Jobb alvás egyszerűen

Hogyan aludj mélyen és legyél igazán kipihent

anélkül, hogy az egész életed fel kelljen érte forgatnod?

Jobb alvás egyszerűen

Hogyan aludj mélyen és legyél igazán kipihent

anélkül, hogy az egész életed fel kelljen érte forgatnod?

Fáradt vagy, rosszul alszol és régóta keresed a megoldást? Kipróbáltál már számtalan módszert és egyik sem működött?

Nagyon sok oka lehet az alvászavarnak. Ráadásul nagyon sok eszköz, módszer van a piacon, amely azt ígéri, hogy egy csapásra megszünteti a problémát. Az egyszerű párnától a fül-orr gégészeti műtétig rendkívül sok minden jöhet szóba. Viszont honnan tudod meg, mi a leghatékonyabb a te esetedre? Ki az, aki segít a kivizsgálásban, és a hatékony megoldás kialakításában?

A megoldás létezik, van olyan módszer, amivel ki lehet deríteni, hogy mi az alvászavarod oka és mi a leghatékonyabb kezelés a problémádra.

Több fajta alvászavar is létezik

Ráadásul, az alvászavarnak többféle különböző tünete is lehet.

Horkolás

Sokszor nem is minket zavar legjobban, hanem azt, aki mellettünk alszik. Őt viszont nagyon.
Az alvási apnoe gyakoribb formája az úgynevezett obstruktív alvási apnoe, mely során a torok izmai ellazulnak, és ezek zárják el a levegő útját, így szervezetünk nem jut elegendő oxigénhez.
Érdekel a megoldás

Nyugtalan alvás

Ideális esetben az alvás alatt nem izzadunk, nem forgolódunk, nem kell kimenni a mosdóba, nem kelünk fel hajnalban. Ezek mind annak a jelei, hogy az alvásunk nem ideális.
Gyermekeknél előfordulhatnak rémálmok, esetleg éjszakai bepisilés is. Az alvásminőség javításával ezek a problémák mind kiküszöbölhetőek.
Érdekel a megoldás

Fáradtság, rossz hangulat

A jó alvás regenerál, pihentet. Ha ez elmarad, akkor másnap ködös minden, gyakran csukódik le a szemünk, szívünk szerint aludnánk egyet. Ez rányomja a bélyegét a hangulatunkra, gyakrabban vagyunk idegesek, ingerlékenyek vagy éppen rosszkedvűek.
Előfordulhat felnőtteknél, gyerekeknél, nőknél és férfiaknál is, de ami fontosabb: nagyobb veszély, mint gondolnánk elsőre, hiszen például a gyermekkori alvászavar a gyermek teljes fejlődésére kihathat.
Érdekel a megoldás

Szétszórtság, rossz teljesítmény

A tartós alváshiány kihat a napi teljesítőképességünkre. Elkalandozik a figyelmünk, nem tudunk koncentrálni, de akár a sportteljesítmény is csökken, és nagyobb az esély a sérülésre.
Gyermekek iskolai teljesítménye vagy akár viselkedése jelentősen változhat, ha tartós az alváshiány. Meglepő, de nagyon sok ADHD diagnózis születik olyan gyermekeknél, akik nem neurológiai okok, hanem alváshiány miatt pörögnek fel.
Érdekel a megoldás

Fogcsikorgatás, fogszorítás

Az utóbbi években bebizonyosodott, hogy az éjszakai rágóizom tevékenység, valójában alvászavar. Ezért fontos, hogy ezt ne vegyük félvállról.
A hosszan tartó izomfeszülés kárt tehet a fogakban, a fogínyben, a fogakat tartó csontban és az állkapocsízületben. A gyermekkori fogcsikorgatás lehet időszakos, lelki okok miatt (pl. közösségbe való beilleszkedéskor), de ha fennáll sokáig, akkor érdemes kivizsgálni az alvást.
Érdekel a megoldás

"Már több módszert is kipróbáltam. Mi a különbség ennél a módszernél?"

A legjelentősebb különbség a komplexitás. Mivel az alvászavar több ok miatt alakul ki, ezért egy-egy elem kisebb eséllyel lesz hatékony. Tehát valójában nem az a kérdés, hogy a többi módszer bevált-e vagy sem, hanem az, hogy meg akarod-e oldani. Szóval, szeretnél reggelente kipihenten ébredni? 🙂

"Nem elég csak egy jó matracot venni és kész?"

Tény, hogy egy jó matrac sokat tud javítani az alvásunk minőségén. Azt viszont figyelembe kell venni, hogy magát az alvászavart nem a matrac milyensége okozza. Itt azt kell eldönteni, hogy teljesen meg akarjuk-e szüntetni a problémát, vagy pedig megelégszünk azzal, hogy “talán egy kicsit jobban leszünk”. Te melyiket választanád szívesebben?

EDDIG NEM VOLT EGYSZERŰ ÉS EGYBEN HATÉKONY KEZELÉSE AZ ALVÁSPROBLÉMÁKNAK, DE EZ MA MÁR MÁSHOGY VAN.

De kik vagyunk és miért is hallgass egyáltalán ránk?

Magyarország első alvásfogászata

Az elmúlt években a világ különböző pontjain alakultak olyan fogászati rendelők, melyek speciális, alvással kapcsolatos szolgáltatásokat kínálnak.

Magyarország első ilyen rendelője a HermannOrtho. Az egészségcentrikus fogszabályozó kezelések mellett kialakítottuk egyedülálló szolgáltatásunkat. Ennek több eleme van. Az alvászavarok korai felismerése egy magasan képzett szakmai csapat együttműködésén, és a legmodernebb alvásfogászati kezelési csomagok összeállításán alapul.

Alvásorvosokkal, fül-orr-gégészekkel dolgozunk együtt a felnőttkori és gyermekkori alvászavarok kezelésében. Ehhez illesztjük a fogászathoz kapcsolódó légzés-, logopédiai, illetve testkezeléseinket, és a világszinten is különleges funkcionális neurológiai kezeléseinket. Ráadásul, az életmódváltásban, a biohackingben is tanácsot tudunk adni. És mindezt egy helyen, a pácienst végigkísérve a teljes folyamaton.

A hagyományos fogszabályozás a fogakat, állcsontokat vizsgálja és kezeli, sokszor foghúzással, sebészi beavatkozásokkal. Léteznek már olyan kezelési módszerek, melyek alkalmazzák a logopédiát a fogszabályozás mellett, néha akár testkezelésekkel kiegészítve. Ugyanakkor olyan kombinált eljárás, ami a szép mosoly mellett a gyermek kiegyensúlyozott alvását, általános egészségét tűzi ki célul nagyon kevés helyen van a világon. Az egészségközpontú funkcionális fogszabályozás definícióját Dr. Hermann Gábor vezette be néhány éve. Olyan kezelési módszert fejlesztettünk, amely kiemelkedően hatékony a szép mosoly és arc kialakításában, kényelmes és a gyermekek nagyon szeretik.

Mit mondanak rólunk mások?

Alvásvizsgálat során súlyos alvási apnoét állapított meg nálam a poligráf.

Gyakori légzéskimaradás (15 felett óránként!!!), horkolás és szájszárazság kísérte az alvásom, ami miatt gyakran éreztem másnap kialvatlanságot, fáradtságot. Amellett, hogy az apnoé komoly egészségügyi kockázatot jelent, a gépjárművezetés sem megengedett ilyen állapotban, mivel jelentős a baleseti rizikó.

A vizsgálatot végző orvos CPAP berendezés használatát javasolta, melyet bérbe is vettem, de sajnos jónéhány éjszaka alatt sem tudtam megszokni és megfelelően aludni vele. Ekkor szerencsémre azt a tanácsot kaptam (köszi Dávid!), hogy keressem fel a HermannOrthot.

Alapos vizsgálat után néhány napon belül elkészítettek számomra egy fogászati sínt éjszakai használatra, mely az állkapocs helyzetét szabályozza alvás közben (nem tud hátra csúszni az állkapocs elernyedt állapotban, így sokkal kisebb mértékben és valószínűséggel záródnak el a légutak), ezzel szabadon áramlik a levegő. Maga a „sín” egy átlátszó, műanyag fogszabályzóra hasonlító eszköz, megszokása egyszerű és gyors. Kb. 1 hét használat után két egymást követő éjszaka kontroll vizsgálat készült alvásmonitorral.

Megkaptam a szakorvos véleményét, ami önmagáért beszél: „2 egymást követő éjszaka történt polygraphos alvásvizsgálat alvási apnoe szindrómát nem igazolt, hypoxia nem volt…”

Nagyon köszönöm a HemannOrthonak a segítséget.

R. Gábor

A HermannOrtho alvásfogászata jelenleg páratlan az országban. Aki próbálta már a TB támogatott Therasnore-t, és nem tudta megszokni, vagy nem stimmel és nem használja, keresse fel a HermannOrtho-t és próbálja ki a 3D nyomtatott protrúziós sínt. Mint informatikus mesterhallgató, fantasztikus látni, hogy az újnak számító technológiákat, amikkel tárgyak keretében találkozom, a HermannOrtho már használja.

Gábor folyamatosan igyekszik magát továbbképezni a fogszabályzáson túlmutató, de erős kapcsolatban lévő területeken. Garantálni merem, hogy néhány kivétellel más fogszabályozó szakorvosnak a “CG” rövidítés nem jelent semmit.

Mindkét gyermekkel ide jártunk a HermannOrtho rendelőbe. Bence fogával szinte csodát tett Gábor, sokkal jobb lett a végeredmény, mint amit vártam! Zoé kezelése még nem fejeződött be, de már most is látszik a változás, aminek nagyon örül!

Személy szerint én azért szeretek ide járni, mert a gyerekek nem féltek sosem, sokkal kellemesebb, fájdalommentesebb volt a kezelés, mint amit mások meséltek, akik nem ide jártak! Gábort nagyon szeretik a gyerekek, ért a nyelvükön. Mindenki nagyon kedves volt velük, mindig elmagyarázták, mi fog történni és miért a kezelés alatt.

Az is fontos szempont volt, hogy a rendelő jól felszerelt, és a legújabb technológiával dolgozik. Gábor folyamatosan fejleszti a rendelőt és Önmagát is! Nekem ez nagyon fontos szempont volt a választásnál.Éppen ezért is járunk ide, pedig Budapesttől 85 km-re lakunk. Az már csak egy külön plusz pont, hogy nagyon kedves embernek ismertük meg. A rendelőben is mindenki nagyon kedves, és ez szintén nagyon fontos  volt nekem, hiszen a gyerekeimről van szó.

Tisztelt Hermann Gábor Doktor Úr és Csapata a Lányok, Anita, Era…. Mindenki, aki dolgozott az egészségemért!
Kivételes szerencsének tartom, hogy megtaláltam Önöket! Egy lelkiismeretes fogszabályozó doktornő (aki nem vállalta a kezelésemet) ajánlotta Hermann doktor urat, “az ország legjobb fogszabályozó szakorvosaként” aposztrofálva őt. Ha egy szakmabeli így értékelve ajánl valakit, csak jó lehet, biztattam magam.
Így új reményekkel telve, nagyon izgulva indultam a konzultációra. Hát emberek, igen a hír igaz! -szakértelem, -tudás, -rengeteg kiváló referencia, -tájékoztatás a kezelés mibenlétéről, -naprakész tájékoztatás a kezelés folyamatáról, -rám-való-figyelem érzékeltetése, igen az egészséged fontos nekünk is, -megnyugtató-kedves szavak, bánásmód. Kicsit vicces ugyan, de mégis azt mondom, szerettem idejárni Önökhöz a HERMANNORTHO Rendelőbe. Félelmeim a kudarctól szertefoszlottak, sikerült A MŰ, a fogszabi. Gratulálok Önöknek és hála és köszönet! Ha egy szóval kéne elmondanom mindezt, akkor az a szó: KIVÁLÓ! Egyúttal megköszönöm Önöknek mindazt, amit kaptam!

Három megoldásunk is van, amivel végre nem kell kompromisszumot kötnöd.

Ez a Sleep Light és a Sleep Full. Mert anélkül is lehet mély az alvásod, és lehetsz energikus egész nap, hogy a teljes életed felforgatnád miatta.

Mi is az a Sleep Light?

Sleep Light felnőtteknek és serdülőknek

Az alvászavarok jelentős része a légutak alvás alatti időszakos beszűkülésével, rövid elzáródásával függ össze. A nemzetközi szakirodalom szerint ennek egyik kezelési lehetősége az úgynevezett fogászati alvásjavító készülék, amely nyitva tartja a légutakat az alvás alatt, és nem engedi éjszaka hátraesni az alsó állcsontot. Ezzel megelőzi a légutak összeesését és a horkolás kialakulását, nagyon sok esetben hatékonyan javítva az alváson.

A fogászati alvásjavító készülék egy tökéletes belépő szintű eszköz, jól egészíti ki a többi belépő szintű elemet, mint pl. a káros környezeti kékfény szűrését szolgáló szemüvegeket. Természetesen, mivel a légút méretének megváltozása sok ok miatt alakul ki, javasolt a mélyebb okok feltárása.

Az igazán hatékony alvásjavító készüléknek több szempontnak kell megfelelnie:

  • Legyen precíz, ne nyomja a fogakat, de ne is legyen túl laza
  • Legyen kényelmes a páciens számára, könnyű súllyal és kis kiterjedéssel
  • Támassza meg az alsó állcsontot olyan elülső helyzetben, hogy ne engedje azt éjszaka hátraesni
  • Komfortos megtámasztást adjon összecsukáskor. Ez azért fontos, mert nem minden alvásjavító készülék esetében van teljesen lapszerű érintkezés. Ez nagyon jó érzés, ráadásul elvezeti a terhelést, nem okoz túlterhelést egyes fogakon
  • Az összecsukáskor képes legyen egy vákum-teret létrehozni, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy éjszaka a nyelv fennmaradjon a szájpadlás terében és ne essen hátra
  • Legyen nagyon ellenálló a nagy erőkkel szemben, amelyek éjszaka felléphetnek
  • Legyen tartós, sok hónapon keresztül méret- és állagtartó

Az összes fenti elvárásnak jelenleg csak a digitálisan és speciális módon tervezett készülékek felelnek meg. 

Rendelőnk elsőként hozta el azt a világvezető technológiát, melynek köszönhetően a legkorszerűbb alvásjavító készüléket adhatjuk pácienseinknek. A száj beszkennelése után digitálisan tervezzük meg a készüléket és nyomtatjuk ki saját 3D nyomtatónkkal. Ráadásul, abból az anyagból, amit kimondottan erre a célra gyártottak, és kifejezetten ellenáll a nagy erőknek.

Természetesen, aki a Sleep Light kezelés után szeretne továbblépni egy komplexebb kezelés felé, erre van lehetőség. A diagnosztikai és konzultációs csomagunk felmérése ad annyi információt, hogy javaslatot tudjunk tenni a kiegészítő kezelésekre.

Mi is az a Sleep Full?

A Sleep Light készülék nagyon sok embernek hoz azonnali javulást. Azonban az alvászavar több ok miatt alakul ki, így a leghatékonyabb megoldás egy olyan program, amely a lehető legtöbb okra hat egyszerre.

A felnőtteknél Sleep Full csomagunkban a Sleep Light készülék mellé egy olyan programot állítunk össze, ami dolgozik a légzésen, a horkolás kialakulásában fontos izmok tréningjén, a test tartóizomzatán és a test stressztűrő képességét erősítő úgynevezett neurológiai alapokon.

Amennyiben szükséges, a program mellett a kezelésbe bevonunk fül-orr-gégészt és alvásorvost is.

A kiegészítő tréning egy olyan program, ami főleg az otthoni gyakorlásra épít. Tartalmaz minden olyan elemet, ami az agyfélteke fejlesztéshez, elemi reflex integrációhoz, légzéstréninghez és test tartóizomzat-fejlesztéshez kell. Az első 4 héten heti 1 betanító és ellenőrző foglalkozás van. Ezek személyes találkozók. Utána pedig az otthoni gyakorlás következik. A 8. héten van egy köztes ellenőrzés személyes találkozó formájában, majd a program végén, a 12. héten van a lezáró találkozó, melyen összesítjük a változást. A személyes foglalkozások 45-60 percesek.

A Sleep Full program hossza 12 hét. Arra is van lehetőség, hogy a programot még intenzívebben végezzük, és az otthoni munka mellett több gyakorlást biztosítsunk tréningközpontunk biotechnológiai fejlesztő eszközeivel. Ennek a díja attól függ, hány alkalommal szeretnénk kiegészíteni a programot.

Sleep Light

Nyomtatott 3D éjszakai sín

170 000 Ft

Sleep Full

Nyomtatott 3D éjszakai sín
Kezdőcsomag
Több modulos kézikönyv
Videótréning
Neurotrain 6 alkalom
Kontrollok
Sürgősségi időpontok

455 000 Ft

370 000 Ft

Miért kerül ennyibe a kezelés?

A rövid válasz az, hogy azért, mert ez tényleg működik. Egy komplett team dolgozik majd az alvásod javításán továbbá elhoztuk a világ legmodernebb alváskészülékét számodra, melyet teljesen digitálisan tervezünk és gyártunk.

A hosszú válasz az, hogy teljesen megértem, ha elsőnek drágának tűnik. Viszont itt most nem az a lényeg igazából, hogy mennyibe kerül, hanem ha végre mélyen alszol és energiával telve ébredsz, akkor az mit ad neked. Mert nem mindegy, hogy a következő éveket fáradtan és rossz hangulatban töltjük, vagy pedig kipihenten és vidáman. 

És ez a kezelés ezt tudja neked adni. A kérdés már csak az, hogy fáradt vagy inkább energikus és jókedvű szeretnél-e lenni?

A nyomtatott 3D sínekre 12 hónapos teljes készülékgaranciát vállalunk, rendeltetésszerű használat során bekövetkező törés esetén.

Kinek segít legtöbbet?

Kiknek tudja a legtöbbet adni ez a két kezelés?

night.png

Sportolóknak:

hiszen nekik elengedhetetlen, hogy mindig a topon legyenek.

night.png

Sokat dolgozóknak:

mert egyik oldalról, ha kipihentebb, akkor hatékonyabb is, valamint kevesebbet hibázik és könnyebben megoldja a problémákat.

night.png

Biohackereknek

akik 100%-ra akarják pörgetni magukat, és legtöbbet kihozni egy napból.

night.png

Hatékonyság- mániásoknak

akiknek nem mindegy, hogy 1 óra alatt mennyi feladatot tudnak elvégezni és azt hogyan.

night.png

Szülőknek:

akik lehet, hogy a gyerekek miatt amúgy is kevesebbet alszanak, vagy éppen a párjuk horkolása egy folyamatos probléma közöttük.

night.png

Gyerekeknek:

hiszen sok esetben a gyermekkori alvászavar áll a tanulási nehézségek és a viselkedési zavarok hátterében is.

De miért is jobb ez a megoldás, mint bármelyik másik?

Hiszen mindenki a saját termékére mondja azt, hogy majd ez segít neked, igaz? 

A matracos matracot fog ajánlani, míg a gyógybogyós, gyógybogyót. Miért is más ez a megközelítés?

Egy kattintásra vagy a pihentető alvástól és az energikus mindennapoktól

Szóval, ha te sem akarsz minden nap fáradt, rosszkedvű és szétszórt lenni, hanem helyette inkább energikus, hatékony és jókedvű, akkor kövesd a lenti 3 lépést!

Töltsd ki az űrlapot

Elegendő csupán a nevedet és az elérhetőségeidet megadnod.

Kollégánk visszahív

Felvesszük veled a kapcsolatot, hogy időpontot egyeztessünk.

Gyere el a felmérésre

A megbeszélt időpontban eljössz hozzánk a teljes körű felmérésre.

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Rendelő:

1036 Budapest, Bécsi út 85.

Rendelési idő:

Hétfő: 09:00-14:00

Kedd: 09:00-19:00

Szerda: 09:00-17:00

Csütörtök: 09:00-19:00

Gyakori Kérdések

Összegyűjtöttünk pár olyan kérdést, ami fel szokott merülni.

A fogászati alvásjavító készülékek alapvetően azért készülnek, hogy alvás közben előrehúzzák az alsó állcsontot. Ez azért fontos, hogy az alvás alatt ne essen össze a légcső egy szakasza, és ne jöjjön létre horkolás, légzéskimaradás. Az alsó állcsont előremozgatása előrébb hozza a nyelvet is, és így az nem tud összezáródni a szájpadlás hátsó lágyabb részével. Egy jó alvásjavító készülék kényelmes, kellően előre hozza az alsó állcsontot és az állcsontok, fogsorok között egyenletes illeszkedést alakít ki. A 3D technológia hatalmas áttörést hozott ezen a területen. Mivel minden digitálisan történik, beleértve a lenyomatvételt, tervezést és gyártást is, olyan precíz a készülék, hogy akár kipostázható a páciens otthonába, nem szükséges a rendelőben azt befaragni, beállítani. Ráadásul mindez egy olyan anyagból, ami nagyon ellenálló a törésnek és a fogcsikorgatásnak. A hagyományos, nem személyre szabott alvásjavító készülékek nem váltak be, csak nagyon kevés páciens tudja azokat használni. A korábbi személyre szabott, laboratóriumban gyártott alvásjavítókkal az a probléma, hogy gyakran törnek, vagy hamar használódnak el. Így egyértelműen a jövő a digitális készülékeké. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy ezt el tudtuk hozni Magyarországra.

Sok fajta alvászavar létezik. Amennyiben jellemző az éjszakai felébredés, izzadás, horkolás, napközi fáradékonyság, akkor nagy eséllyel légzés típusú alvászavar áll fenn. Az otthoni alvásvizsgálat ezt vissza tudja igazolni. Az enyhe, közepesen súlyos alvászavarokban nagyon jól működik az éjszakai alvásjavító készülék. A súlyos alvászavarok esetében az alvásorvossal kell először konzultálnunk, de akár kiegészítő kezelésként is szóba jöhet ez a készülék, akár abban az esetben, amennyiben a páciens nem tudja megszokni a túlnyomásos oxigén-maszkot, ami a súlyos alvászavarok klasszikus kezelési módszere. Sok páciensünk számolt be arról, hogy ezzel a fogászati alvásjavító készülékkel ki tudta váltani a maszkot. Összességében azért állítottuk össze a Sleep Light csomagot, hogy egy kifejezetten hatékony belépő szintű lehetőséget adjunk.

A felnőttkori és serdülőkori Sleep Light egy belépő csomag. Olyan páciensek választják, akik még nem akarnak, vagy nem tudnak egy intenzívebb kezelésbe belevágni. Számukra nem probléma a sínek éjszakai viselése akár éveken keresztül. Valójában ez könnyen beillleszthető az esti rutinba. Amennyiben valaki innen tovább akar lépni, általában a Sleep Full csomag irányába lép tovább. Egy részletesebb felmérés után állítjuk össze az intenzív csomagot. Annak fejlesztő elemei kiegészítik a sín hatását és akár később lehetővé teszik a sín elhagyását.

A Sleep Full egy 3 hónapos program. Rendkívül sikeres, a páciensek túlnyomó többsége elégedett és nem csak az alvás javulásáról számol be, de az állkapocsízületi tünetek, vagy akár jelentősebb változások, mint például fülcsengés, fej-, nyakfájdalmak is elmúlnak. Sok esetben nem is csak éjszakai, hanem nappali sín is része a kezelésnek. Azaz, a sikeres program végén általában leülünk és átbeszéljük a lehetőségeket. 3 alternatíva van. Az egyik, hogy marad az éjszakai és nappali sínek viselése, amíg végleges döntés nem születik. Egy másik lehetőség, hogy a kialakult új és egészséges állcsontpozíciót úgy stabilizáljuk, hogy egy fogszabályozó kezeléssel állítjuk be az ideális harapást. A harmadik lehetőség, hogy a harapás végleges beállítását saját fogorvosod (vagy egy általunk javasolt fogorvos) állítja be úgy, hogy átalakítja a fogak rágófelszínét. 

A Sleep Light program során egy éjszakai alvásjavító készüléket adunk. Ez a készülék annyira precíz, hogy akár ki is tudjuk postázni számodra, nem szükséges a rendelőben átadni. Ezután csak akkor kell kontroll, ha valamit igazítani kell rajta, vagy egy súlyosabb alvásbetegség esetén egy új otthoni alvásvizsgálattal kell megmérni, mennyivel javította a készülékünk az alvásértékeket. Egyébként 6 havonta javasolt a kontroll.

A Sleep Full csomagban több terápiás elem van. A program alatt vannak olyan hetek, amikor heti 2 alkalommal van tréning és megeshet, hogy egy héten több specialistához is van időpontod. A program után összeülünk és kielemezzük a változást és ha nincs további kezelés, akkor 6 havonta javasolunk kontrollt.

A gyermekkori egészségcentrikus fogszabályozó kezelések ideje alatt a fogszabályozó kezelés 4-6 hetes visszarendelésekkel dolgozik. A tréning alatt van, hogy heti 2 alkalommal van találkozó, van, hogy ritkábban. Itt is elképzelhető, hogy egy héten több specialistához van időpont. Amennyire tudjuk, igyekszünk a házon belüli időpontokat egy napra szervezni.

Említést érdemel, hogy amennyiben változik a fogazat, akkor az éjszakai alvásjavító készülék nem fog tudni a helyére illeszkedni. Ezért javasoljuk, hogy úgy kezdjél bele a felnőttkori alvásprogramok valamelyikébe, hogy minden fogad jó, és a fogtömések, helyreállítások stabilak.

Ez egy nagyon izgalmas kérdés. Ugyanis több oldalról is van kapcsolódás a COVID és az alvás között. A fertőzésen átesettek közül nagyon sokan számolnak be hosszan elhúzódó alvászavarról. Ennek egyik része pszichés, ami egyfajta poszttraumatikus stressz szindróma jellegű. Ugyanakkor ennek van egy olyan vonatkozása is, ami a test fizikai és neurológiai traumája. Azaz, itt a vitaminok, neurológiai fejlesztés és célzott alvásterápia kombinációja lesz szükséges. A másik téma a megelőzés. Sok vizsgálat mutatott rá, hogy azok, akik jobban alszanak, jobban ellen tudnak állni a fertőzésnek, vagy ha elkapják, könnyebben átvészelik azt. Ilyen értelemben vált a melatonin egyes COVID megelőző és terápiás protokollok részévé. A harmadik vonatkozás az a pszichoszociális következmény, amit a távolságtartás és a félelem okoz. A világon mindenhol arról számolnak be, hogy szinte berobbant a depressziósok és alvászavaros páciensek száma. Ide tartozik az egyéb alvással összefüggő betegségek, például az állkapocsízületi problémával küzdő páciensek számának növekedése is.

Ha azt mondjuk, hogy meglepően sok a gyermekkori alvászavarral küzdők száma, legalább ennyire meglepő, hogy nagyon sok serdülőnek van alvászavara. Ennek oka lehet a pandémia, de már előtte is sokan jelentkeztek alvással kapcsolatos problémákkal. Ide tartozik a szorongás, rémálom, horkolás, fáradtság, de ki kell emelni a serdülőkori állkapocsízületi problémák magas számát is.

Ebben az életszakaszban nagyon nagy jelentősége van az életmódnak. A rendszertelen alvási szokás és a folyamatos képernyősugárzás a két legfontosabb elem. Ugyanakkor a sportban is a végletek uralkodnak, vagy a sport teljes hiánya jellemző, vagy a kizsigerelő (túl intenzív vagy/és késő délutáni, vagy esti) sport és ezek mind a pihentető alvás ellen hatnak. A kezelés nagyjából a felnőttkori alváskezelés menete és technikája, ugyanakkor nagy hangsúlyt kell fektetni az életmód átalakítására is.

Tisztában vagyunk azzal, hogy könnyű mondani, hogy ne stresszeld magad, de nagyon nehéz a gyakorlatban mindezt megvalósítani. Tény, hogy igazából már kis lépések is sokat jelentenek. Az alap mondás az, hogy nem az a lényeg, hogy mi történik körülöttünk, hanem az, hogyan reagálunk rá. A test lazításának kis technikái, az esti lefekvés előtti elcsendesedés lehetnek az alapok. Erre jönnek rá az un. Mindfulness gyakorlatok, nyugtató zene, illatok alkalmazása és a meditáció. A programunk folyamatosan fejlődik. Jelenleg még csak praktikus tanácsokat adunk (az viszont része a kézikönyvnek), de már készülnek hanganyagok és alap meditációs tanácsok, valamint a coaching szolgáltatás is.

Egyrészt van az úgynevezett béláteresztő szindróma jelensége. Ez egy olyan folyamat, mely során egyes ételek folyamatosan irritálják a bélfalat és később átjutnak a véráramba, egy folyamatos gyulladásos állapotot hozva létre. Ez az általános izgalmi állapot idővel átjut az idegrendszerbe is, annak izgalmát is fokozva. Ez az oka, hogy étrendi átállítással már lehet depressziót és más pszichés és neurológiai állapotot kezelni. Az alvás során is az lesz a cél, hogy kiderítsük, mely ételeket érdemes kerülni. Ezt mutatja ki az ételintolerancia teszt. A másik tényező részben ezzel függ össze és ez a bélbaktérium összetétele. Az úgynevezett mikrobiom egy olyan fontos része az emberi egészségnek, amit csak most fedez fel a tudomány. Meg lehet vizsgálni, hogy az ideális működésünkhöz milyen baktériumok hiányoznak és azokat hogyan lehet visszapótolni.  Ebben ez értelemben a harmadik elem a vitaminok és mikroelemek bevitele is. A negyedik tényező az étkezések időzítése. A késői étkezés, nehéz ételek megnehezítik az elalvást és megakadályozzák a test lenyugvását. Ide tartoznak az izgató szerek, kávé, alkohol is, ezek is rendkívüli módon képesek az alvás minőségét rontani.

Folyamatosan fejlesztjük programjainkat. A 3D alvásjavító sínek bevezetése rendelőnkben olyan ugrás, ami lehetővé tette, hogy csak egyszer kell a rendelőt felkeresni a száj és harapás beszkennelése miatt. Az elkészült sínt már ki tudjuk postázni. A tréning további elemei nagyrészben már online is működnek, azaz egyre közelebb jutunk ahhoz, hogy a jövőben 1 rendelői találkozó után a program egésze online fusson. Még ebben a pillanatban ennél több, ideálisan 5 alkalmat javasolunk.

A gyermekkori alvászavarok megdöbbentően gyakoriak. Ráadásul, amíg egy felnőttnél az alváshiány legtöbbször energiahiányt, fáradtságot okoz, egy gyermeknél gyakran pont a felpörgés lesz a következmény. Tudtad, hogy nagyon sok olyan gyermek kap ADHD diagnózist, akik valójában alvászavarral küzdenek? Ezek az alvászavarok ráadásul visszahatnak a gyermek arc- és állcsontfejlődésére is, szinte minden esetben harapás- és állcsontzavart is okozva. A HermannOrtho rendelőben egy olyan egészségcentrikus fogszabályozó módszert dolgozunk ki, melyben alvás orvossal együttműködve egy kezelési rendszer szerint alkalmazzuk az összes elemet, amit a felnőtt alvásterápia is tartalmaz. Azaz, ha a gyermeked nyitott szájjal alszik, vagy veszi a levegőt, napközben fáradt, vagy éppen túlpörög, gondolj arra, hogy az alvászavar reális lehetőség. Örömmel adunk időpontot, és szervezzük meg a diagnosztikai folyamatot.

Amennyiben nem tudunk direkt sérülésről, vagy gerincsérvről, akkor nagy eséllyel az állkapocsízületi kattogás, fájdalom, beakadás összefügg az alvással. Az alvás a regeneráció időszaka. Ha az alvás során nem jutunk el a megfelelő alvási szakaszokba, mert a testünk folyamatosan fel-felébred, akkor nyaki fájdalmak, elzsibbadt kar, fejfájás és állkapocsízületi problémák jelennek meg. Ezeknek sok kezelési módszere van és volt, de a szakma az elmúlt években rájött, hogy csak az alváskezelés bevonásával lehet ezeket hatékonyan kezelni. Hasonló a helyzet a fogcsikorgatással és fogszorítással. Ideálisan az izmok el vannak ernyedve az alvás alatt. Ha az izmok beindulnak, az az alvászavar jele. Ez ráadásul hatalmas erő, ami végeredményben nem csak az állkapocsízületet, de a fogakat, fogínyt és a fogágy csontozatát is pusztíthatja. A megoldás az alvásterápia lesz, a fogsorok rendezése, vagy a különböző sínek önmagukban nem elégségesek. Az állkapocsízületi zavarok esetében a Sleep Full programunkban a teljes alvásterápiás arzenált rágóizomtornával egészítjük ki.

Visszahívást kérek!

ingyenes videó

A videó címe

Add meg a keresztneved és az e-mail címed, aztán már küldjük is neked a videót!