AdultReconstructive

Felnőttkori fogszabályozás és funkcionális kezelések (18+)

Szeretnék szép mosolyt, szeretném, ha tökéletesen illeszkednének a fogaim, szeretnék javítani a profilomon, szeretném, ha nem lenne túlharapás az első fogaim között. Általában ezek a jellemző okok, ami miatt a kezelés egy kategóriával feljebb ugrik a kozmetikai kezelésekről. Felnőttkorban ráadásul felmerülhetnek olyan egyéb célok is, mint foghiányok rendezése, fogsorból kiemelkedett fogak sorba állítása, de a fogágy állapota, íny-visszahúzódás is komplexebbé tehetik a kezelést. A kezelés tökéletes fogazati eredményre törekszik, nem csak a mosoly szépsége, de a fogsorok illeszkedése is cél.

Miért fontos az orrlégzés, korrekt nyelés és pihentető alvás gyermekünk egészsége szempontjából?

Várható kezelési idő: Hosszabb kezelésekről beszélünk, mint a kozmetikai kezelések esetében. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a kezelési idő jelentősen csökkenthető, ha a páciens az előírt kivehető kiegészítő elemeket előírás-szerűen viseli. A kezelési idő csökkenthető a kezelési célok átnézése után azáltal, hogy potenciális fogszabályozó feladatokat a helyreállító fogászat old meg. Van a kezelés felgyorsítására is, amire több módszer létezik. Az átlagos kezelési idő 18-26 hónap között alakul. A kezelés alatt általában 4-6 hetes visszarendelések szükségesek.
Motiváció: Ez a kezelési kategória feltételezi a páciens együttműködését. Sőt, valójában a kezelési időt is jelentősen le tudja csökkenteni az előírt kivehető elemek viselése.
Készülék láthatósága: A készülékek láthatóak. Általában ez egy elkötelezett páciens esetében nem okoz problémát. Az első fogakra ragasztott elem lehet fogszínű.
Szépség: A kezelés a szabályos fogsor helyreállításáról szól, de a keresztharapás az arc fejlődését és egyéb funkciókat is befolyásolhatnak, azaz a kezelés nem csak a szépségről szól. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a fogak állása mögött a test egyensúly-vesztése áll és ideálisabb egy ilyen esetben funkcionális kezelést választani. Amennyiben a család úgy dönt, hogy nem kéri a funkcionális kezelést és ezt a kezelési csomagot választja, bizonyos kezelési célokban kompromisszumot kell hozni.
Funkció:
Időbeosztás: A készülék beragasztása után általában 4-6 hetente szükséges az ellenőrzés. A készülék meglazulása esetén szükséges lehet időközben is találkozni.
Távolság: Egy olyan kezelésnél, mely több hónapig tart és rendszeresen fel kell keresni a rendelőt, valamint előfordulhat a készülék meglazulása, mindig át kell gondolni, hogy megoldható-e a kezelés nagyobb távolságból. Általában nem javasoljuk az ilyen kezelést külföldről, vagy nagyobb távolság esetén.

Szeretnék egy szép mosolyt, szeretném, ha tökéletesen illeszkednének a fogaim, szeretnék javítani a profilomon, szeretném, ha nem lenne túlharapás az első fogaim között. Általában ezek a jellemző okok, ami miatt a kezelés egy kategóriával feljebb ugrik a kozmetikai kezelésekről. Felnőttkorban ráadásul felmerülhetnek olyan egyéb célok is, mint foghiányok rendezése, fogsorból kiemelkedett fogak sorba állítása, de a fogágy állapota, íny-visszahúzódás is komplexebbé tehetik a kezelést.

A kezelés tökéletes fogazati eredményre törekszik, nem csak a mosoly szépsége, de a fogsorok illeszkedése egyaránt cél. Itt a kezelési célok rendszerezése után tudjuk a kezelési időt is meghatározni. Ugyanis bizonyos kezelési célok megnyújthatják a kezelési időt, és vannak egészséges kompromisszumok a döntéshozatalban. Mindezek mellett lehet opció az is, hogy a kezelés próbálja a fogak állása és a harapási eltérés mélyebb okait is kezelni. Ebben a kategóriában ez mégsem cél. Itt a páciens a fogak állásának javításán túl nem szeretne mélyebbre menni, és nem akar a fogak állása mögött álló funkcionális okokkal foglalkozni, azaz a kezelés megmarad a fogak és állcsontok szintjén. Szükséges megjegyezni, hogy a torlódás kialakulásában, de még inkább a felső fogak előre állása esetén az ideális kezelés a funkcionális kezelés lenne. Ugyanis a fogak állása mögött egy felborult funkcionális egyensúly áll, amelyben az ajkak, a nyelv, a nyelésben résztvevő izmok és a légzés is szerepet játszik. Azaz, a kezelés sokkal hatékonyabb, ha a fogak mozgatását funkcionális tréning támogatja. Amennyiben lemondunk a funkcionális tréningről, a felső fogak előre állása és az alsó állcsont hátsó helyzete csak korlátozottan, vagy nagyobb erőfeszítések árán korrigálható. A kezelés az esetek többségében ragasztott készülékkel történik. A nagyobb feladatokhoz ugyanis a leghatékonyabb készülékre van szükség. A kezelés sokat ígér, de sokat is kíván. A páciens vállalja, hogy a kezelés hatékonyságát támogató kivehető elemeket előírásszerűen viseli. Ha ez elmarad, akkor a kezelés visszaminősül kiterjesztett kozmetikai kezelésnek.

Kérdésed van? Keress bennünket bizalommal!

Telefonszámunk:

+36 1 306 7846

Cím:

1036 Budapest, Bécsi út 85.

E-mail:

[email protected]

 

Rendelési idő:

Hétfő: 9:00-19:00, Kedd: 9:00-15:00, Szerda: 9:00-18:00, Csütörtök: 8:00-17:00

HermannOrtho Professzionális Fogszabályozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Elégedettségmérés 2636

 páciens válaszai alapján

Gyakran Ismételt Kérdések

Melyik a legjobb felnőtt fogszabályozás?

Valóban nem könnyű manapság páciensként eligazodni a fogszabályozás témakörében. Mindamellett, hogy a fogszabályozó kezelés lényegi eleme maga a készülék, a beavatkozás sikerét megannyi más tényező is befolyásolja. A páciens az esetek többségében dönthet egy rövid, láthatatlan kozmetikai fogszabályozás és egy hosszabb, de mind mosolyesztétikai-, mind általános egészség szempontjából sokkal előnyösebb funkcionális kezelés mellett is.

Miért más a fogszabályozás felnőttkorban?

A gyermekkori- és a felnőttkori fogszabályozás több szempontból is különböző. Egyrészt, felnőtt korban sokszor van már foghiány, valamilyen fogágy-probléma, vagy olyan régi állkapocs ízületi-, nyak-, vagy testtartás- probléma, ami komplikáltabbá teszi a folyamatot. Ezekben az összetett esetekben a fogszabályozás során kiemelten fontos, hogy a páciens szakorvosával teljes mértékben együttműködjön. A szakorvos lehet fogorvos, vagy más, testkezelésben, vagy funkcionális tréningben jártas szakértő. Másrészt, a fentiek mellett, a megfelelő készülék kiválasztását gyakran befolyásolja a felnőtt páciens munkája, vagy a magánélete. Ismert közéleti szereplők általában a láthatatlan fogszabályozó készülék mellett döntenek. Van viszont, amiben nincs különbség. Egy egészséges csontozatú felnőtt esetében nem lassabb a kezelés a gyermekkori kezelésekhez képest, valamint az állkapocs helyzete is változtatható. Az esetek többségében nincs szükség állcsont-sebészeti beavatkozásra ahhoz, hogy egy felnőtt harapását beállítsuk.

Biztosan szükséges a fogszabályozó kezelés?

Számos esetben elkerülhető a fogszabályozó kezelés; sőt, megesik, hogy nincs is szükség ilyen jellegű beavatkozásra. Azonban ahhoz, hogy biztos választ tudjunk adni, személyesen kell felállítanunk a diagnózist.

Melyek az ideális kezelés alappillérei?
  1. Részletes konzultáció, mely során a szakorvos feltérképezi páciense igényeit. Fontos, hogy megismerjük a pontos elvárásokat, hiszen ezek alapján tudjuk az Ön számára legoptimálisabb készüléket javasolni.
  2. Teljes körű szakorvosi vizsgálat
  3. Egyénre szabott kezelési terv
  4. A megfelelő készülék közös kiválasztása. A mi szerepünk a részletes tájékoztatás, mely segíti a páciens döntését.
Milyen lehetőségek vannak?

Számos különféle fogszabályozó készülékes rendszer a rendelkezésünkre áll. Bár tény, hogy a felnőtt fogszabályozás legnépszerűbb eszköze a láthatatlan fogszabályozó, időnként az eset komplexitása miatt bizonyos kompromisszumokra lehet szükség. Megesik, hogy bizonyos kezelési feladatokról lemondva ún. kozmetikai fogszabályozó kezelést választunk. Ugyanakkor vannak készülékkombinációk is. Gyakoriak például az olyan kezelések, melyben a felső fogakon ragasztott nyelv felőli fogszabályozó készülék van, alul pedig egy külső. Természetesen, külsőleg ragasztott porcelán készülékeket is sok esetben alkalmazunk a felnőtt fogszabályozás során.

Mire figyeljek, amikor szakorvost választok?

A fogszabályozó kezelés egy orvosi beavatkozás, melynek alapja az orvos és páciense között kialakuló kölcsönös bizalom. Emellett fontos a rendelő felszereltsége, a szakmai felkészültség és a páciensközpontú hozzáállás. Dr Hermann Gábor nemzetközi szinten ismert és elismert fogszabályozó szakorvos. Rendszeresen tart előadásokat külföldi konferenciákon a gyermek és a felnőtt fogszabályozás lehetőségeinek változásairól. A fogszabályozás átalakulásának nemzetközi szakértőjeként definiálta a fogszabályozás új kategóriáit, többek között a kozmetikai fogszabályozást és modern funkcionális fogszabályozást. Modern funkcionális személetének része az a készülékcsalád, amit jelenleg kizárólag ő alkalmaz ma Magyarországon.

Share This