertőzéssel, érintéssel, váladékokkal terjednek, így köhögéssel, tüsszentéssel, beszéddel, vagy akár légzéssel is továbbadhatóak.

A fogászati rendelő fertőzés szempontjából vörös zóna!

 A HermannOrtho rendelőben kiemelt figyelmet fordítunk a higiénia megőrzésére, és az eszközök sterilizálására, hogy minimálisra csökkentsük a fertőzések kockázatát. Ezért, arra kérünk, hogy Te is segítsd a munkánkat, és ha betegségre utaló tüneteket tapasztalsz magadon, azt mindenképpen jelezd nekünk a vizsgálat előtt.

Ez a Te érdeked is!

Hiszen eldugult orral megjelenni a fogászati vizsgálaton meglehetősen kellemetlen élmény. Az ember ilyenkor amúgy is alig kap levegőt; a diszkomfort érzetet pedig csak fokozza, ha közben percekig nyitott szájjal kell ülnie.

Vigyázzunk egymásra!

Mi, mint a rendelő munkatársai a fertőző betegségek szempontjából fokozott veszélynek vagyunk kitéve. Ha nem értesülünk időben egy-egy páciens egészségügyi problémáiról, akkor sajnos könnyedén begyűjthetjük és továbbadhatjuk más pácienseinknek a betegséget.

Mit tehetsz, ha rosszul érzed magad a vizsgálat előtt?

Gondold végig, hogy mi állhat a tüneteid hátterében (fejfájás például frontérzékenység miatt is kínozhat). Ha úgy ítéled meg, hogy valamilyen fertőző betegség bujkál benned, és ez okozza a panaszokat, akkor, arra kérünk, hogy telefonálj ide, és inkább kérj egy másik időpontot! Ne kockáztassuk meg, hogy esetleg mások is elkapják a betegséget!

Rendelői protokoll

 • Érkezés után mindig moss kezet (akkor is, ha egészséges vagy), hiszen a baktériumok általában a kezünkön telepednek meg. A rendszeres, alapos kézmosással csökkenthető a fertőzés veszélye!
 • Használd a recepción található kézfertőtlenítő kendőt, vagy gélt.
 • Ha tüsszentened kell, vagy köhögsz, használj zsebkendőt! Ezzel megakadályozhatod, hogy a baktériumok a levegőbe jussanak.
 • Mindenképp tájékoztass bennünket még a vizsgálat megkezdése előtt a fertőző betegséged gyanújáról. Ne a vizsgálat után jelezd, ha valami panaszod van, mert azzal sajnos semmire sem megyünk.
 • Fertőző betegség esetén inkább kérj másik időpontot konzultációra, kontrollra!

A fentiek figyelembevételével sokat segítesz nekünk és a többi páciensünknek. Előre is köszönjük az együttműködésed!

Az alvás pihenés. Az alvás egy természetes folyamat. Akár azt is gondolhatnánk, hogy annyira természetes, hogy az nem romolhat el. Hogyan lehet mégis, hogy az alvászavarok akár súlyos betegségeket is okozhatnak? A mai videó bemutatja az alvás medicinát és azt miért lett ennyire fontos téma az alvás.

Bizonyára hallottál arról, hogy veronai buszbaleset oka az volt, hogy a busz vezetője elaludt a volánnál. Ez megdöbbentő, de sajnos nem egyedi eset. Egy amerikai statisztika szerint az autóbalesetek nagyjából 20-25%-a a sofőr elalvása miatt következik be. Ez több, mint a vezetés közben telefonálás és az alkoholos befolyásoltság miatti balesetek együttvéve.

Ez azt jelenti, hogy ezek a balesetek azért következnek be, mert az illető éjszaka nem tudja magát kialudni és napközben egyszerűen elalszik a fáradtságtól. Azaz a baleset mögött alvászavar áll.

És ez még csak a jéghegy csúcsa. Nagyon sok egyéb betegség kialakulása mögött állhat alvászavar. Elhízás, diabetes, magas vérnyomás, depresszió és más hangulati problémák, ADHD, fejfájások, fogcsikorgatás, állkapocs ízületi problémák csak néhány, amiket összefüggésbe hoznak az alvási zavarokkal.

Korábban nem nagyon hallottunk erről a témáról. Miért került ennyire előtérbe az alvás fontossága? Az egyik ok éppen az, hogy nagyon sok közúti, de éppen munkahelyi balesetet okoz az alvászavar és az nem csak a családoknak dráma, de a kár a gazdaság számára is számottevő. De mégis honnan bukkant elő ez a hatalmas probléma? Régen is horkoltak az emberek. De kutatók szerint a 70-es évek után az alvászavaros páciensek száma megsokszorozódott. Kisebb, vagy nagyobb formában a népesség több, mint fele érintett. És az alvászavarok jelentős részében nem is tudunk róla.

Az alvászavar nem azt jelenti, hogy nem alszunk eleget. A probléma azt jelenti, hogy az alvásunk minősége nem megfelelő. Nagyon sokan ismerik azt az érzést, hogy bármennyit alszanak, nem ébrednek frissen, egész nap úgy érzik magukat, mint akinek lemerült az eleme. És a probléma éppen ebben rejlik. Hiába alszunk az órák számát tekintve eleget, egész nap fáradtak vagyunk.

Az alvás-medicina (szomnológia) éppen ezt kutatja.

Mennyi alvásra van szükségünk?

Mit nevezünk minőségi alvásnak?

és azt hogyan tudjuk elérni, megtámogatni?

Nagyjából minden kutató egyetért abban, hogy az alvási problémák olyan sok embert érintenek, hogy az már sokkoló.  Ráadásul ezek nagy része nem kerül felderítésre, azaz az alap probléma nem is kerül feltárásra, csak a következményes betegség derül ki és annak is csak a tüneteit kezeljük sokszor.  Azaz nagy figyelmet érdemel az alvásmedicína.

Ennek megfelelően egyre több kutatás, klinikai vizsgálat történik ebben a témában és egyre többet tudunk meg az alvásról. Megismertük az alvás egyes szakaszait és születtek kategóriák arra, hogy milyen típusú alvászavarok léteznek. Sok gyógymód alakult ki. Ezek részben gyógyszeresek, részben sebésziek, részben az agy oxigénellátását célzó maszk-szerű készülékkel történnek. Vannak fogászati alvást támogató módszerek és logopédiai gyakorlatok. Azaz van módunk a probléma kivizsgálására és van lehetőségünk a kezelésre is.

Korábban azt gondoltuk az alvás nem romolhat el. Korábban azt gondoltuk, hogy az alvás egy passzív folyamat.

Ma már tudjuk, hogy ez az időszak olyan, mint egy önjavító, regenerációs folyamat, aminek feltétele, hogy elég időre eljussunk a mélyalvás szakaszába. Az alvási zavar azt jelenti, hogy hiába alszunk sokat, nem mélyül el az alvás kellő szintre. Szervezetünk így nem tud regenerálódni, növekszik a stressz szint és csak idő kérdése, hogy mikor és milyen formában jelzi a testünk a kimerültséget.

Azaz az alvás sokkal fontosabb, mint korábban gondoltuk.

A Mosoly és Egészség blogok és videó blogok is sok alvással kapcsolatos témát dolgoznak fel éppen azért mert fel kell tudnunk ismerni, ha zavar alakul ki az alvásunkban. A lényeg az, hogy akár magunk is felismerjük ezt, vagy éppenséggel egy fogorvos is fel tudja ismerni a páciens arcán, vagy a szájában a jeleket, melyek alvászavarra utalnak.

Te jól alszol?

Ide kattintva kitöltheted kérdőívünket, mi pedig díjmentesen kiértékeljük a válaszaid.

Több fogszabályozó szakember a világ különböző tájairól mutat rá aggódva a problémára: Egyre nehezebb olyan gyermeket találni, akinek ne lenne valamilyen harapási eltérése. Ráadásul ez csak a probléma egyik fele. Ugyanis hasonló ütemben nő a gyermekeket érintő viselkedési-, tanulási zavarok, alvási problémák, allergiák száma is.

Lehet, hogy van összefüggés ezek között a tünetek között?

Az alvás-medicina hasonló növekedésről számol be. Egyre több az alvászavarral küzdő gyermek. Kisebb számban csak éjszakai felébredésekről számolnak be, rémálmokról, de nő az alvajárás, krónikusan fáradt, sőt alvási apnoe-val diagnosztizált gyermekek száma is. Ráadásul már ide sorolják a fogszorító és fogcsikorgató gyermekeket is. A folyamatos alváshiányra vezetik vissza a tanulási problémákat és különböző viselkedés-zavarokat is.

Ha megnézzük a gyermekek arcát, akkor egyrészt feltűnhet a fogak állása. Sokszor kusza a felső, vagy az alsó, esetleg mindkét fogsor. Kialakul egy előre-hátra különbség a felső és alsó fogsorok között, aminek legjellemzőbb megjelenése, hogy a felső fogak előre állónak tűnnek. A felső metszőfogak és a fogíny eléggé kivillan beszéd és mosoly során. További jel az, hogy a gyermek szája nagyon sokat van nyitva vagy egész nap, vagy csak éjszaka.

Ha azt gondoljuk, hogy a szájlégzés jelentéktelen, akkor sajnos rosszul gondoljuk. Az alvás medicina egyértelmű álláspontja az, hogy az alvás probléma valójában egy légzési probléma megjelenési formája (a mai elfogadott kifejezés is ez: Sleep Disorder Breathing) és a szájlégzés orrlégzésra szoktatása lenne a cél.

A napi és éjszakai szájlégzés egy sor egyéb problémával társul, mint a nyelv megváltozott helyzete a szájon belül, az arcüregek átszellőzésének hiánya (hiszen nem megy a levegő az orron keresztül), ami miatt az arcüreg és középfül problémák jöhetnek, de végeredményben az arc közepének fejlődése is lemarad. A nyelv megváltozott helyzete a fogazat és az állcsontok fejlődése jön, ami végeredményben az arc növekedési irányát is megváltoztatja.

A gyermek arcbőre sápadt, a szeme alatt kis karikák jelennek meg a krónikus fáradtság miatt és az egész arc hosszúkássá válik. A szájlégzés és fáradtság végeredményben a testtartásra is kihat, a fej előre van esve, a testtartás hanyaggá válik. Azaz, nagyon is van összefüggés. Ennek ismeretében nem meglepő, hogy nem csak a fogszabályozó orvosok látják általában ezeket a gyermekeket. Fül-orr gégész, logopédus, ortopéd szakorvos, iskolai pszichológus, fogszabályozó szakorvos.


Mi lehet az oka ennek a szerteágazó problémának?

A probléma összetett, potenciális okból is van egy pár.

Szájlégzés. Ez lesz az egyik legfontosabb feladata a kezelésnek. Bármiért is alakul ki a szájlégzés, a legfontosabb cél annak átszoktatása lesz, hiszen amíg a légzés a szájon keresztül történik a nyelv helyzetét nem tudjuk megváltoztatni, a logopédia hatástalan lesz.

Krónikus stressz. Több fajta gyermekkori stresszfaktor lehetséges. Válás, családi konfliktusok, iskolai stressz, ami lehet tanár, tananyag, de osztálytársak felől is. Túl intenzív versenysport. Nagyon sok szakmai cikk foglalkozik a gyermekkori stressz hatásaival.

Táplálkozás. Itt szóba jön egyrészt a korai cumisüveg használat, szokás, mint ujjszopás, cumizás, de a rágás hiánya (túl sok pépes étel), vagy az, hogy a gyermek csak az egyik oldalon rág. Viszont ide tartoznak az étel-allergiák és étel-intolerancák is, valamint a vitaminhiányos állapotok.

Mozgás. Itt szóba jöhet a mozgás hiánya, a túl intenzív edzés, a nyújtás hiánya és a féloldalas sportok hatása is.

Bizonyos száj-, vagy arcképletek feszessége: Nagyon sokszor fedhető fel az ajkak, vagy a nyelv lenövése. Érdekesség, de meg kell vizsgálni az orrlyukak áteresztő képességét is, mert előfordulhat, hogy azok szűkülete is része a szájlégzésnek.

Testtartási zavarok. Sokszor gerincferdülés, vagy más testi aszimmetria jelenik meg az állcsontok viszonyában.


Amint látjuk, a problémának több gyökere is lehet.

A jó hír, hogy a szakma egy része végre felismerte, hogy ez nem egy izolált fogazati, izolált logopédiai, vagy fül-orr gégészeti probléma. Amennyiben valóban hatékony kezelést szeretnénk, hosszú távú megoldást és hosszú távú egészséget gyermekeink számára, akkor a megoldásnak is komplex módszert kell alkalmazni.

A komplex módszer egy hatékony team-kezelés lesz.

Először a potenciális összefüggéseket kell felfedni, majd a csapat tagjainak egy team-kezelési tervet kell felállítani. Ez tartalmaz, vagy tartalmazhat egyértelmű elemeket, mint pl. fogszabályozás, de sokszor felmerülhet a fogakhoz látszólag nem kapcsolódó étel-intolerancia vizsgálat, vagy alvás-teszt is. A cél ugyanis egy egészséges gyermek és egészséges felnőtt, akinek mellesleg szép a mosolya. A komplex team-kezelést funkcionális medicinának, az abban részt vevő fogszabályozást funkcionális fogszabályozásnak hívják. A fogszabályozás a felső fogsor, állcsont fejlesztésével biztosít helyet a nyelv számára (nem mellesleg szép széles mosolyt is), amit az alsó állcsont előre mozgatása követ. Ez nem csak az arcprofil számára kedvező, hanem a légzés szempontjából is. Ezeket a mozgatásokat támogatja majd a légzés-tréning, logopédia és testkezelés is.

Szerencsére egyre több helyen a világon alakulnak ki ilyen csapatok, melyek felvállaltan oki megoldást kívánnak adni a gyermekek számára. Magyarországon a HermannOrtho Fogszabályozás úttörő ebben a kezelési felfogásban.

Dr Hermann Gábor

Milyen konzultációs lehetőségek állnak a rendelkezésedre?

A HermannOrtho Rendelő egyedülálló lehetőséget biztosít, hogy kiválaszd a Számodra legmegfelelőbb konzultációs formát. Online beszélgetés keretében ismernél meg bennünket, vagy személyesen szeretnél inkább ellátogatni hozzánk? Az egyéni, vagy a csoportos konzultáció felelne meg inkább az igényeidnek? Minden lehetőségnek megvannak az előnyei. Válaszd azt, amelyik a legközelebb áll Hozzád!

Az állkapocs ízületi probléma, valójában egy gyűjtő kifejezés. Volt már valaha arcfájdalmad? Vagy nyakfájdalmad? Csikorgatod a fogaidat?Akkor Te is érintett vagy, vagy érintett voltál ebben a témában. Ugyanis ezek is beletartozhatnak ebbe a nagy gyűjtő kategóriába.

A klasszikus problémák, amikről egy kalap alatt beszélhetünk a teljesség igénye nélkül a következők lehetnek:

 • Állkapocs ízületi hangjelenségek (kattogás, zörej..)
 • Állkapocs ízületi fájdalom
 • Állkapocs ízületi mozgás-beszűkülés, szájnyitási korlátozottság
 • Fogszorítás
 • Fogcsikorgatás
 • Arcfájdalom
 • Fejfájások egyes fajtái
 • Nyakfájdalom
 • Bizonytalan, és nem beazonosítható fogfájdalom
 • Füldugulás, fülfájdalom ami mögött nincs gyulladásos ok
 • Fülzúgás

Azaz, elég sok embernek van ilyen, vagy olyan tünete, ami összekapcsolható az állkapocs ízülettel és a környező izmok, csontok világával. A nők hajlamosabbak ezekre a tünetekre, és az előfordulási arány a tünetektől függően a társadalom 5-40 százalékát érinti.


Nagyon sok olyan konzultációm van, ami a következő módon indul:

Valójában elégedett vagyok a fogaimmal, mosolyommal, de van állkapocs ízületi problémám és a fogorvosom azt mondta, hogy fogszabályozásra van szükségem, hogy megoldódjon.

A nagy kérdés az, hogy van-e ezekre a tünetekre megoldás és abban milyen szerepe van a fogászatnak, fogszabályozásnak? Azaz, valóban szükséges a fogszabályozás? Tényleg megoldás a fogszabályozó kezelés az állkapocs ízületi problémákra?

A rövid válasz: NEM

A hosszú válasz több részből áll.

 1. Az állkapocs ízület anatómiája. Az állkapocs ízület a fül előtt található kapcsolódási pont, amin keresztül az állkapocscsont és a koponya találkozik. Az állkapocs-ízület egy nagyon érdekes része a testünknek. Az állcsont két ízületen keresztül kapcsolódik a koponyához. Nagy általánosságban mondhatjuk, hogy az állcsont végül is a kétoldali ízületen és a fogazaton keresztül támaszkodik fel a koponyára, amikor a rágóizmok összezárnak. Ha valakinek kialakul egy olyan problémája, ami az ízülethez kapcsolható, akkor felmerülhet a fül-orr gégészeti vonal, a fejfájás és egyéb tünetek miatt a neurológiai vonal, de a fogászati kapcsolat is. Az elmúlt évtizedekben nagyjából a fogászat vette magára ezt a témakört. A fogászati megközelítés alapja a fent említett tény, hogy az állcsont az ízületeken keresztül mozog, de a fogazat támaszt fel, amikor összecsukjuk a szánkat. Azaz, a koncepció lényege az volt, hogy ha valami nem jól működik az ízületekben, az a fogazat megváltozása miatt alakul ki. Évtizedeken keresztül keresték az állkapocs ízület ideális állapotát és különböző mérési eljárásokkal igyekeztek rájönni, hogyan kell állni a fogaknak és a harapásnak ahhoz az ízületi beálljon az ideális anatómiai helyzetébe. Ebben a megközelítésben valóban logikus volt, hogy a harapás megváltozásában a fogszabályozásnak is szerepe volt.

Ez a koncepció azonban sajnos nem vált be. A mai napig nem tudott az állkapocs ízülettel foglalkozó szakma egységes álláspontot kialakítani arról, mit is nevezhet ideális anatómiai állapotnak, hol is van az ízület ideális helye. A fogászati sínek, becsiszolási módszerek sikeraránya meglehetősen alacsony. Ráadásul nagyon sok állkapocs ízületi páciensnek anatómiailag tökéletes harapása van, soha nem volt fogászati beavatkozása, mégis kialakulnak a tünetek. Nem is logikus, hogy akkor miért kellene megváltoztatni bármit is a harapásán.

2. A mai napra a legtöbb, amit ma tudunk az állkapocs ízületi problémák okáról, hogy egy multifaktoriális probléma, azaz több tényező egyidejű fennállása szükséges a tünetek kialakulásához. Ebben a harapás csak egy tényező a sok közül. Ennek megfelelően a  megközelítés megváltozott. Nagyon sok előadás hangzik el úgy, hogy az állkapocs ízületi problémára a különböző fogazati kezelések, a fogszabályozás önmagukban nem javasoltak, maximum egy komplex kezelés részeként ajánlottak. Ráadásul sok páciensnek éppen a fogszabályozó kezelés kapcsán alakul ki állkapocs-ízületi problémája, azaz hogyan írjunk fel egy kezelést egy problémára, melynek egyik potenciális mellékhatása maga a probléma?

3. Tehát, ez egy komplex probléma. Hogyan is ne lenne komplex? Végül is miről van szó? A páciens ízületének működésében probléma lép fel. Ha anatómiailag közelebbről megvizsgáljuk az ízületet, látni fogjuk, hogy az ízületi tok eleve izmokba van ágyazva. Ráadásul ezek a rágóizmok nem csak úgy magukban működnek, hanem egy izom-láncba vannak szervezve. Nem is véletlen, hogy akinek van állkapocs ízületi problémája annak nyakfájdalma, fejfájása is van, vagy éppenséggel nyelési problémához, vagy hátfájáshoz is kapcsolódik ez a jelenség. A mai megközelítések az izmokat ebben az összefüggés-rendszerben kezelik. Azaz, egy manuálterapeuta, aki az egész test összefüggéseit átlátja és kezeli, sokkal sikeresebb lesz, mint egy sín-terápia önmagában.


4. Ebből adódik, hogy az állkapocs ízületi problémakör megoldása nem fogászati, azaz a fogászat, fogszabályozás szerepe sokkal kisebb lesz a sikeres kezelésben. Alapvetően a száj-, nyak-, fej izmainak egyensúlyát kell beállítani. Ebben két nagy terület sikeres. A testkezelésekben a direkt test-terápiák, mint manuálterápia, vagy kötőszöveti lazító terápia lesz az egyik alap. A másik sikeres terápia a tréningek világa, melyekben a páciens átprogramozza a rágásban, nyelésben résztvevő izmokat. Teljesen logikus is (a szakirodalom alá is támasztja), hogy amikor a páciensnek kialakulnak a tünetek az többnyire valamilyen lelki stressz, vagy kimerültség játszik szerepet, azaz a test kibillen egyfajta egyensúlyi helyzetéből. A tréning feladata, hogy visszaerősítse a test egyensúlyi állapotát, és újra programozza a nyelés, rágás izmait. Csakúgy mint a horkolás esetében.

5. A kérdés az, hogy akkor mi a fogszabályozás szerepe az állkapocs ízületi terápiában? Természetesen vannak olyan esetek, melyekben van fogászati komponens. Foghiányok, harapás-kényszerhelyzetek kimerítik a test kompenzációs képességét. Azaz, amikor egy állkapocs ízületi problémás páciens felkeresi a fogszabályozó rendelőt, azt kell megvizsgálni, hogy a harapás, a fogazat állapota mennyire billenti ki a rágószervet egyensúlyi állapotából. Ugyanakkor nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy a fogászati kezelés, fogszabályozás ilyen esetben is maximum a csapat-kezelés része. A páciens problémája nem a fogazati változás miatt fog elmúlni (csak nagyon szerencsés esetben). Azaz a fogszabályozó kezelést be kell illeszteni a csapat kezelésébe.

Ez alatt, ha szükséges egy ideiglenes sín stabilizálhatja a harapást. Majd ha a tünetek csökkentek, megszűnnek, indulhat a fogszabályozás azzal a céllal, hogy a harapást véglegesítse abban az állcsonti pozícióban, ami test számára ideális egyensúlyi helyzetet jelent.

Dr. Hermann Gábor

Milyen konzultációs lehetőségek állnak a rendelkezésedre?

A HermannOrtho Rendelő egyedülálló lehetőséget biztosít, hogy kiválaszd a Számodra legmegfelelőbb konzultációs formát. Online beszélgetés keretében ismernél meg bennünket, vagy személyesen szeretnél inkább ellátogatni hozzánk? Az egyéni, vagy a csoportos konzultáció felelne meg inkább az igényeidnek? Minden lehetőségnek megvannak az előnyei. Válaszd azt, amelyik a legközelebb áll Hozzád!

Sokszor hangzik el a kérdés: Mikor vigyem el a gyermekemet fogszabályozó orvoshoz? Alapvetően még mindig sokan vélekednek úgy, hogy a fogak állásának zavara genetikai okok miatt alakul ki. Azaz a gyermek nő, fogai alakulnak, és lesz egy kor amikor majd az orvos csinál valamit a gyermek fogaival.


Mi van akkor, ha ez egy téves felfogás?

Mi van akkor, ha az ok, valójában nem, vagy nem csak a genetika?

Sokszor leírtam és még nagyon sokszor fogom. A genetikai elmélet megdőlt. A genetika nem olyan, mint az a mag, ami a betonon is áttör és bármi is a külső környezet, csak a genetika határozza meg minden tulajdonságunkat. Évek teltek el azóta, hogy az emberi genetikai térképet felfedték és nagyon elcsendesedett az a lelkesedés, hogy akkor már mindent tudunk és mindent tudunk befolyásolni. Testünk ennél sokkal összetettebb, és a környezetnek korábban soha nem gondolt szerepe van abban, hogyan és hová alakul a testünk.

Alapvetően más módon kell hozzá állnunk a fogszabályozás kérdéséhez. A fogak állása és annak elváltozásai jelentős mértékben külső tényezők miatt alakulnak ki. Azaz a fogak állása nem genetikai okok matt, hanem a száj körüli izmok és életfunkciók (pl. légzés, nyelés) egyensúlyának megborulása miatt alakulnak majd  Ez más szemléletet vár el a fogszabályozó szakmától, a fogszabályozó orvostól, de a szülőtől is.

Mit tehet a felelős szülő gyermeke szép mosolyáért, egészséges fogazatáért?

Most összeszedtem az általam javasolt legfontosabb 5 tételt:

A szép mosolyért, a gyermek jövőéért való munka a gyermek születésével kezdődik. Mikor megszületik gyönyörű kisbabánk valójában 2 fontos dolgot érdemes ellenőriznünk. Bár a csecsemőosztályokon elvileg ellenőrzik a nyelv alatti kis nyálkahártya redő, más néven nyelvfék kötöttségét, ezt érdemes alaposan körül járni, idővel újra ellenőrizni, és adott esetben felszabadítani. Nagyon sok szopási rendellenesség, begyulladt mell mögött áll a kötött nyelvfék. Ez nem csak a mamának kellemetlen, a gyermek kiegyensúlyozott fejlődését sem segíti. A nyelv és a nyelés fejlődése egy és ugyanaz, mint az arc fejlődése. Ha felborul a nyelés, a nyelv nem tud felemelkedni a szájpadlás terébe gyakorlatilag a fogszabályozó kezelés garantáltan szükséges lesz.

Talán meglepően hangzik, de van még egy tényező, amit a születés után érdemes ellenőrizni. Az anyaméhben levő pozíció, vagy akár a szülő csatornán való keresztüljövetel is hozhat létre olyan feszültséget az újszülött testén, koponyáján, amely feszültség megjelenhet arc-aszimmetriában, vagy éppenséggel a kisbaba nyugtalan viselkedésében. Ezt a feszültséget lehet oldani egy manuális terápiával. Svájcban az újszülöttek 60%-át azonnal elviszik ilyen kezelésre. Magyarországon a cranioscrális terápia az, ami alkalmas egy ilyen korrekcióra. Ez a kis 20 perces beavatkozás nagyon sok nyugtalan éjszakát spórolhat meg a családnak.

gyermek megfelelő táplálása egy nagy kulcs a szép mosoly és fogazat kialakulásában. Nagyon sokszor hangzik el különböző fórumokon, mennyire fontos a szoptatás. Nemcsak a gyermek nyelési reflexének fejlődése szempontjából, hanem az immun-védelem és az anya-gyermek viszony szempontjából is. Ugyancsak sokszor hangzik el, hogy amennyiben elindul a kiegészítő táplálkozás, az ne cumisüvegből történjen. A cumisüveg nyílásából nem kell kiszívni a táplálékot, az gyakorlatilag kiömlik a lukon, azaz a nyelvnek egészen más munkája van a cumisüveg esetében, ami komolyan megzavarja a nyelési reflex fejlődését.

Természetesen a helyes táplálkozás nem csak a csecsemőkorban fontos. A rágás, mint az arc fejlődésének fontos kulcsa rendkívül fontos tényező. Minél hamarabb kezd a gyermek kemény ételeket rágni az arc fejlődésének nagyon jót tesz. Kimutatott, hogy a teniszezőknek az a keze, mellyel az ütőt használják, sűrűbb csontszerkezettel bír. Azaz amennyiben folyamatosan pépes, vagy nagyon puha ételeket fogyasztunk az arc csontszerkezetére negatív módon fog hatni.

Cumizás, ujjszopás. Gyakorló szülőként mit nem adnánk egy nyugodt percért, óráért. Ráadásul milyen cuki a gyermek amikor elvan a cumival, vagy az ujját milyen aranyosan szopizza. Ismerős ugye? Az a baj, hogy ennek a nyugalomnak az árát később fogjuk megfizetni. A cumi és az ujj a szájban nagyjából ugyanazt csinálja.

Egyrészt a szájban levő cumi és ujjak a nyelvet lefelé kényszerítik a szájtérben, nem engedik azt a szájpadlás terébe. Ez negatív módon hat a felső fogsor, de végső soron a teljes arc közép fejlődésére

Van egy másik negatív hatás is. A nyelési reflex átalakulásának egy fontos állomása, amikor az első metsző tejfogak előjönnek azok egyfajta határvonalat építenek ki a nyelv számára és meghatározzák a szájtér határait. Azaz ideális esetben ekkor alakul át a nyelés során a nyelv mozgása a kifelé mozgásból a felfelé mozgás felé. Amíg a cumi és az ujj bent vannak a szájban a nyelv nem lesz képes erre az átalakulásra, ami a későbbi un. Nyelvlökéses nyelésben fog megnyilvánulni. Ez pedig sajnos az a nyelési forma ami megágyaz az arc és a fogívek nem megfelelő fejlődésének és a fogszabályozásnak.Ha meglepően is hangzik, a légzésnek rendkívül sok köze van a fogak állásához.

A légzés szerve az orr.

A természet ezt nem véletlenül alakította így. A levegő megszűrése az immunitás egy fontos kapuja. A levegő felmelegítése ugyancsak lényeges. Ehhez hasonlóan fontos, hogy az orron beszívott levegő átszellőzteti az arcüregeket, ami az arc fejlődésének rendkívül fontos eleme. Azaz, ha a gyermek a szájon át veszi a levegőt nem csak a mandulák folyamatos gyulladása lesz a következmény. Az orr légzésének kikapcsolása negatív hatással lesz az arc és a fogívek fejlődésére. Ezen túlmenően sajnos a szájlégzés felborítja a száj körüli izmok és a nyelésben, rágásban részt vevő izmok működését is. Ráadásul egy sok általános egészséggel kapcsolatos állapottal összefüggésbe hozható. Ilyenek a magatartási problémák, sport terhelhetőség, immungyengeség és még sok más probléma. A stabil orrlégzés megalapozása a gyermek egészséges fejlődésének kulcsa.

Az egész test és így az arc, fogívek szempontjából sem mellékes, hogy a gyermek mit és mennyit sportol, hogyan ül és áll. A sport hiánya legalább annyira lehet negatív hatással, mint a túl intenzív, vagy a légzést felborító sport formák. Kevesen tudják, de egy szájlégző gyermek szempontjából kifejezetten rossz hatással lehet az intenzív úszás, vagy vízilabda.

Ezeket a sportokat csak akkor szabadna engedni, ha előtte stabilizálják a napközi orrlégzést, valamint folyamatosan ellenőrizni kellene ennek működését. Kutatók nagyon javasolják, hogy a gyermek sokat játsszon trambulinon, ami a test kiegyensúlyozását támogatja. Hasonlóan a mászás, függeszkedés segít a testtartásnak. A féloldalas sportokat ki kell egészíteni más mozgásformákkal. Az ülést meg kell tanítani a gyermeknek, mert sajnos az iskolában nagyon sokat ül és a helytelen ülés negatívan hat a testtartásra. A testtartás megváltozása kihat a fej és nyak tartására, ami hatással lesz az állcsontokra és a fogsorok záródására.

Mi az a kor, amikor gondolnunk kell fogszabályozásra? Nos sokkal hamarabb mint ezt korábban hittük. Ezt igyekeztem összefoglalni a fenti 5 pontban. Ráadásul azok a szempontok, amelyekről szó esett nem csak a fogszabályozás szempontjából lényegesek. Mint más több írásomban szót ejtettem, a fogak állása nem egy önmagában álló jelenség, egy egyensúlyi folyamat felborulásának egyik megnyilvánulása. Amikor a fogak állása megváltozik, akkor nem csak a fogakkal kell foglalkozni, az egész test egyensúlyát kell visszaállítanunk. Ez a feladata a funkcionális felfogású gyermekfogszabályozásnak és az azzal együttműködő funkcionális orvoslásnak, valamint a Dsmile Body Balance Tréningnek.

Dr. Hermann Gábor

Milyen konzultációs lehetőségek állnak a rendelkezésedre?

A HermannOrtho Rendelő egyedülálló lehetőséget biztosít, hogy kiválaszd a Számodra legmegfelelőbb konzultációs formát. Online beszélgetés keretében ismernél meg bennünket, vagy személyesen szeretnél inkább ellátogatni hozzánk? Az egyéni, vagy a csoportos konzultáció felelne meg inkább az igényeidnek? Minden lehetőségnek megvannak az előnyei. Válaszd azt, amelyik a legközelebb áll Hozzád!

TV2 Tények műsorában szerepelt a héten egy hölgy szomorú esete. A riport lényege az, hogy évekkel korábban, érettségije előtt kapta meg a fogszabályozó készüléket. A kezelés célját nem ismerjük, csak azt, hogy eredetileg 3 évre tervezték a beavatkozást. Egy ilyen hosszú idő azt jelentheti, hogy sok minden volt tervbe véve.

A kezelést ugyanakkor 1,5 év után meg kellett szakítani, mert a hölgy tünetei annyira felerősödtek, hogy a kezelést nem lehetett tovább folytatni

Az riportból az derül ki, hogy hatalmas fájdalmak gyötörték a pácienst. Ezen felül ráadásul dadogás, nyálképződési zavarok és nőgyógyászati panaszok merültek fel, sőt az arca is deformálódott az elmondottak szerint.

Ezek egyenként is durván hangzanak, nem hogy így halmozottan.

Mi állhat ezek mögött?

Anélkül, hogy ismerném az eset részleteit megpróbálom kielemezni a történetet. Nem tisztem annak eldöntése, hogy az említett tünetek jelen voltak-e már a kezelés előtt valamilyen formában. Ezt kiderülhet egy olyan vizsgálati anyagból, amit a kolléga készített a kezelés előtt, vagy más korábbi orvosi leletekből.

Azaz tegyük fel, hogy ezek a tünetek tényleg a kezelés alatt jöttek elő.

A kérdés, hogy ennek mi lehet az oka?

Először a szakmai hibákkal foglalkoznék. A riportban elhangzik egy kifejezés: Műhiba. Ezt mondjuk egy másik kolléga mondta ki, nem egy hivatalos bíróság, azaz ennek a per-értéke nem sok. Véleményem szerint nem kis felelősség mondjuk egy szenvedő páciensnek ezt kinyilatkozni. Ugyanis még a bíróságnak is nehéz egy műhiba megállapítása a fogszabályozó szakmában. Sajnálatosan 110 év után ebben a szakmában nem nagyon léteznek olyan szakmai standardok ami alapján egyértelműen ki lehet ilyet nyilvánítani. Nagyon sok kezelési iskola van és megdöbbentően egymásnak ellentmondó kezelési elképzelések lehetségesek ugyan arra az esetre. Bíróság, vagy szakértő legyen a talpán, aki ki tud igazodni ezen. Egy kezelés sikerét csak az adott orvos által adott kezelési terv függvényében lehet megítélni.


Mi lehet műhiba tárgya?

Leginkább az, hogy valami nem jó irányba megy, azt az orvos nem veszi észre, vagy ha észre veszi, nem tájékoztatja a pácienst és nem tesz semmit a hiba elhárítása érdekében.

Vagy a kezelés elején az orvos nem vett észre valamit, ami miatt esetleg nem lett volna szabad elkezdeni a kezelés. Ezt kicsit félve írom le, mert egyáltalán nem biztos, hogy a leírt tünetek előfordulása előre jelezhető a hagyományos röntgen, gipszminta és szájvizsgálat segítségével.

Az, hogy nem jobbra, hanem balra, vagy nem előre, hanem hátra mozgat fogat megítélésem szerint nem feltétlenül lesz műhiba egy perben. Ehhez kellene az, hogy a szakma egyértelmű standardokkal rendelkezzen. Márpedig olyan nincs.

Azt joggal feltételezhetjük, hogy a tervezett kezelés felénél nem látunk befejezett állapotot, azaz most a harapás nem tökéletes.

A nagy kérdés ekkor jön: Mi az a kezelés, ami ilyen heves és szélsőséges állapotot tud létrehozni? A jelenlegi harapás lehet oka a tüneteknek?


Arc deformáció:

Érdekes módon a TV2 volt az mely leközölte annak a férfinak a riportját, aki pert nyert korábbi fogszabályozó orvosa ellen a fej deformációja miatt. Az arc deformációja két értelemben lehetséges. Mint korábban egy posztban említettem sajnos egy fogszabályozó kezelés valóban képes az arc szimmetriájának és megjelenésének megváltoztatására, akár szándékosan, akár nem szándékosan. Az úr esete kapcsán egy példa, hogy egy csontban levő szemfogat próbálnak levontatni a fogsor már szájban levő fogaihoz. A szemfog sajnos nem mozdul, mert a csonttal összenőtt. Így az erő ami összeköti a szemfogat a fogsor többi fogához nem a szemfogat fogja lemozdítani, hanem a fogsort húzza fel. Van ilyen. Ha ezt egy kolléga nem veszi észre, a felső fogsor azon oldala, ahol a szemfog van, teljesen meg fog billenni. Ennek következtében az alsó állcsont el tud csúszni abba az irányba és már meg is van az arc aszimmetrikus eltorzulása.

Hasonló billenést és alsó állcsont oldalra, vagy hátra esést tud produkálni más kezelés is. Valójában ez sokkal kifejezettebb akkor, ha a testben eleve van működési aszimmetria.

Gerincferdülés, csigolya sérv, csipő probléma nagyon sok esetben jár együtt az arcon látható aszimmetriával, vagy arra hajlamosító működési aszimmetriával.

Azaz ezek valamelyike simán előfordulhat.

Ugyanakkor az arcon való változás lehet a lágyrészek, izmok és beidegzés változása is. A nagy fájdalom miatt feltételezhető, hogy az arcot beidegző izmok működése is megváltozott. Ha ez az állcsont hátra esésével is együtt jár, simán lehet ok az arc eltorzulására.

Honnan jön a fájdalom?

Nagyon könnyű lenne azt mondani, hogy az orvos az átlagosnál sokkal nagyobb erőket alkalmazott. Persze erre van esély.

Viszont azt is feltételezhetjük, hogy ezek a heves fájdalmak nem biztos, hogy csak az előírtnál nagyobb fogszabályozó erőktől jöttek.

De akkor honnan?

Itt jön egy nagyon közhelyszerűen hangzó kifejezés. Egyéni érzékenység. Nem a fájdalmat akarom elvitatni. Egyszerűen vannak emberek, akiknél a fogszabályozó kezelés sokkal hevesebb reakciókat vált ki. Én is láttam már olyan pácenst, akinek hónapokig semmilyen problémája nem volt a kezeléssel és hirtelen fájdalmai lettek egy olyan kezelési szakaszban, amikor különös változás nem volt sem a kezelés irányában sem minőségében. Ennél a páciensnél a kezelés ideiglenes szüneteltetése elmúlasztotta a fájdalmat és később lehetett folytatni a kezelést.

Azaz két lényeges dolgot lehet megállapítani: A fogszabályozó kezelés akármilyen gondossággal is járunk el egyfajta trauma. Szerencsére a legtöbb páciens testének ez nem jelentős beavatkozás.

Viszont van egy nagyon érdekes kérdés. Mi dönti el, hogy egyikünknek meg sem kottyan a kezelés, másnak meg problémát okoz?

Van egy olyan kifejezés, hogy Individual Compensatory Capacity. Azaz egyéni kompenzációs kapacitás. Ez az a képességünk, hogy a külvilág ingereire hogyan reagálunk, mekkora mértékben tudjuk elnyelni a különböző traumákat. Ez természetesen nem állandó, befolyásolja stressz, kimerültség, élethelyzet.

Azaz egyszerűen vannak olyan páciensek, akiknek a fogszabályozás előtt fel kell tölteni ezt a kis elemet annak érdekében, hogy az esetleges mellékhatásokat elkerüljük, vagy esélyüket csökkentsük.

Nyálelválasztás, nőgyógyászati problémák.

Ezek már nagyon messzire vezető szálak. A krónikus fájdalom kimerítheti a szervezetet és felerősíthet korábbi problémákat, vagy akár újakat is hozhat elő. Elvileg feltételezhető olyan is, hogy a fej feszültsége, az első nyaki csigolya elcsúszása befolyásolja a X. agyideg, működését, ami a vegetatív funkciókkal függ össze. Ezek bizonyítása szinte lehetetlen, ezzel együtt érdemes körüljárni

Az esetből le lehet vonni néhány tanulságot:

 • Érdemes lenne egy olyan diagnosztikai módszert kifejleszteni a fogszabályozás területén, amivel az egyéni érzékenység feltárható. Ameddig ilyen nincs maradnak olyan mérések, hogy már jelen levő fájdalom (pl, migrén, fejfájások), állkapocs ízületi probléma, gerinc probléma, arc és test aszimmetriák, alvási problémák. A legszerencsésebb ha a fogszabályozás előtt a testet feltöltjük. Erre én a Dsmile Tréninget szoktam javasolni, vagy nagyon kifejezett kimerültség esetén a funkcionális medicina nyomelem és esszenciális tápanyag pótlását. Nem egyedi, hogy valakinek előjönnek tünetek a fogszabályozás alatt.
 • Egy teljes testet érintő funkcionális zavar kezelése nem lehetséges csak fogszabályozással. A riportban említett kolléga nagyon bátor, hogy azt állítja, a hölgy problémáit meg tudja oldani egy kezeléssel. Én nem lennék ennyire bátor, biztosan egy funkcionális team keretén belül kezdenék bele a kezelésbe. Direkt és gyakorlatokon alapuló testkezelés, nyomelem és más tápanyag pótlás
 • A test valószínűleg nagyon kimerült és ezt meg kell erősíteni. A funkcionális orvosláson és a fogazat stabilitásán kívül valószínűleg a lelki megerősítést is javasolnám. A tünetek enyhítése az első és a fogszabályozás csak akkor jöhet szóba, ha a test stabilizálódott. Ha a fogazat stabilizálása szükséges, azt addig harapás emelő sínnel lehet megoldani.

Meggyőződésem, hogy bár a sok tünet a fogszabályozó kezelés alatt alakult ki, pusztán a fogak át, vagy visszaállításával nem lehet orvosolni azokat.

Dr. Hermann Gábor

Milyen konzultációs lehetőségek állnak a rendelkezésedre?

A HermannOrtho Rendelő egyedülálló lehetőséget biztosít, hogy kiválaszd a Számodra legmegfelelőbb konzultációs formát. Online beszélgetés keretében ismernél meg bennünket, vagy személyesen szeretnél inkább ellátogatni hozzánk? Az egyéni, vagy a csoportos konzultáció felelne meg inkább az igényeidnek? Minden lehetőségnek megvannak az előnyei. Válaszd azt, amelyik a legközelebb áll Hozzád!

Mit tudunk a logopédiáról?

Hangok képzési zavarainál szokták javasolni, meg néha akkor, ha a nyelésnél valami nem megfelelően működik. Ennél természetesen lényegesen többet tud a logopédia de nagyjából be kell hogy valljuk ez az amit átlagban egy páciens tud.

Meg még azt, hogy néha a fogszabályozó orvos is ad beutalót logopédiára.

De tényleg mit is csinál a logopédus? És egyáltalán mi történik ott, mi értelme van annak, hogy oda jár a gyerek (vagy felnőtt)?

Márciusban van a logopédia napja. Ez egy nemzetközi esemény, amihez csatlakozott a magyar logopédiai közösség is. Az egyik program volt a XXII kerületi szakszolgálat konferenciája. Több mint 300 logopédus vett rajta részt az ország minden részéről.

Itt beszéltünk a logopédia és a fogszabályozás kapcsolatáról.

Ez a kapcsolat nagyon nagy múltra tekint vissza. Ezzel együtt nem nevezhetem sikeresnek.

Ha az lenne, akkor természetes lenne, hogy szinte minden fogszabályozó páciens részt venne logopédia kezelésen. Ha sikeres lenne az együttműködés, akkor nagyjából tudnánk, hogy mi is történik egy ilyen kezelés alatt.

Ha sikeres lenne, nem is kellene megírnom ezt a blogot.

Azaz miért kell szerencsétlen gyereket még a logopédushoz is elvinni? Nem elég, hogy a fogszabályozásra is járnia kell?

Ugye, ismerős kérdés?

A válaszhoz egy kicsit vissza kell lépni a fogszabályozás témájához. Mi is a fogszabályozás célja? Miért is alakulnak kuszán a fogak?

Az elmúlt évtizedekben azt gondolták, hogy a fogazat kuszasága az öröklés miatt alakul úgy ahogy alakul. Ez a szemlélet annyira elterjedt, hogy nagyjából nem is érdekelte a szakmát más csak a fogak és a csontok. Így a kezeléshez csak mintát, meg röntgeneket nézegetett az orvos, majd döntött fogszabályozásról, foghúzásról, műtétről.

Ezzel egy baj van.

Ez a felfogás gyakorlatilag megbukott. Ez durván hangzik de nagyon nehéz másképpen értelmezni. Ennek több oka van, több blogomban ki is térek ezekre az okokra.

Itt csak két részt emelek ki.

A genetikai elmélet bukása az, hogy a környezeti hatások felül tudják írni, befolyásolják a DNS információját. Azaz egyáltalán nem kötelező, hogy minden amit látunk csak és kizárólag genetikai okok miatt alakul úgy ahogyan kialakul. A genetika helyett már inkább epigenetikáról beszélünk.

És mit nevezünk környezetnek a fogszabályozás területén?

Hát azokat az izmokat, amikkel elfelejtettünk foglalkozni az elmúlt évtizedekben. Azaz a másik ok a fogakat és az állcsontokat körül övező izmok rendszere és azok működése.

Az alsó állcsont egy nagyon érdekes csont. Egy független csontról beszélünk, amit izmok sokasága “tart” a fejen, a testen. Egyáltalán nem mindegy, hogy ezek a felfüggesztő izmok hogyan működnek. A felfüggesztő izmok lehetnek egyensúlyban, vagy éppen feszültségben. A feszültségnek viszont számtalan megjelenési formája lesz.

Állkapocs ízületi probléma, nyelési probléma, ami kihathat az állcsont helyzetére és a fogak állására is.

Gondoljunk csak bele, hogy amennyiben a fogakat körülvevő izmok folyamatos feszültségben vannak akkor azok a fogakat nyomni fogják az egyik irányban.

Hasonlóan az állkapocs fejlődése és helyzete is az izmok által lesz befolyásolva.

Azaz az állkapcsok mérete, helyzete nem genetikai okok miatt lesz olyan, amilyen, hanem az izmok egyensúlya, vagy éppen az egyensúly felborulása miatt.

Nagyon nagy különbség.

Nos itt érkezünk vissza a logopédia és a fogszabályozás kapcsolatához.

Mit csinál a logopédus a fogszabályozás érdekében?

Röviden lelazítja azt az izom feszültséget, ami folyamatosan nyomja a fogakat és az állcsontokat.

Nagyon nagy segítség.

Ha az a célunk, hogy a fogszabályozó kezelés a lehető legkevesebb mellékhatással járjon és a kezelés a lehető leg-biológiaibb módon történjen egyszerűen nem nélkülözhetjük a logopédiát.

Két kérdés van még:

Hogyan tudjuk még hatékonyabbá tenni a logopédiát és hogyan tudjuk megtervezni úgy a kezelést, hogy a család ne érezze azt, hogy 100 helyre kell vinni a gyermeket.

Erre is van megoldás. Egyrészt kidolgoztunk egy olyan protokollt, hogy a páciens számára átlátható legyen, a kezelés alatt ki, mit csinál, melyik kezelés következik.

A másik megoldás pedig egy olyan kombinált tréningprogram ami során nem kell végtelen számú kezelésre eljárni. A kombinált program általában 3-4 hónapos, azaz van konkrét eleje és vége, a páciens perdig egyértelműen látja és össze tudja hasonlítani a változást. Ezt a programot Dsmile Body Balance Tréningnek hívják.

Eljött a logopédia napja. Ez már a fogszabályozás és a logopédia kapcsolatának egy új dinemenziója. Erről szólt az előadásom és ezt fejlesztjük egyre többen a világon. Az új felfogású funkcionális fogszabályozás a legtermészetesebb módszer a szép és egészséges mosoly érdekében.

Dr. Hermann Gábor

Nagyon sok ember horkol. Többnyire nem is az adott személyt zavarja ez a szokás, hanem azokat, akik ezt hallják. Az más kérdés, hogy a horkolás nem egy ártatlan szokás. Kifejezetten káros lehet az egészségre. Sajnos vannak olyan súlyos állapotok is, melyek életet veszélyeztetnek. Ezt hívják obstruktív apnoénak, ami során az éjszakai alvás folyamán a horkolás súlyos formája miatt rendszeresen kimaradnak légzések.

Nem véletlen, hogy egy új szabályozás miatt a jogosítvány megadásánál ez egy kizáró, vagy legalábbis nehezítő tényező lett.

Hogyan jön ide a fogszabályozás?

Az elmúlt években a horkolás és az apnoe nagy figyelmet kapott az orvoslásban. Az Alvás-Medicina sok eljárást alkalmaz a horkolás megszüntetése érdekében. Különböző sebészi beavatkozásokat, pl. mandulák kivétele, vagy a lágy szájpad hegesítése, vagy nem sebészi eljárásként emelt légnyomású oxigén maszkot és gyógyszereket.

Ezek mellett vannak fogászati horkolás-gátló készülékeket is.

Ezek a fogászati készülékek éjszaka az alsó állcsontot előre mozgatják. Ennek oka, hogy az alsó állcsont előre mozgatása a nyelv-gyök előre mozgatásával nyitja és növeli a légutak méretét.

Nos ilyen hatással lehet a fogszabályozás is. Azaz a legújabb un. airway-centric fogszabályozás alap-elveinek megfelelően a felső fogív tágítása és az alsó állcsont előre mozgatásával képes a horkolást csökkenteni.

Fontos megjegyezni, hogy ez a felfogású kezelés nem csak a kezelésben, de e megelőzésben is nagy hatással lehet, Azaz egy olyan páciens akinek a kezelése az airway centric elveknek történik kisebb eséllyel fog horkolni, mint az, akinek foghúzással, vagy a felső állcsonton alkalmazott hátra mozgató technikával kezelik a fogait.

Rendkívül sok kütyüt lehet kapni az interneten a horkolás ellen. Spray, orr csipesz és hasonló eszközök. Valóban jó lenne, ha létezne egy csoda eszköz, amit csak egyszerűen csak oda kell illeszteni az orra és minden rendbe jön. Viszont be kell látni, hogy ezek a kütyük még ha ideig óráig működnek is, az oki megoldást nem hozzák el.

Miért alakul ki a horkolás?

A lágy szájpad és a garat izmai elernyednek. Mondhatnánk, hogy ez genetikai, vagy beidegzés és összességében nem befolyásolható, de sajnos, vagy szerencsére nem igaz.

Igenis lehet hatni erre az ernyedt izomzatra.

Azaz annak aki már kipróbálta az összes kütyüt és belefáradt a próbálkozásokba, de nem akar sebészi megoldást, vagy maszkban aludni egész életében, van egy jó hírünk.

Van a horklásra egy tartós megoldás. Igaz, hogy nem olyan csodaszer, amit csak fel kell tenni, vagy be kell fújni az orrba. Edzeni kell az elernyedt izmokat. Ez olyan mintha kondi terembe járnánk, csak nem a bicepsz fejlesztése, hanem a garat izomzat erősítése lesz a cél.

Ezt a fejlesztést más sok kutatás bizonyította, sok orvosi mellkasi és alvás-gyógyászati társaság ismerte el, mint hatékony gyógymódot. Ezek kombinált tréning programok, melyek a légzés mellett a száj körüli, és nyelésben, beszédben részt vevő izmokkal foglalkoznak. Magyarországon ilyen kombinált horkolás és légzési apnoe terápiás tréning-program a Dsmile Body Balance Tréning.

Ezeket a tréningeket állíthatjuk csatasorba a fogszabályozás mellett.

Azaz a fogszabályozó kezelés az állcsont helyzetét képes tartósan megváltoztatni és előre hozni és ezt támogathatja meg a tréning.

Dr. Hermann Gábor

Ha azt gondolod, tudod mi a fogszabályozás, akkor van egy nagy titkunk. A szép mosolyon felül egy jól kivitelezett fogszabályozó kezelés a légzésre is pozitív hatással lehet.

Mit is jelent a légzés? Az a folyamat, amely során friss oxigént vesz magához a szervezet, és leadja az elhasznált széndioxidot. Ez a légcsere a tüdőben történik, de egyáltalán nem mellékes, hogy a levegő hogyan kerül a tüdőbe.

Azaz nem mellékes, hogyan veszünk levegőt, milyen szabadon közlekednek a gázok a légcsőben.

Erre a folyamatra lehet kifejezetten pozitív hatással egy különleges fogszabályozó kezelés.

Néhány éve jelent meg egy új technika, amit angolul “airway centric orthodontics” néven neveztek el. Magyarul “légút specifikus fogszabályozás” néven alkalmazhatjuk, de leggyakrabban az angol nevet használjuk.

Mit is jelent az airway centric fogszabályozás?

Fel kell ismernünk, hogy a fogak és az állcsontok olyan közel vannak az orrhoz, a légcsőhöz, hogy egyáltalán nem mellékes, hogy a fogak és az állcsontok hogyan állnak. Az sem mellékes, hogy a fogszabályozás hogyan és merre mozgatja a fogakat és az állcsontokat.

Azaz, fel kell ismernünk, hogy a fogszabályozás felelős azért, hogyan alakítja a fogak és állcsontok állását.

Na, ez elég nagy újdonság. Eddig azt hittük, a fogak és állcsontok csak úgy vannak, azoknak nem sok köze van a páciens egészségéhez.

Ennek elfogadása nagy hatással van a fogszabályozás jövőjére.

Mit is tehet a fogszabályozás a légzésért?

Röviden, a fogszabályozó kezelésnek arra kell törekednie, hogy a páciens a kezelés végén jobban átjárható légcsővel, légutakkal rendelkezzen, mint a kezelés előtt.

Ez nagyon logikus.

Hogyan tudjuk ezt elérni?

Valójában két nagyon fontos dolgot tehetünk a fogszabályozó kezelés során.

 • Megfelelő irányba mozgatjuk a fogakat és az állcsontokat.
 • Olyan kiegészítő kezeléseket alkalmazunk, melyekkel javítani tudja a páciens légzését.

Mit jelent az airway centric fogszabályozásnak megfelelő kezelési irány?

Képzeljük el, hogy a felső fogsor, a szájpadlás az orr alapja. Ugye logikusan hangzik, hogy amennyiben szélesebb a felső fogív, jobb lesz az orr levegő áteresztő képessége?

Ennek megfelelően azok a fogszabályozó kezelési irányok megfelelőek, melyek tágítják a felső (és az alsó) fogívet.

Ezen felül az alsó fogsor előre mozgatása lesz a másik, talán még fontosabb irány. Azaz amikor egy különbség van az alsó és felső fogsorok között, nem a felső fogsort fogjuk hátra mozgatni, hanem lehetőség szerint az alsó állcsontot előre. Nagy különbség.

Mi következik mindebből?

Leginkább az, hogy a foghúzásoknak annyi. A felső fogakat hátra mozgató zablaívnek, vagy más néven headgear-nek annyi. Ezek kifejezetten károsak a légutak szempontjából. Ha komolyan gondoljuk a felelősséget a páciens általános egészsége szempontjából és szeretnénk a lehető legtöbbet hozzátenni ehhez, akkor a foghúzás és a headgear nem fog szerepelni a kezelésben.

Mit tehet még a fogszabályozás a légzésért?

Nagyon sokat. Az airway centric felfogásban alap, hogy a légutak növelése mellett figyelmet fordítunk arra is, hogyan történik a légzés.

Azaz, a kezelésnek része lesz légzés-tréning is.

Ez itthon konkrétan a Dsmile Tréning lesz, hiszen az egy olyan kombinált program amiben a légzés-tréning is szerepel.

Akit érdekel az Airway Centric felfogású fogszabályozás, és a legújabb funkcionális szemléletű fogszabályozás azt szeretettel várjuk egy konzultáción!

Dr. Hermann Gábor

4 meglepető terület, ahol a lézerek segíthetik a  fogszabályozást

Azt gondoljuk, tudjuk miről szól a fogszabályozás. Ahhoz, hogy a kuszán álló fogak szép sorba rendeződjenek felteszünk egy fogszabályozó készüléket és az szépen a megfelelő helyre mozgatja a fogakat. Na jó, ez néha elég sokáig tart és vannak kellemetlen időszakok. Mondjuk van néha némi fájdalom.

Nos itt jöhetnek a lézerek. Nézzük milyen érdekes segítséget adhatnak a lézerek a fogszabályozó kezelés során!

 1. Először is meg kell említeni, hogy az orvosi lézereknek két fajtája van. Az egyik nagy energiájának köszönhetően sebészi felhasználásra van kialakítva, azaz ezek a hard lézerek, vagy sebészi lézerek. Képzeljük el, hogy a fogazat majdnem minden fogára fel lehet tenni a fogszabályozó készüléket, de egy fogacska lassabban jön ki a fogíny alól. Ilyenkor az egyik lehetőség az hogy várunk. Viszont a kezelési idő lerövidíthető, ha azt a kis íny-felületet letoljuk a fogról és hamarabb be lehet vonni a fogat a kezelésbe. Ez így jól is hangzik. Az is, hogy az elsőre nem túl jól hangzó beavatkozás nem különösen kellemetlen. Ki felületi érzéstelenítés után nagyon gyors a beavatkozás, nincs utána vérzés, gyakorlatilag nem marad nyoma.

2. Sokszor a kezelés során a fogakra kicsit ránő az íny. Ez lehet alkati tulajdonság, vagy az íny a gyulladásra reagál így. A lényeg, hogy a fogak így kevésbé szépek, sok íny, kevés fog látszik. Szuper lehet egy olyan beavatkozás, mellyel a fogak meghosszabbíthatók. Ez egy nagyon gyors és nagyon látványos beavatkozás, amit ugyancsak a kemény lézerekkel lehet elérni. Azok a páciensek nagyon hálásak egy ilyen kezelésért, akik bár örülnek, hogy szép egyenesen állnak a fogak, de a fogak mérete miatt nem elégedettek 100 százalékban a kezelés végén. Szerencsés az, aki olyan fogszabályozó rendelőbe jár, ahol van kéznél egy ilyen berendezés, hiszen helyben megkaphatja a szép nagy fogak élményét.

3. Aki már visel fogszabályozó készüléket, tudja, hogy a kezelés elején, vagy egyes készülék aktiválások alkalmával a fogak és a fogakat tartó csont érzékeny lehet, konkrétan előfordulhat fájdalom. A fogszabályozás egyik nagy újdonsága, hogy a lézerek másik csoportja, az un. Lágy lézerek különlegesen jó fájdalomcsillapító hatással bírnak. Azaz, ha a fogszabályozó készülék ragasztása után, vagy az aktiválás után a fogak környékét megvilágítjuk a lágy lézerrel (ez nem vág, hanem un. biostimuláló, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatással bír) akkor a kezelés utáni átlagos fájdalom, vagy érzékenység minimális lesz, vagy éppenséggel elő sem jön. Ez valóban különleges szolgáltatás.

4. Nos itt jön a legizgalmasabb rész. A fogszabályozás egyik nagy újdonsága a kezelés felgyorsítása. Sok probálkozás van arra, hogyan lehet a fogszabályozó kezelés idejét lerövidíteni. Van sebészi módszer, vibrációs módszer, fotomodulációs módszer és a lézer. A lézerrel kapcsolatos kutatások egyik problémája az, hogyan lehet az orvosi hatású lézert gyakrabban alkalmazni. Ugyanis képtelenség a pácienst heti egy, vagy akár több alkalommal visszarendelni a rendelőbe csak azért, hogy megvilágítsák a fogak környékén a csontot. Ezt a kihívást oldotta meg a magyar találmány a Safe Laser. Ez végre egy olyan készülék, mely hatását tekintve egy erős orvosi lézer, de nincs olyan rizikó, ami miatt azt nem lehet a páciensnek odaadni otthoni használatra. Azaz végre itt egy lehetőség (ráadásul egy magyar találmánynak köszönhetően) amivel a lehető legtermészetesebb fogszabályozó gyorsító módszert akárki alkalmazhatja.

Azt gondoltuk, hogy tudjuk mi a fogszabályozás. Aztán meg itt vannak olyan újdonságok, hogy csak kapkodjuk a fejünket. Például a lézerek nem csak a kezelés végeredményét javíthatják, hanem a kezelés komfortosabbá- és ami még érdekesebb, gyorsabbá is tehetik. Ez az igazi új technológiai a fogszabályozásban.

Dr. Hermann Gábor

A meglepő válasz
2020. május 11.

Hány éves korban kell gyermekemet elvinnem a fogszabályozásra?

Minden aggódó szülő szeretné, hogy gyermeke egészséges, szép és sikeres legyen. Nagyjából tudjuk, hogy sokat kell mozognia, egészségesen táplálkoznia és jól kell boldogulnia a tanulmányokkal. De a mosolya is legyen szép, mert az manapság ugyancsak záloga a sikeres életnek. Nagyjából ezt tanítja nekünk a társadalom.

Azaz mire is kell figyelnem, mikor kell a gyermekemet a fogszabályozó orvoshoz vinnem, ha szeretném, hogy a fogazat szép és egészséges legyen?

Ez a kérdés nagyon sok szülőt foglalkoztat.

A válasz viszont kissé meglepő lesz.

Valójában a választ 3 részre lehet bontani:

 1. A szülő már a gyermek születésétől kezdve tehet a szép fogazat kialakítása érdekében.
 2. A fogszabályozás nem csak a fogakról szól, azaz már akár 4-6 éves korban is sokat tehet a gyermek egészsége érdekében a fogszabályozó orvos.
 3. A szép mosoly kialakítása egy folyamat, amiben nem csak a fogszabályozás, hanem légzés-tréning, logopédia, gyógytorna is sokat tehet a siker érdekében.

A fogszabályozás sok éves tévedése dőlt meg a legújabb kutatások által. Korábban ezt hallottuk: a fogazati problémák oka a genetika. Apu fogai nem férnek el anyu állkapcsában. A helyzet az, hogy a genetika hajlamosít, de egyáltalán nem úgy működik ahogyan azt korábban gondoltuk. A gyermeknek megvan az esélye a szabályos fogazatra. Akkor mit is tehetünk a gyermek fogazatának szabályos fejlődése érdekében? Nagyon sokat.

A legújabb kutatások szerint a fogazat alakulását a környezeti hatások befolyásolják a leginkább: táplálkozás módja, szokások, légzés, nyelés. Azaz, ha a gyermek egészségesen mozog, sokáig van szoptatva, nem kap cumis üvegből, hamar elkezd rágni, nem cumizik, nem szopja az ujját, nagy eséllyel szabályosan nőnek majd a fogai. Azaz a fogszabályozás elkerüléséért már a születéstől kezdve sokat tehetünk.

Ha a fogak állásában eltérés mutatkozik akkor érdemes felkeresni a szakembert. Viszont nem csak ilyen esetben. Amennyiben a gyermek horkol, alvás közben nyugtalan, izzad, csikorgatja a fogait, ugyancsak szóba jöhet a fogszabályozó rendelő felkeresése. Ez akár 3-4 éves korban is felmerülhet már, de nagyon gyakori 4-6 éves kor körül. Ugyanis itt nem a fogakról van szó.

Már egy korábbi blogban említettem, hogy a tudomány legújabb felfedezése a fogak állásával kapcsolatban az, hogy a fogak állásának eltérése nem a probléma maga, hanem a szervezet egyensúly-vesztésének egy megjelenési formája. A fogszabályozó orvos felelőssége ennek felismerése. A horkolás, fogcsikorgatás, nyugtalan alvás annak a jele, hogy a légzés, a száj körüli izmok egyensúlya felborult és ez a folyamat hat ki a fogak állására is. Azaz ebben az esetben a kezelés nem (csak) a fogakról szól. Az a kezelés lényege, hogy kizökkentsük a felborult izom,- és légzés mintákat és egy új, szabályos mintát hozzunk létre. A fogszabályozó kezelés ezt a programozást támogatja. Megteremti a nyeléshez és a légzéshez szükséges körülményeket és részt vesz a programozásban. Nagyon nagy különbség a hagyományos felfogású fogszabályozáshoz képest. Ebből a szempontból nem kérdés, hogy minél hamarabb avatkozunk be, annál hamarabb adjuk vissza a gyermek zavartalan fejlődésének lehetőségét. A hagyományos fogszabályozó felfogás, hogy ráérünk a fogváltás utána majd fogszabályozást végezni csak a tünetet látja, az okokat észre sem veszi.

Amint említettem, az ideális gyermekkori fogszabályozás nem (csak) a szabályos fogazat kialakításáról szól. Át kell programozni az izomműködést és a légzést. A fogcsikorgató, horkoló, nyugtalanul alvó gyermek nagy valószínűséggel a száján vesz levegőt és a nyelésben levő izmai izgalomban vannak. Mind a felborult légzés, mind a nyelésben részt vevő izmok egyensúly-vesztése kifárasztja a szervezetet. Éppen ezért javasolt ilyen fiatal korban is a kezelés. Mi is történik? A fogszabályozó kezelés megtámasztja a fogazatot, hiszen a felborult nyelési reflex miatt nem stabil a harapás. A fogszabályozó kezelés kiformázza a fogíveket, ami nem csak a nyelvnek ad több teret, de a légzést is támogatja. A fogszabályozó kezelés szorosan együttműködik olyan tréninggel, mely a légzés és a nyelésben részt vevő izmok átprogramozását végzi. Ezek nagyon vicces, könnyen elsajátítható gyakorlatok.

Minden szülő vágya, hogy gyermeke egészséges, szép és sikeres legyen. Az új felfogású gyermekfogszabályozás sokkal többet tehet ehhez a vágyhoz, mint azt korábban gondoltuk.

Dr. Hermann Gábor

Motto: “nem látja a fától az erdőt”

Ugye milyen ismerős? Mit is jelent ez a mondás?

Az illető annyira a részletekre koncentrál, hogy nem látja át az összefüggéseket, más szóval a kevésbé fontos dolgok elvonják a figyelmét a valóban lényeges információ felismerésétől.

Mi van akkor, ha a fogszabályozás, sőt az orvoslás is képes ebbe a hibába esni?

A helyzet az, hogy számtalan példa van arra, hogy a fogszabályozás nem látja a fától az erdőt.

Egy korábbi bejegyzésemben említettem, hogy a foghúzás kérdésében a mai napig egy öreg és kiüresedett dogmát alkalmaznak orvosok, rendelők, egyetemek világszerte. Azért kiüresedett, mert a legfontosabb érvelés, ami azt ismétli, hogy a foghúzás azért szükséges, hogy a fogszabályozó kezelés eredménye stabil maradjon, gyakorlatilag egy hatalmas tévedés. Azaz egyáltalán nem igaz.

De akkor mi a válasz arra, hogy hogyan maradhat stabil a kezelés végeredménye?


Miért nem tud a szakma továbblépni a megcáfolt dogmák ismétlésén?

A válasz maga a közmondás.

A fák helyett az erdőre kell koncentrálni. Azaz a fogak, harapás stabilitását csak akkor fogjuk megérteni, ha az emberi testet egészében vizsgáljuk.

Ugyan már!  – mondhatná kedves olvasó – már megint itt van egy new age harcos, a lelkes holisztikus kuruzsló!

Valóban az a szemlélet, hogy az emberi test egy egységes rendszer, és a különböző orvosi szakterületek kihívásait csak az egység figyelembe vételével lehet megoldani, sokakban kelt megütközést. Ehhez a szemlélethez nem vagyunk hozzászokva. A fogak, a harapás problémáját oldja meg a fogorvos, a fogszabályozó és az ne akarjon kilépni a szájból, nem ez a dolga.

Nos, a fogászat, fogszabályozás pontosan ezt csinálja, csinálta. A fogszabályozás 110 éves elmúlt és csak olyan apró és lényegtelen kérdések maradtak megválaszolatlanul mint:

 • Miért alakul ki a helytelen harapás?
 • Hogyan lehet megállapítani, hogy a sok kezelési lehetőség közül melyik a legalkalmasabb egy adott páciens számára?
 • Hogyan lehet elkerülni a kezelési mellékhatásokat?
 • Hogyan lehet elérni, hogy a kezelés végeredménye stabil maradjon

Hoppá!

Ha ezekre nem tudjuk a választ, ráadásul feleslegesen húzunk ki fogakat, akkor pontosan mit is ért el a szakma 110 év alatt?

Izé.

Térjünk vissza ahhoz, hogy ha a foghúzásról kiderült, hogy nem képes garantálni a stabilitást, akkor mit tehetünk a stabilitás érdekében?

2010-ben az Amerikai Fogszabályozó Szövetség újságjában megjelent egy cikk azzal kapcsolatban, hogy a nyitott harapások (amikor az első fogak nem fedik egymást, szinte be lehet látni az első fogak között a szájtérbe) kezelésében azok a kezelések lettek stabilabbak, melyeket kiegészített logopédiai kezelés.

Mit is jelent mindez?

Egyrészt a nyitott harapás gyakorlatilag mindig együtt jár azzal, hogy a nyelv benyomult abba térbe, ami az első fogak között van.(ld a fotó). Ez azt jelenti, hogy a nyitott harapás vagy eleve azért alakul ki, mert a nyelv egy olyan erőt képvisel, ami kinyitja a rést, vagy beleszokik a már kialakult résbe és fenntartja azt. Másrészt, ha még be is zárjuk a rést a fogszabályozó kezeléssel, de a nyelv továbbra is ebben az irányban fejt ki erőt, akkor a harapás ki fog nyílni.

Mi következik ebből?

Ez a cikk és a hasonló cikkek ezelőtt és ez után nagyon jelentős információt adnak.

Az a felfogás, hogy a harapási eltérések csak a genetikai információ miatt alakulnak ki, helytelen. Gyakorlatilag egy nagy tévedés mindent a genetikának tulajdonítani. A fogszabályozó kezelések kialakulásában a genetika maximum egy hajlamosító tényező. Ezzel szemben a fogakat körülvevő izmok és azok munkája hatalmas hatással van a fogak állására.

Nevezzük ezt izom-egyensúly elméletnek.

Ez egy nagyon fontos újdonság. Innentől kezdve nem tehetjük meg, hogy úgy tekintünk a fogakra, csontokra, a harapási rendellenességekre, és állcsonti eltérésekre, mintha az csak egy genetikai hiba lenne. A csontok, fogak, harapás azért áll úgy, mert az azokat körülvevő izmok, mint környezet nincs egyensúlyban.

Ez az új tény, mint titok az egész fogszabályozást át kell, hogy alakítsa.

Gondoljunk csak bele!

Mi van akkor, ha a nyitott harapás egyik jelentős oka a nyelv túl erős nyomása és a fogakat a nyelv erejének ellenében mozgatom?

Mellékhatás, és visszaalakulás.

Akarom ezt? Nyilván nem.

Éppen ezért a kezelés részévé kell tennem a fogak, állcsontok kürül levő izmok “átprogramozásával”.

Ez lehetséges, ezt hirdeti az új funkcionális fogszabályozás.

Ez nem egy öncélú holisztikus bla-bla. Ezek szakmai tények. Egy ideig lehet a szakmában csűrni és csavarni, hogy a fogak és a harapás beállítása majd magától rendezi az izmok működését, de gyakorlatilag szakmai bizonyítékok sokasága szerint ez már nem igaz.

Megállapítható, hogy nagyjából szakmai hiba nem foglalkozni a fogak állásával együtt járó környezeti tényezőkkel, mint légzés, nyelés, rágás, testtartás.

A fogszabályozás átalakul.

Egy stabil kezelési végeredmény érdekében egészen új felfogásban kell a kezelést megtervezni és kivitelezni.

Dr. Hermann Gábor

Milyen konzultációs lehetőségek állnak a rendelkezésedre?

A HermannOrtho Rendelő egyedülálló lehetőséget biztosít, hogy kiválaszd a Számodra legmegfelelőbb konzultációs formát. Online beszélgetés keretében ismernél meg bennünket, vagy személyesen szeretnél inkább ellátogatni hozzánk? Az egyéni, vagy a csoportos konzultáció felelne meg inkább az igényeidnek? Minden lehetőségnek megvannak az előnyei. Válaszd azt, amelyik a legközelebb áll Hozzád!

Motto:

Mit tesz egy autógyár, ha a biztonságosnak vélt új modelljéről kiderül, hogy nem is annyira biztonságos?

Képzeljünk el egy olyan helyzetet, hogy egy autógyár éppen bemutatja a legújabb modelljét! A modell egész jól fogy, és a bemutatás után nem sokkal a nemzetközi és független ADAC törés-tesztet végez az autóval. Ekkor jön a hidegzuhany. A biztonságos autóról kiderül, hogy az elvárt 5 csillag helyett csak 3-at kap. A biztonságosnak vélt autó nem is képes annyira megvédeni az utasokat, mint amennyire hitték.

Hatalmas csalódás az autót vásárló vevőknek, az egész piacnak.

Mit tehet ilyenkor az autógyár a tekintély megvédése érdekében? Visszahívja a modellt, de legalábbis azonnal fejleszti az autót, és új teszten bizonyítja, hogy javult a biztonság.

Logikus ugye?


Nos nézzünk egy másik példát!

Vegyük a fogszabályozást és azt a kezelés-tervezési dogmát, ami a következő módon szól: A leggyakoribb fogszabályozási eltérés a fogak torlódása. A torlódások esetében általában fogat kell húzni, mert csak ezzel a módszerrel biztosíthatjuk, hogy a fogak és a harapás a kezelés végén ne mozduljon vissza. Ezt hívják stabilitásnak. Azaz, a foghúzás azért szükséges, hogy a kezelés végeredménye stabil legyen. Természetesen a foghúzásnak más oka is lehet, de az egyik leggyakoribb érvelés a stabilitás. A foghúzás nélkül készült fogszabályozás után a torlódás könnyebben visszaalakul, amíg a foghúzással járó kezelés stabilabb.

Ez a szemlélet él több tíz éve, fogak millióit húzták ki, sőt húzzák ki a mai napig világszerte.

Nos a rossz hír az, hogy ezeket a fogakat ebben az értelemben teljesen feleslegesen húzták ki.

Durván hangzik ugye?

A helyzet az, hogy ennek a dogmának a cáfolata nem is új. Az amerikai Washington State University-n professzor Little és csapata már a 90-es években elvégezték azokat a vizsgálatokat, melyek során befejezett fogszabályozó kezeléseket vizsgáltak. Több évvel a kezelés után azt vizsgálták, hogy mennyire marad stabil a végeredmény… A vizsgálat lehangoló. Sem a foghúzással járó, sem a foghúzás nélküli kezelések nem maradnak stabilak. Ebben ráadásul a bölcsességfogak kinövése sem befolyásoló tényező. A stabiltásra még más bejegyzésekben visszatérek.

Jelen esetben viszont megállapíthatjuk, hogy jelenkori a fogszabályozó kezelések eredménye nem stabil. Azaz, ha szeretnénk az elért eredményt fenntartani, akkor élethosszig tartó helyfenntartó készülék viselése szükséges.


Ezt a tényt még aránylag könnyebben fel lehet dolgozni. Az a páciens, aki hónapok munkáját fektette egy sikeres kezelésbe, és nem kevés pénzt áldozott rá, felvállalja, hogy esténként egy helyfenntartó készüléket visel.

Ennél égetőbb viszont a kérdés:

Akkor miért is kell kihúzni a fogakat?

 • Hol van az autógyár példáját követő visszahívás, fejlesztés?
 • Hol az professzor, aki kiáll a foghúzást tanítók közül és elnézést kér?

Sehol.

A mai napig egyetemek, professzorok, tanfolyamok továbbra is ugyanezt a dogmát tanítják:

“A foghúzás azért szükséges, mert az a stabilitás kulcsa.”

Nagy dráma ez a szakmai hitelességnek, nagy dráma ez a pácienseknek.

Egészséges fogak milliói hullanak el egy elavult és érvénytelen dogma miatt.

Ráadásul nem csak ez az egyetlen tévedés, ami miatt sokkal agresszívebb kezelések történnek a fogszabályozásban. Ezekre ugyancsak kitérek még.

Ideje lenne a szakmai megújulásnak.

Ideje lenne átgondolni, hogy akkor mi alapján tudjuk eldönteni, hogy mi is a megfelelő kezelés egy páciens számára.

Ezért is írom önöknek ezeket a bejegyzéseket.

Dr. Hermann Gábor

Milyen konzultációs lehetőségek állnak a rendelkezésedre?

A HermannOrtho Rendelő egyedülálló lehetőséget biztosít, hogy kiválaszd a Számodra legmegfelelőbb konzultációs formát. Online beszélgetés keretében ismernél meg bennünket, vagy személyesen szeretnél inkább ellátogatni hozzánk? Az egyéni, vagy a csoportos konzultáció felelne meg inkább az igényeidnek? Minden lehetőségnek megvannak az előnyei. Válaszd azt, amelyik a legközelebb áll Hozzád!

Mindenki a szépségre vágyik. Bár azt mondják az igazi szép arcban kell egy kis szabálytalanság, mert a teljesen szabályos arc unalmas, azért a szemünk mégis érzékeny a szimmetriára. Egy nagyon ferde arc feltűnik. És sok embert zavar is, ha az arcában felfedez nem szimmetrikus vonásokat. A blog az arc aszimmetrikus vonásaival foglalkozik.

Milyen aszimmetrikus vonások vannak?

Szétválaszthatunk statikus és dinamikus aszimmetriákat. Azaz lesznek olyanok, melyek folyamatosan látszanak, és olyanok, melyek mosoly, beszéd, rágás, szájnyitás során látszanak.

Fogszabályozás során gondolhatnánk, hogy az arcból csak a fogak és az állkapocs érdekes, a helyzet viszont az, hogy ez egyáltalán nem igaz. A mosoly, állcsont, fogazat aszimmetriáját csak az egész arc, akár mondhatom az egész test viszonyában értelmezhetjük.

A páciensek részéről az egyik leggyakrabban felmerülő aszimmetria a felső fogazat középvonal kérdése. Az elcsúszhat bármelyik irányba. Ennek oka leggyakrabban foghiány, vagy olyan fogtorlódás, ami során egy nagyon kiálló fog helyére elvándorolnak az első fogak.

A felső fogazati középvonalat értelmezni csak akkor tudjuk helyesen, ha kizárjuk az orr ferdeségét. Ugyanis nagyon sokunknak az orra nem egyenes lefutású, van kisebb, vagy nagyobb eltérés valamelyik irányban. Erre még kitérek.

Az alsó fogak középvonalának kérdése sem egyszerű. Ugyanis lehet, hogy az alsó fogak másztak el valamelyik irányba, de nagyon gyakori, hogy az egész alsó állcsont “elharap” az egyik oldal felé. Ráadásul sokszor kombinálódnak ezek. Felső középvonal is elcsúszhat, az alsó állcsont elharap és azon belül az alsó fogak elvándoroltak. Ezt nagyon alaposan kell felmérni, különösen olyan esetben, amikor egy felnőtt páciensnek több foghiánya miatt ezek a kérdések halmozottan jönnek elő.


Egy következő jellemző probléma a ferde mosoly. Ez úgy jelentkezik, hogy a páciens úgy érzi, az egyik oldali fogai hosszabbak, a másik oldalon a fogak rövidek, szinte elbújnak az ajak mögött. Ez sokszor együtt jár azzal az érzéssel is, hogy a mosoly teltebb az egyik oldalon, a másikon lecsapottabb.

Az állkapocs aszimmetriája még egy gyakori észrevétel. Erre is kitérek még.

Előtte azonban egy megjegyzés a dinamikus elemekről. Vannak esetek, melyekben az arc egészéhez képest a statikus elemek, mint felső középvonal, mosoly lefutása szimmetrikusnak tűnnek, de a mosoly során az ajak nem mozdul szimmetrikusan. Vagy jobban behúz egyik oldalon, több ráncot képez. Vagy éppenséggel a szájnyitás során az állkapocs elhúz egyik oldalra, bár záráskor minden szimmetrikusnak néz ki.

Mit lehet ilyen esetekben tenni? Hogyan lehet értelmezni ezeket a kérdéseket?

Egyszerűen nincs önmagában álló arc-, vagy mosoly-aszimmetria. Ezt sajnos még sokan a szakmában sem értik meg. Egyszerűen a referenciának számító fül, vagy szemek síkja is hatalmas szórást mutat.

Természetesen csakis az egész arc, koponya és test tekintetében.

Mondhatjuk, hogy ezt majd kinövi, de nem. Kisebb vagy nagyobb formában elképesztően sok embernek van valamilyen aszimmetria a koponyacsontok szintjén, aminek egy teljesen logikus megjelenési formája a fogazat és állcsontok aszimmetriája. Sőt valójában a koponyacsontok aszimmetriája sem önálló, hanem a test aszimmetriájának része.


Nagyon sok olyan páciensnél, ahol az alsó állcsont makacsul az egyik irányba harap fellelhető nyaki, vagy háti gerinc-probléma.

Éppen ezért a fogszabályozó kezelésnél  a döntésben ezeket az összefüggéseket figyelembe kell venni.

Nagyon hasonló a dinamikus aszimmetria kérdésénél is. Amennyiben az izmok aszimmetrikusan működnek az egész test egyensúlyból való kibillenését kell először vizsgálni és adott esetben kezelni.


Apropó kezelés. Akkor mi is a megoldás?

Először is, le kell szögezni, hogy ez egy közös döntés kérdése. Ugyanis a páciens joga, hogy eldöntse akar-e ennyire összetetten hozzákezdeni a kezeléshez, vagy inkább egyszerűbb megoldást választ. Van, akit annyira nem érdekel az aszimmetria, hogy ennyire belemerüljön egy funkcionális fogszabályozó kezelésbe. Marad egy olyan kezelésnél, mely a szép egyenes fogsorra koncentrál. Amennyiben viszont az aszimmetria fontos és szeretnénk kezelni, akkor döntéseket kell hozni.

Az arc aszimmetria kezelésének mai rutinja felnőtt korban az állcsont-sebészettel támogatott fogszabályozás.

És minden bizonnyal van is valahol helye az ilyen beavatkozásoknak, ezzel együtt meggyőződésem, hogy a kellemetlen és fájdalmas állcsont-sebészi beavatkozások jelentős része elkerülhető és van alternatívája.

Gondoljunk csak bele, hogy amennyiben csak picit is igaz, hogy az állcsontok aszimmetriája az egész test aszimmteriájának része, és a testi aszimmetria egy zárt és összefüggő izomrendszer működési aszimmetriájának része, akkor ebből kiragadni az arcon látható, részt nem hozhat tartós eredményt.

Sokkal inkább hatékony lesz egy olyan kezelés, mely egyszerre igyekszik az izomzat működési szimmetriáját helyreállítani a fogazat és arc statikus elemeinek aszimmetriájával egy időben. Ez a funkcionális fogszabályozás hozzáállása.

Egy testkezelés indul, mely az izmok, kötőszövetek dinamikus egyensúlyát állítja helyre, a fogszabályozás pedig megtámasztja a fogazatot ebben a központi helyzetben. Amikor a működési egyensúly helyreállt, akkor következik a fogazat végleges beállítása az ideális állcsonti viszonyok között.

Dr. Hermann Gábor

Milyen konzultációs lehetőségek állnak a rendelkezésedre?

A HermannOrtho Rendelő egyedülálló lehetőséget biztosít, hogy kiválaszd a Számodra legmegfelelőbb konzultációs formát. Online beszélgetés keretében ismernél meg bennünket, vagy személyesen szeretnél inkább ellátogatni hozzánk? Az egyéni, vagy a csoportos konzultáció felelne meg inkább az igényeidnek? Minden lehetőségnek megvannak az előnyei. Válaszd azt, amelyik a legközelebb áll Hozzád!

A fogszabályozás miatt elferdült arc

Ez elég durván hangzik. Egy sikertelen kezelés mindenkinek kellemetlen. Különösen a páciensnek, de az orvosnak is, szélesebb értelemben az egész szakmának, különösen, ha ekkora nyilvánosságot kap. Mi lehet az eset hátterében? Ezt boncolgatja a blog.

A fogszabályozás a fogakat és az állcsontokat mozgatja. Ennek érdekében erőket adagol, amit a fogszabályozó készülékkel, vagy annak kiegészítő elemeivel közvetít. Az erő hatására a fogak körül a csont átrendeződik, végeredményben a fog áthelyeződik a csonton belül az irányított csontátépülés hatására. Az, hogy a fogszabályozás képes fogakat mozgatni, mondhatjuk, hogy szinte mindenki számára köztudott. Viszont nagy kérdés, hogy hogyan értelmezhető mindez az állcsontok területén? Más szóval hogyan lehetséges, hogy egy fogszabályozó kezelés képes az arcot elferdíteni?

A riportból kiderült, hogy a páciensnek a szemfoga feljebb volt, melyet a fogszabályozás igyekezett lehúzni. A per anyagának ismerete nélkül ez a tényező lehet az egyik kiindulási pont. Amikor a szemfogat a fogszabályozó készülékkel lefelé kezdjük húzni, az a pont, ahonnan az erő a szemfogat húzza, maga a fogazat. Márpedig a fizika törvényei szerint nem csak a szemfogra hat erő, hanem a fogazatra is.

Ellentétes irányú, de ugyanolyan nagyságú. Azaz nem csak a szemfog mozdulhat, hanem azok a fogak is, melyekről az erő indul. És sajnos ha nem figyelünk, akkor ennek lesz látható eredménye is. Egy olyan esetben, amikor a szemfog mélyen a csontban van, nagy az ellenállás, lassan enged a csont és a fog; és előfordulhat, hogy azok a fogak, melyekről az erő indul, megsüllyednek. Ennek pedig lehet látható eredménye, azaz a mosoly aszimmetrikussá válhat. A páciens mosolya úgy néz ki, mintha az egyik oldalon a fogak hosszabbak, a másikon rövidebbek lettek, elsüllyedtek az ajak mögött.

Ugyanis ha a felső fogsornak nem csak az első része, de az oldalsó fogak is megsüllyednek a szemfog ellenállása miatt találkozhatunk a második problémával:

Ennek értelmezéséhez nézzük meg a koponya rajzot! Az alsó állcsont egy önálló csont, nem része a koponyának. Valójában 3 helyen kapcsolódik a koponyával: A kétoldali állkapocs ízületnél és a harmadik érintkezés egy felület, maga a fogsorok érintkezése. Azaz, ha a felső fogsor megferdül, az alsó fogak, az alsó állcsont nem tud egyenletesen felfeküdni a felső fogakra és elindul a megsüllyedt oldal irányában. Rendkívül sok esetben lehet ilyet látni. Az alsó állcsont elindulása, pedig az egész arc szimmetriájának megváltozását is jelenti. Ezt bár lehet korrigálni, nagyon sok hónapra visszaveti a kezelést.

Nincs teljesen szimmetrikus arc. Sok vicces próbálkozás van arra vonatkozóan, hogy ha az arcfotónkat középen kettévágjuk és külön másoljuk a jobb, majd a bal arcfelet, két teljesen különböző arcot tudunk előállítani.

Viszont nagyon fontos, hogy az arc szimmetriája, mennyire társul egy jól működő testi egyensúlyhoz. A fogazat megváltozása kihathat az arc szimmetriájára és annak működésére, sőt végső sorban az egész test működésére is. Éppen ezért nagyon fontos, hogy tudjuk a fogazat megváltozása nem csak helyi következményekkel jár. Ez igaz a fogak elvesztésére, annak pótlásának elmaradására, vagy éppen a fogászati beavatkozásokra is (beleértve a fogszabályozó kezeléseket is).

Ezért fontos, hogy amennyiben a fogszabályozás napirendre kerül, a kezelést és annak hatásait ne csak abból a szempontból vizsgáljuk, hogy formás-e a fogsor, hanem azt is nézzük, mennyire képes az arc és a test kiegyensúlyozott megtámasztását biztosítani.

Dr. Hermann Gábor

Sok mindennel kapcsolatban írtak már le túladagolási tüneteteket. Egy detoxikáló állomáson sokat tudnának mesélni arról, hogy mennyire hasonlóak a tünetek. Nos létezik egy hasonló túladagolás is: fogszabályozó készülék viselés – túladagolás. A tünetek hasonlók, a különbség az, hogy kinél, mikor jelentkezik.

Mikor veszik már le a fogszabályozó készülékemet? Ez a kérdés minden fogszabályozó orvos rémálma. De miért is teszik fel a kérdést? Ennek több oka is van, de alapvetően a legfontosabb az, hogy a páciens elvesztette a türelmét.

Tény, hogy a fogszabályozás egy hosszabb folyamat. A fogak mozgása, valójában a fogakat tartó csontszerkezet átépülését jelenti. Ez pedig egy olyan biológiai folyamat, amihez idő kell. Egy átlagos olyan fogszabályozó kezelés ami az egész szájban hoz létre változásokat 1,5 és 2,5 év közötti időt vesz igénybe. Ez pedig hosszú idő.

Ez alatt az idő alatt vannak látványos és kevésbé látványos részek. A kezelés eleje többnyire nagyon látványos. Továbbá, akkor még a kezdeti lelkesedés is tart. Később viszont, amikor a kezelés olyan szakaszba érkezik, amikor a hátsó fogak mozgatása zajlik a külső környezet sem ad visszajelzést, sőt sokan meg is kérdezik ilyenkor:


Miért van még fent a készüléked, olyan szépek már a fogaid?

Ez nem tesz jót a kitartásnak.

Természetes, hogy senki nem a fogszabályozást akarja, hanem a végeredményt. Az is természetes, hogy a páciens vágya, hogy a kezelés minél gyorsabban véget érjen. Sokat is dolgozik a szakma azon, hogyan lehet a fogszabályozó kezelést felgyorsítani.

Ezzel együtt, ha már valaki belevágott a kezelésbe, szerencsésebb, ha el tudjuk kerülni a túladagolási tünetek megjelenését.


Íme néhány tanács a túladagolás elkerülése érdekében:

 • Csak akkor vágjunk bele a kezelésbe, ha egyértelműen letisztult bennünk, hogy miért is szeretnénk a fogszabályozást. A célok rendkívül fontosak. Semmi sem lendít át minket úgy a nehéz időszakon, mint a célok felidézése. Nagyon sok különböző fogszabályozó kezelési kategória létezik. Vannak egyszerűbb kezelések, melyek csak a mosoly szempontjából un. Kirakatban levő fogakkal foglalkozik és vannak az egész szájjal foglalkozó kezelések. Gondoljuk át, hogy melyiket miért vállaljuk be.
 • A kezelés során készüljön rendszeres fotó a rendelőben. Ezek sokat segítenek abban, hogy lássuk, a kezdethez képest mennyit változott a száj és a fogazat.
 • Jelöljünk ki az orvossal kezelési szakaszokat. Ezeket kipipálva jobban átlátjuk hol tartunk és még mi van előttünk. Az orvos könnyebben tud arra választ adni, hogy mi van hátra, mint arra, hogy pontosan mennyi hét, vagy hónap
 • Válasszunk olyan orvost, aki foglalkozik a lelkünkkel is. Sok páciens panaszkodik arra, hogy orvosa nem hallgatja meg és nem válaszolja meg kérdéseit. Néha nem is kell több, mint egy-két biztató szó.
 • Ne vegyünk tudomást arról, ha valaki nem túl jó szándékkal gyengíti elhatározásunkat. Nem kell felvenni az olyan megjegyzéseket, mint “te szegény, mennyit szenvedhetsz, vetesd le a készüléket” Vagy érdekes, hogy a te fogszabályozásod milyen sokáig tart, az ismerősömnek szép mosolya lett sokkal rövidebb idő alatt”.

A fogszabályozás egy befektetés a szép mosoly, vagy éppenséggel a száj és az egész test egészsége érdekében. Nagyon fontos, hogy amikor belevágunk a kezelésbe, tisztában legyünk azzal, hogy mit akarunk és mit vállalunk a célok érdekében. A többi meg csak trükk és pszichológia.

A szép mosoly öltöztet. A fogszabályozás pedig megadja ezt a vágyott mosolyt.

Dr. Hermann Gábor

Milyen konzultációs lehetőségek állnak a rendelkezésedre?

A HermannOrtho Rendelő egyedülálló lehetőséget biztosít, hogy kiválaszd a Számodra legmegfelelőbb konzultációs formát. Online beszélgetés keretében ismernél meg bennünket, vagy személyesen szeretnél inkább ellátogatni hozzánk? Az egyéni, vagy a csoportos konzultáció felelne meg inkább az igényeidnek? Minden lehetőségnek megvannak az előnyei. Válaszd azt, amelyik a legközelebb áll Hozzád!

Nemrég olvastam egy cikket arról, hogy egy felmérés szerint a magyar lakosság nem hisz az orvostudománynak…

Ezt a hírt nagyon sok oldalról lehet boncolgatni. Azzal itt most nem foglalkozom, hogy egy ilyen általános vélekedés mennyire tudható be az összeesküvés elméleteknek és annak, hogy miért épül le itthon az állami egészségügyi költségvetés, ami minden bizonnyal kihatással van arra, hogy az emberek mit remélnek, vagy mit nem remélnek az ellátástól.

Egy nagy kérdést viszont fel szeretnék tenni:

Hogyan remélhetünk gyógyulást egy olyan orvostudománytól, melyben nem bízunk az orvosban? A sikeres kezelés, a gyógyulás alapja a gyógyító és a páciens egymásba vetett bizalma. Ezt számtalanszor leírták már. Nos hova lett ez a bizalom?

Apáink korában az orvos a társadalom megbecsült tagja volt. Az egyetemi diploma szinte korlátlan bizalmat adott az orvosnak. Kezében volt a TUDÁS, amire rá mertük bízni egészségünket, életünket.

Valójában több dolog is megváltozott azóta. Egyrészt az orvos-páciens viszony. Ha fogorvoslás oldaláról közelítünk, akkor korábban a páciens ült a székben, az orvos felette állt, azaz a kommunikáció felülről lefelé irányú volt. A páciens korábban említett szinte korlátlan bizalmával felruházott orvos döntése nem volt megkérdőjelezve.

Hogyan működik ez manapság? A páciens miután felismeri problémáját, utána néz annak az interneten. A páciens komoly előképzettséggel érkezik meg a konzultációra, akár a legújabb szakmai információkkal is tisztában van. A kommunikáció már korántsem működik felülről lefelé irányban az orvos részéről. A mai orvosnak el kell tudnia fogadni, hogy a kommunikáció egyenrangú ,és valójában fel kell kötnie a gatyát, hogy ne maradjon alul a páciens tudásával szemben. Manapság már nem lehet csak úgy mellébeszélni. Konkrétan a fogászatban ez azt jelenti, hogy az orvos feladata az információ átadása, és a páciens dönt a felvilágosítás után. Hatalmas különbség.

Az orvoslás biznisz is lett. Persze, apáink életében is volt magánrendelés, mégis itt már valami nagyon megváltozott. Magánrendelők hirdetnek, akcióznak, kuponoznak. Amikor az orvos felvet egy kezelési javaslatot a páciens fejében könnyen jöhet a gondolat: Ez a kezelés nekem előnyös, vagy neki előnyös? Valóban indokolt a kezelés, vagy csak a pénz miatt javasolja?

A bizalomvesztés ráadásul sajnos mindkét oldalról igaz. Megbízhat az orvos a páciensben? Ha a kezelés sikerének alapja a páciens együttműködése, mondjuk valamilyen eszköz előírt viselése formájában, biztos, hogy azt az előírást a páciens betartja majd?

Nem vagyunk könnyű helyzetben. Hogyan lehet így valós, közös erőfeszítéseken alapuló gyógyulást elérni? Mindkét fél részéről szükség van erőfeszítésre.

A páciens együttműködésével még sok formában foglalkozom majd. Itt az orvos erőfeszítéséről írnék: Mit tehet egy orvos a páciens bizalmának megerősítése érdekében?

A páciens együttműködésével még sok formában foglalkozom majd. Itt az orvos erőfeszítéséről írnék: Mit tehet egy orvos a páciens bizalmának megerősítése érdekében?

 • Bizalomépítő weboldal. Persze egy csinos, színes weboldallal mindent el lehet fedni, mégis az első benyomást a leendő páciensben a rendelő weboldala kelti.
 • Bizalomépítő kommunikáció a telefonban. Az első hang, amit a rendelőhöz, az orvoshoz kötünk sok mindent megalapoz
 • Bizalomépítő rendelői hangulat. Nem arra gondolok, hogy csakis a legmodernebb a legjobb, mégis fontos, hogy a páciens bizalmát, biztonság-érzetét növelje a váró, recepció és a rendelő hangulata.
 • Elég idő a konzultációra. Nagyon sok rendelőben a konzultáció egy összecsapott monológ. Ez biztosan nem az, ami segít a bizalom alapozásában.
 • Egyenrangú konzultáció. Mennyire kiszolgáltatott érzés páciensként a székben ülni és onnan hallgatni az orvost? Le kell ülni egy asztal mellé. A páciensnek legyen lehetősége kifejteni a problémáját, amit az orvos meghallgat. Az orvos vezessen fel kezelési alternatívákat, azoknak fejtse ki az előnyeit, hátrányait és a kezelés elmaradásának esetleges következményeit.
 • A harapási állapot, mint fogszabályozó probléma nem súlyos betegség. Ma már etikai vétség a pácienst olyan esetleges következménnyel megfenyegetni és a kezelésre kényszeríteni, ami nem bizonyított.
 • Átlátható kezelési díj. Sajnos nagyon sok rendelő dolgozik bújtatott költségekkel. A fogszabályozás egy jelentős befektetés a páciens részéről, joga van átlátni a kezelési díjakat.
 • Kérdések megválaszolása. A mai információs korban a páciens felkészült és elvárja, hogy a kérdéseire korrekt választ kapjon
 • A páciens problémájához hasonló kezelések ismertetése. Ez egy nagyon komoly bizalomépítő elem. Íme, már itt kezeltek egy hozzám hasonló esetet, van tapasztalat.
 • Írásos összefoglaló.

A fogszabályozás egy orvosi beavatkozás. Esély sincs a sikerre, ha nem tudunk egy kölcsönös bizalmat építeni. Nem hangzik jól ez a cikk, hiszen azt mutatja a világ általános bizalmi válsága az orvoslást sem hagyja érintetlenül.

Viszont megnyugtatnám a kedves olvasót. Van még remény. Amennyiben a fenti 10 pontot betartja az orvos, nagy eséllyel sikerül megalapoznia a páciens bizalmát és a kezelés sikerét.

Dr. Hermann Gábor

A mosoly divatossá vált. Egyre többen gondolják úgy, hogy elégedettebbek lennének önmagukkal, ha szebb lenne a mosolyuk. Így a fogszabályozás is a ciki kategóriából az elfogadott, sőt divatos megoldás kategóriába került.A fogszabályozó kezelések száma egyre nő világ szinten és Magyarországon is. A legjelentősebb növekedés a felnőtt fogszabályozás kategóriában figyelhető meg. Azaz egyre több páciens keresi fel a rendelőket fogszabályozó konzultáció céljából. Talán nem meglepő, hogy a sok ember nagyon hasonló kérdéseket fogalmaz meg a fogszabályozó kezeléssel kapcsolatban. Mindenkiben ott a vágy, hogy ha lenne egy aranyhala miket kívánna. Nos ismerjük meg a páciensek legtitkosabb vágyait!

1. Kívánság: Fájdalom és szenvedés nélküli gyors kezelés

Persze, ismerjük a frázist, hogy a szépségért meg kell szenvedni, de nem lehet, hogy most mégis kivételt teszünk? Ki akarja hogy kihúzzák a fogát? Ki akar hosszú kezelést? Ki akarja azt, hogy a rendszeres kezelések után ne tudjon enni, vagy a készülék felhorzsolja az ajkát. De jó lenne egy szuper kényelmes kezelés!!! De jó lenne egy tabletta, amit beveszek este és reggelre egyenesen állnak a fogaim!!A fogszabályozó szakma nagy erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy egyre újabb készülékeket és eljárásokat fejlesszen ki. Bár az egy éjszaka alatt ható szuper fogszabályozó tabletta még csak álom, a kezelések gyorsítása is nagy hangsúlyt kap a mai fejlesztésekben. A nagy változás a páciensek vágyainak teljesítésében az lesz, hogy a kezelés intenzitását csökkentsük. Foghúzás, sebészet nélküli kezelések és olyan kiegészítő beavatkozások, melyek támogatják a készülékhez való hozzászokást. Több blogban is foglalkozom majd a legújabb eljárásokkal, melyek igyekeznek kiszolgálni a páciensek komfort és kezelési idő elvárásait.

2. Kívánság: Láthatatlan fogszabályozó kezelés

Bár említettem, hogy a fogszabályozás divattá vált, mégis nem lehet, hogy csak úgy bent van a készülék és nem kell senkinek magyarázkodni, hogy most mi van a fogaimon? Természetesen vannak, akiket nem zavar, hogy a külvilág észreveszi a készüléket, ezzel együtt nagyon sok ember szeretne láthatatlan kezelést. A láthatatlan fogszabályozás a legdinamikusabban növekvő területe a fogszabályozó szakmának. Több blogban fogok a láthatatlan fogszabályozással foglalkozni. Tény, hogy sok láthatatlan kezelési alternatíva létezik, viszont egy visszatérő állítás lesz az, hogy először azt kell tisztázni, hogy mi a kezelés célja, milyen mozgatásokra van szükség. Ugyanis a kezelés eljárásokban különbség lesz abban, melyik kezelési alternatíva mire képes. Azaz a célok ismeretében lehet majd a legideálisabban a készüléket kiválasztani.

3. Kívánság: Fogszabályozás a lehető legkedvezőbb áron

Persze a legjobbat akarom, meg lehetőség szerint láthatatlan kezelést, de nem lehetne valamilyen outlet áron? Nincs fogszabályozó kezelés kuponra, családi kedvezményre, vagy csakúgy ingyen a Télapótól? Mindenki pénzből él. Végül is érthető, hogy mindenki a legjobb ár/érték arányú kezelést keresi. Senkinek nem mellékes, hogy egy adott termék, vagy szolgáltatás mennyibe kerül. Így a fogszabályozó kezelés ára is egy jelentős döntési tényező. Ha cinikusan akarnék fogalmazni lehet idézni egy régi táblát, ami biztosan sokan ismernek, én egy autószerelő műhelyben láttam sok évvel ezelőtt. Ezen ez állt. Három fajta szolgáltatásunk létezik: Gyors, minőségi és olcsó. Ezek közül kettőt választhat: A minőségi lehet olcsóbb, de nem lesz gyors. A minőségi lehet gyors, de nem lesz olcsó. A gyors lehet olcsó, de nem lesz minőségi.

Ennél egy kicsit összetettebb lesz a döntés a fogszabályozás esetében. Sokszor fogom kihangsúlyozni, hogy a fogszabályozó kezelés egy orvosi beavatkozás, melynek az egészségre ható mellékhatásai lehetnek. Ráadásul a fogszabályozó szakma nem egységes, azaz egy adott páciens számára több, jelentősen különböző kezelést is lehet tervezni és mindegyiket fogszabályozó kezelésnek fogják hívni. Azaz a kezelés díjának kérdése ugyancsak megér több blogot is. Tény, hogy amennyiben tudjuk, mi a páciens vágya, tudjuk, hogy mely készüléknek milyen hatása van, tudunk árban és időben is kedvezőbb kezelést választani. Ráadásul már lehet olyan árképzésben is gondolkodni, mely egyenletes, átlátható és jól kalkulálható fizetésével nem jelent egyszeri nagy terhelést a családi pénztárcának.

A jó hír az, hogy a fogszabályozó szakma változásai sok tekintetben segítenek ezen vágyak megvalósításában. Természetesen lehet várni az aranyhalra, de lehet, hogy anélkül is lesz megoldás, vagy legalábbis közelítenek a mai szakmai lehetőségek a titkos vágyakhoz.

Dr. Hermann Gábor

A láthatatlan fogszabályozás története sok páciensem foglalkoztatja. Sokszor, sok helyről hallható, hogy a fogszabályozás népszerűségének növekedésében, különös tekintettel a felnőttkori fogszabályozásra, a láthatatlan fogszabályozás nagy jelentőséggel bír. Azaz, azért akar egyre több felnőtt fogszabályozó kezelést, mert azt reméli, hogy a kezelése megvalósítható láthatatlan módon.


Mit is jelent a láthatatlan fogszabályozás? Mióta is beszélünk láthatatlan fogszabályozásról? Íme egy kis összefoglaló:

Nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy megfogalmazzuk, minden fogszabályozó kezelés láthatatlannak nevezhető, ha a külvilág számára nem észrevehető a kezelés. Ilyen értelemben minden készülék, ami a száj belső terében helyezkedik el, minden készülék ami átlátszó belefér ebbe a kategóriába. Viszont akár azok az eljárások is megfelelnek ennek a megfogalmazásnak, melyek csak este, vagy otthon kerülnek a fogakkal kapcsolatba, sőt extrém módon, ha valaki speciális manuális terápiával mozgat fogakat készülékek nélkül, az is nevezhető láthatatlan fogszabályozásnak.

A láthatatlan fogszabályozás története a 80-as évekre nyúlik vissza. Hollywood a helyszín. Hol is lehetett volna máshol? Egy kaliforniai kolléga híres páciensei szerették volna, hogy a kezelés mások számára láthatatlan módon történjenek. Eme nyomás hatására kerültek be a fogak nyelv felőli oldalára a ragasztott fogszabályozó készülékek. Ezek a készülékek nem különböztek még a külső társaiktól. Később indultak meg azok a fejlesztések, melyek kialakították a nyelv felőli fog anatómiának sokkal inkább megfelelő változatokat. A 80-as évektől napjainkig a nyelv felőli fogszabályozás (lingualorthodoncia) története nem szűkölködött a fordulatokban. (ez meg is ér egy önálló blogot) Szélesebb körben 2000 után kezdték alkalmazni, nagyobb népszerűséget 2004 után kapott.

A láthatatlan fogszabályozás történetének egy újabb fordulata valójában meghatározta a nyelv felőli fogszabályozás helyét is. Ez pedig a digitális alignerek, vagy másképpen fogalmazva a kivehető, kupakszerű sínek megjelenése volt. Az Invisalign nevű digitális aligner megjelenésével 2000 környékén egy ideig azt lehetett gondolni, hogy a két nagy láthatatlan technika fej-fej mellett fejlődik és konkurál az orvosok és páciensek kegyeiért, mára viszont világossá vált, hogy kezelt esetek számában és népszerűségben a digitális alignerek szinte lemosták a nyelv felőli fogszabályozást.Természetesen hatékonyságban továbbra is vannak esetek, melyekben a ragasztott készülékek, így a nyelv felőli fogszabályozás hatékonyabb, de összességében megvonható a mérleg. A nyelv felőli fogszabályozás nem tud annyira növekedni, hogy felvegye a versenyt a digitális alignerekkel.

Ehhez még sok adalékot lehet hozzátenni.

Egyrészt az újabb fordulat a láthatatlan fogszabályozásban a technológiai fejlődés hozta. 2000 és 2014-15 között az Invisalign gyakorlatilag egyeduralkodó volt a digitális alignerek piacán, ez a pozíció erős kihívót kapott a megannyi kis és közepes labor által, melyek ugyanazt a kivehető, láthatatlan terméket kínálják, csak kedvezőbb feltételek mellett.

A másik adalék a láthatatlan fogszabályozás történetéhez az a változás, ami a fogszabályozó szakma történetét jellemzi. Nagyon fontos annak figyelembe vétele, hogy a fogszabályozó szakma is sokat változott. Bár ezzel nagyon sok blogban foglalkozom, itt is megemlítem azt a tényt, hogy amíg a fogszabályozás nagyjából egységes volt a 90-es években, mára nagyon nagy a zűrzavar.

Egy-egy páciensre akár 20 különböző kezelési terv is születhet. Melyek között elképesztő ellentmondások is vannak. Ennek a változásnak egyik eleme, hogy teljesen elfogadottá váltak azok a kezelések, melyek nem foglalkoznak az egész szájjal, csak a mosoly során mutatott első fogak kezelése a él. Ezek lesznek majd az un. Kozmetikai kezelések. A kozmetikai kezelésekben a digitális alignerek különösen népszerűek lettek, szinte teljesen kiszorítva a nyelv felőli fogszabályozást.

Mint látható a fogszabályozás sokat változott. Ezen a változáson belül az egyik jelentős elem a láthatatlan fogszabályozás megjelenése és annak változása. Az elmúlt 10-15 év sok olyan változást hozott, melyek a fogszabályozást olyanná átalakították, amivel ma egy rendelőben találkozhatunk.

Dr. Hermann Gábor

Milyen konzultációs lehetőségek állnak a rendelkezésedre?

A HermannOrtho Rendelő egyedülálló lehetőséget biztosít, hogy kiválaszd a Számodra legmegfelelőbb konzultációs formát. Online beszélgetés keretében ismernél meg bennünket, vagy személyesen szeretnél inkább ellátogatni hozzánk? Az egyéni, vagy a csoportos konzultáció felelne meg inkább az igényeidnek? Minden lehetőségnek megvannak az előnyei. Válaszd azt, amelyik a legközelebb áll Hozzád!

E heti bejegyzésünkben Dr. Hermann Gábor a leggyakrabban feltett kérdésekre válaszol.

 1. Az esztétikán túl milyen előnyei vannak a fogszabályozásnak?

A közelmúltban fény derült rá, hogy számos, eddig fontosnak gondolt ok egyszerűen alaptalan; azaz tudományosan nem megalapozott. A kusza fogakról sokáig úgy tartották, hogy nehezen tisztíthatóak, azonban bebizonyosodott, hogy ha a páciens kellő figyelmet szentel a szájhigiéniának, a kusza fogak ugyanolyan hatékonyan karban tarthatóak, mint a szabályos fogazat. Az anatómiailag nem tökéletes harapás pedig szintén nem jár feltétlenül ízületi problémák, vagy emésztési zavarok kialakulásával, önmagában nem eredményezi a fogak elvesztését.

A fogszabályozás tehát elsősorban esztétikai és önértékelést javító beavatkozás.


Azonban az elmúlt években szerepet kapott egy igen fontos felfedezés, mely szerint a fogak állása koránt sem egy önmagában álló és genetika alapon kifejlődött probléma, hanem egy komplexebb problémakör (szindróma) része. Ez a szindróma, vagy tünetegyüttes magába foglalja a légzés, a száj körüli izmok és nyelv (szájon belüli izom) felborult működési egyensúlyát és a testtartást. Azaz a modern funkcionális felfogású fogszabályozás szerint a fogszabályozó orvos felelőssége annak felismerése, hogy a fogak állása hogyan kapcsolódik ezekhez a funkcionális problémához.

A fogszabályozás tehát pozitív hatással lehet a komplex szervezet egészségére, azonban ehhez speciális kezelésekre van szükség. Ez egy új felfogás a fogszabályozásban, amit nemzetközileg 2014-ben vezettek be, és funkcionális paradigmának hívják.

2. Mely életkorban ajánlott a fogszabályozó kezelés megkezdése?

A kezelés megkezdése többnyire 6-7 éves korban a legideálisabb, azonban ez nem örök érvényű. Ebben a korban még  vannak tejfogak is. A korai kezelés célja a fogváltás és az állcsontok fejlődésének támogatása. A funkcionális paradigma azonban a komplex problémakört vizsgálja annak minden összefüggésével. A kezelést sok esetben célszerű akár hamarabb is elkezdeni, hiszen a fogak,  a harapás, a testegyensúly-beállítása a gyermek fejlődését pozitív irányba is befolyásolhatja.

3. A nem megfelelő szájhigiénia emeli a fogszabályozó kezelés kockázatát?

A ragasztott készüléken a lepedékek valóban könnyebben és gyakrabban tapadnak meg. Ha az orvos esetleg gondatlan, és felesleges ragasztót hagy rajta, az nagyban nehezíti a fogmosást. Veszélyfaktornak számít a készülék elmozdulása is, hiszen akkor könnyebben alámennek a baktériumok. E két tényező elkerülése a szakorvos felelőssége. Az ő feladata továbbá, hogy megtanítsa a pácienst a helyes és hatékony fogmosás, szájápolás technikájára is. A páciens feladata pedig, hogy szem előtt tartsa orvosa tanácsait, és rendszeresen részt vegyen a rendelőben történő, szakszerű szájhigiéniás kezelésen.


4. A fogszabályozó viselésének ideje egyes embereknél eltér. Ennek mi az oka?

A korai kezelések a vegyes fogazat miatt megközelítőleg 12 hónaposak, a serdülőkori kezelések 12-24 hónap körül mozognak. Fontos tudunk azonban, hogy a fogszabályozó szakorvosok körében sincs egységes felfogás. Egy páciens, ahány orvoshoz fordul, annyi véleményt fog hallani, melyek egymásnak akár ellent is mondhatnak. Ilyen értelemben nagyon nehéz dolga van a páciensnek eldönteni, hogy számára akkor melyik a legelőnyösebb eljárás, készülék, orvos.

5. Milyen fogszabályozó készülékekhez milyen előnyök/hátrányok tartoznak?

Nagyon sokféle készülék elérhető. Elsősorban vannak ragasztott készülékek és vannak kivehetőek. A ragasztott készüléket, bár nehezebb tisztán tartani, viszont nagy a fogmozgathatóságban alkalmazható kontrollja (olyan mozgatásokat is meg lehet vele valósítani amit a kivehetővel nem), és nem annyira függ a kezelés sikere a páciens együttműködésétől. A kivehető készülékek nagy hátránya a páciens együttműködésétől való függés. Ezeken felül rendkívül sok és akár különleges kezelési módszer, készülék létezik.

6. Járhat mellékhatásokkal a fogszabályozás?

Sajnos azt kell mondanom, hogy egy rosszul kivitelezett kezelés valóban járhat hosszú távú, és egészen távoli mellékhatásokkal. Ezért bír nagy jelentőséggel annak felismerése, hogy a fogak állása nem egy önmagában álló probléma, hanem azt csak az egész test figyelembe vételével szabad értelmezni.

7. Vannak olyan szabályok, melyeket páciensként kötelező követnünk?

Több időt kell szánni a hatékony fogmosásra. Lehetőség szerint olyan ételeket célszerű fogyasztani, melyek nem ragadnak be a készülék részei közé. Szoktam továbbá javasolni a speciális fogköz-tisztító fogkefe rendszeres használatát is.

+1 A dohányzás befolyásolhatja a kezelés hatékonyságát?

A dohányzás fokozza a lepedék képződését, a gyulladásra való hajlamot, és a szájüregi rák kockázatát is erősíti. A szép mosoly és jó testtartás legyen a trendi, ne a cigi:)))

Dr. Hermann Gábor

Milyen konzultációs lehetőségek állnak a rendelkezésedre?

A HermannOrtho Rendelő egyedülálló lehetőséget biztosít, hogy kiválaszd a Számodra legmegfelelőbb konzultációs formát. Online beszélgetés keretében ismernél meg bennünket, vagy személyesen szeretnél inkább ellátogatni hozzánk? Az egyéni, vagy a csoportos konzultáció felelne meg inkább az igényeidnek? Minden lehetőségnek megvannak az előnyei. Válaszd azt, amelyik a legközelebb áll Hozzád!