AdultJointFull

Felnőttkori fogszabályozás és funkcionális kezelések (18+)

Állkapocs ízületi kezelés. A szakirodalom legújabb kutatásai megállapítják, hogy az állkapocs ízületi probléma több ok egyidejű fennállása miatt alakul ki. A leghatékonyabb egy komplex kezelés, mely igyekszik a lehető legtöbb potenciális okra hatni. A fogazati okok kezelése néha szükséges, néha nem. Ugyanakkor egy olyan komplex tréning, mely a rágóizomzat, az ízületi struktúra, a légzés és alvásminőség területein dolgozik rendkívül hatásos lehet. Az AdultJointFull kezelés szükség esetén tartalmaz fogazati síneket is, ezen kívül a fent említett komplex tréning-programot is.

A kezelés jellemzői

A szempontok mögötti ikonok 1-5 skálán jelölik az intenzitást.

Várható kezelési idő: Az akut tünetek csökkenése általában 1-3 hónap alatt bekövetkezik. Éppen ezért az edzőtábor 3 hónapig tart, heti egy időponttal. A 3 hónap után is érdemes az otthoni gyakorlást fenntartani a tünetek teljes elmúlásáig. 3 havonta lesz javasolt egy un. Reinforcement időpont ami készülék-ellenőrzést és gyakorlás ellenőrzést jelent.
Motiváció: Ehhez a kezeléshez elkötelezettség kell. Az az izmok átprogramozásához elengedhetetlen az otthoni gyakorlás. Amennyiben szükséges nappali sín, annak viselésében nem lehet kompromisszum.
Készülék láthatósága: A készülékek láthatóak, a nappali sín megszokást igényel.
Szépség: A kezelés csak az állkapocs ízületi tünetek javításáról szól.
Funkció:
Időbeosztás: A 3 hónapos edzőtábor alatt heti 1 alkalommal szükséges találkozni.
Távolság: Egy olyan kezelésnél, mely több hónapig tart és rendszeresen fel kell keresni a rendelőt, van funkcionális program, valamint előfordulhat a készülék meglazulása, mindig át kell gondolni, hogy megoldható-e a kezelés nagyobb távolságból. Általában nem javasoljuk az ilyen kezelést külföldről, vagy nagyobb távolság esetén.

A páciens állkapocs ízületi tünetekkel érkezik a rendelőbe. A klasszikus tünetek a következők lehetnek:

  • Szájnyitási korlátozottság
  • Fájdalom szájnyitáskor
  • Kattogás az ízületben
  • Rágóizom-fájdalom, rágóizom-fáradása
  • Fejkörnyéki fájdalmak
  • Fülzúgás

A tünetek mellett elképzelhető, hogy a páciens szeretne fogszabályozó kezelést, de az is lehet, hogy csak a tünetekre keres megoldást. Ennek a kezelési csomagnak egyértelműen az a célja, hogy egyértelműen csökkenjenek, szűnjenek meg a tünetek. Amennyiben a páciens hosszú távon szeretne fogszabályozást, akkor is az első lépés az ízületi tünetek csökkentése. Az állkapocs ízületi terápia nem egységes, sok, egymásnak akár ellentmondó kezelési iskola és felfogás létezik. Az elmúlt években az alvás-kutatások egyértelművé tették, hogy az állkapocs ízület problematíkája összetett, nehéz egy abszolút okot felfedni (a probléma multifaktoriális azaz több ok egyidejű jelenléte szükséges a tünetek megjelenéséhez), de az biztos, hogy az alvászavar része ennek a problémának. A klasszikus okok, melyek mindegyikének, vagy néhánynak együttes fennállása az állkapocs ízületi problémát kialakíthatják:

 • Trauma
 • Harapással összefüggő változások (foghiány, fogászati beavatkozás)
 • Testtartás, test statikai és dinamikai egyensúlyának megbomlása (ide tartozik gerincsérv, medence probléma, korábbi műtétek utáni hegek, baleseti következmények)
 • Krónikus alvászavar, a test kimerülése
 • Stressz
 • Nyelészavar, beszédzavar, feszültség a rágásban, nyelésben résztvevő izmokban
 • Szájlégzés

Sajnos nagyon ritka, hogy egyetlen módszer egyből, hatékonyan és hosszú távon megoldást hoz. Éppen ezért a sikeres állkapocs-ízületi kezelés érdekében a hagyományos megközelítések mellett be kell vetni kiegészítő kezelési elemeket is. 

 • Testkezelés a testi kötöttségek és blokkok oldására
 • Logopédia és légzéstréning
 • Alvásteszt és alvás-orvoslás, ha a teszt felfed alvás-zavart
 • Stressz menedzsment
 • Harapási vizsgálat és szükség esetén ideiglenes sínkezelés, majd hosszú távú harapás-helyreállítás (nem minden esetben van erre szükség)
 • Életmód reform, amibe beletartozik táplálkozási intoleranciák vizsgálata is kezelése
 • Lézerkezelés 

Kérdésed van? Keress bennünket bizalommal!

Telefonszámunk:

+36 1 306 7846

Cím:

1036 Budapest, Bécsi út 85.

E-mail:

[email protected]

 

Rendelési idő:

Hétfő: 9:00-19:00, Kedd: 9:00-15:00, Szerda: 9:00-18:00, Csütörtök: 8:00-17:00

HermannOrtho Professzionális Fogszabályozás

 • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Gyakran Ismételt Kérdések

Miért más a fogszabályozás felnőttkorban?

A gyermekkori- és a felnőttkori fogszabályozás több szempontból is különböző. Egyrészt, felnőtt korban sokszor van már foghiány, valamilyen fogágy-probléma, vagy olyan régi állkapocs ízületi-, nyak-, vagy testtartás- probléma, ami komplikáltabbá teszi a folyamatot. Ezekben az összetett esetekben a fogszabályozás során kiemelten fontos, hogy a páciens szakorvosával teljes mértékben együttműködjön. A szakorvos lehet fogorvos, vagy más, testkezelésben, vagy funkcionális tréningben jártas szakértő. Másrészt, a fentiek mellett, a megfelelő készülék kiválasztását gyakran befolyásolja a felnőtt páciens munkája, vagy a magánélete. Ismert közéleti szereplők általában a láthatatlan fogszabályozó készülék mellett döntenek. Van viszont, amiben nincs különbség. Egy egészséges csontozatú felnőtt esetében nem lassabb a kezelés a gyermekkori kezelésekhez képest, valamint az állkapocs helyzete is változtatható. Az esetek többségében nincs szükség állcsont-sebészeti beavatkozásra ahhoz, hogy egy felnőtt harapását beállítsuk.

Melyik a legjobb felnőtt fogszabályozás?

Valóban nem könnyű manapság páciensként eligazodni a fogszabályozás témakörében. Mindamellett, hogy a fogszabályozó kezelés lényegi eleme maga a készülék, a beavatkozás sikerét megannyi más tényező is befolyásolja. A páciens az esetek többségében dönthet egy rövid, láthatatlan kozmetikai fogszabályozás és egy hosszabb, de mind mosolyesztétikai-, mind általános egészség szempontjából sokkal előnyösebb funkcionális kezelés mellett is.

Biztosan szükséges a fogszabályozó kezelés?

Számos esetben elkerülhető a fogszabályozó kezelés; sőt, megesik, hogy nincs is szükség ilyen jellegű beavatkozásra. Azonban ahhoz, hogy biztos választ tudjunk adni, személyesen kell felállítanunk a diagnózist.

Melyek az ideális kezelés alappillérei?
 1. Részletes konzultáció, mely során a szakorvos feltérképezi páciense igényeit. Fontos, hogy megismerjük a pontos elvárásokat, hiszen ezek alapján tudjuk az Ön számára legoptimálisabb készüléket javasolni.
 2. Teljes körű szakorvosi vizsgálat
 3. Egyénre szabott kezelési terv
 4. A megfelelő készülék közös kiválasztása. A mi szerepünk a részletes tájékoztatás, mely segíti a páciens döntését.
Milyen lehetőségek vannak?

Számos különféle fogszabályozó készülékes rendszer a rendelkezésünkre áll. Bár tény, hogy a felnőtt fogszabályozás legnépszerűbb eszköze a láthatatlan fogszabályozó, időnként az eset komplexitása miatt bizonyos kompromisszumokra lehet szükség. Megesik, hogy bizonyos kezelési feladatokról lemondva ún. kozmetikai fogszabályozó kezelést választunk. Ugyanakkor vannak készülékkombinációk is. Gyakoriak például az olyan kezelések, melyben a felső fogakon ragasztott nyelv felőli fogszabályozó készülék van, alul pedig egy külső. Természetesen, külsőleg ragasztott porcelán készülékeket is sok esetben alkalmazunk a felnőtt fogszabályozás során.

Mire figyeljek, amikor szakorvost választok?

A fogszabályozó kezelés egy orvosi beavatkozás, melynek alapja az orvos és páciense között kialakuló kölcsönös bizalom. Emellett fontos a rendelő felszereltsége, a szakmai felkészültség és a páciensközpontú hozzáállás. Dr Hermann Gábor nemzetközi szinten ismert és elismert fogszabályozó szakorvos. Rendszeresen tart előadásokat külföldi konferenciákon a gyermek és a felnőtt fogszabályozás lehetőségeinek változásairól. A fogszabályozás átalakulásának nemzetközi szakértőjeként definiálta a fogszabályozás új kategóriáit, többek között a kozmetikai fogszabályozást és modern funkcionális fogszabályozást. Modern funkcionális személetének része az a készülékcsalád, amit jelenleg kizárólag ő alkalmaz ma Magyarországon.

Share This