A hatékony szájhigiéniás kezelés képlete

Bizalom+ Szakértelem+ Kedvesség

A fenti 3 szó szolgál munkám alapjául. Szeretném megosztani önökkel /veletek a dentalhigiénia gyakorlati lépéseit. A New York Dental szakmai lap sorai között minden alkalommal találkozhattok velem.

1. Bizalom

Talán az egyik legfontosabb a kezdetekkor. Az orvosi konzultáció után a bizalom kiépítésében,(a páciens és a praxis között) a higiénikusnak komoly szerepe van! Nálunk történik az első nagyobb beavatkozás a szájon belül. A fogkőleszedés egy kicsit ,néha elbagatellizált fogalom ,pedig nagyon fontos lépés a kezelést illetően. Ha jól érzi magát a páciens a kezeink között, nincs fájdalma, nincs vérzése napokig és tudja, hogy ápolja a fogait ezen túl akkor pozitívan fog távozni. Ez a bizalom és a félelemmentes kezelés pszichológiája a gyakorlatban.

Tárjuk fel a lehetőségeket!

Fontosnak tartom, hogy tájékoztassuk a pácienst minden lehetséges kezelési formáról és ezek rizikófaktorairól. Tárjuk fel a lehetőségeket az orvosok által elkészített árajánlatok alapján. Mutassuk meg, hogy mi a különbség az impaltátumos pótlás és a híd között? Miért jobb hosszútávon az inlay mint a tömés, egy gyökérkezelt fogban? Sok- sok ilyen példát felsorolhatnék, de ezek mindennaposak egy praxis életében. Ha a vendégünk tudja ,hogy mi miért történik vele és érti ,hogy ez miért jó az egészségének ,ha megkapja a választás lehetőségét tőlünk ,akkor szívesen fog hozzánk járni.

2. Szakértelem

Alapja a tanulás és az évek alatt szerzett tapasztalat. Fontos,hogy részt vegyünk a továbbképzéseken ahol megtanulhatjuk az új technikákat a műszerek használatát. Ebben a továbbiakban személyesen is lesz lehetőségünk találkozni a New York Dental keretein belül. Tudnunk kell önállóan tanácsot adni, válaszolni a felmerülő kérdésekre, motivációs feladatokat mutatni, megtanítani a fogselyem és fogköz tisztító kefék használatát. Megtanítani a kapott fogpótlás tisztítását és ösztönözni az évenkénti szájhigiéniás kezelésre. Tisztába kell lennünk azzal, hogy meddig terjed a higiénikusi munkakör és mikor szükséges paradontológus orvoshoz irányítani a vendégünket.

Miért vérzik a fogíny és azt hogyan tudjuk megszűntetni hosszútávon? 90% ban a fogkő okozza a gyulladást és a vérzést, ezen felül rossz leheletet is tapasztalhatunk, ami valószínűleg nagyon zavarja a páciensünket.

Nagy figyelmet kell fordítanunk a gyerekek, idősek és kismamák szájhigiéniájára. Őket természetesen máshogy kezeljük, nagyobbtürelemmel, oktatással és odafigyeléssel. Minden esetben kontroll vizsgálatra kell hívnunk a kezelésünk után 8-10 nappal. A plakk-festéssel játékosság mellett a hitelességünket tükrözi, ha a kezelés előtt és a visszahívott kontrollkor is elvégezzük.

3. Kedvesség

Mindent el lehet érni és minden félelmet, szorongást, bizalmatlanságot, gyerekkori traumát elfelejtettünk a betegünkkel. Vannak nehéz eseteim és minden ember más –más bánásmódot igényel, ha ezt a kommunikációs csatornát megtaláljuk, akkor jól végeztük a munkánkat.

Share This