AdultFunctional

Felnőttkori fogszabályozás és funkcionális kezelések (18+)

A kezelési okok hasonlóak az AdultReconstructive kezelési kategóriájéval, de a kezelés mélyebbre nyúl. A szabályos fogsor, jó harapás és profilesztétikai mellett a valós okokat is igyekszik kezelni. Mosoly és egészség a cél.

Miért fontos az orrlégzés, korrekt nyelés és pihentető alvás gyermekünk egészsége szempontjából?

Várható kezelési idő: Az átlagos kezelési idő 18-36 hónap között alakul. A fogszabályozó kezelés alatt általában 4-6 hetes visszarendelések szükségesek, a funkcionális tréning időszaka alatt van egy intenzív 3 hónapos szakasz, ami alatt heti 1 tréning időpont aktuális
Motiváció: Ehhez a kezeléshez elkötelezettség kell. A nyelés, légzés átprogramozásához elengedhetetlen az otthoni gyakorlás.
Készülék láthatósága: A készülékek láthatóak, aminek a megszokása nem szokott problémát jelenteni. Az első fogakra ragasztott elem lehet fogszínű.
Szépség: A kezelés nem csak a szabályos fogsor helyreállításáról szól. A kezelés a fogak állása mögött álló okokkal is foglalkozik, cél a szép mosoly és az általános egészség javulása.
Funkció:
Időbeosztás: A készülék beragasztása után általában 4-6 hetente szükséges az ellenőrzés. A készülék meglazulása esetén szükséges lehet időközben is találkozni. A funkcionális tréning intenzív szakasza heti egy, vagy több találkozó szükséges.
Távolság: Egy olyan kezelésnél, mely több hónapig tart és rendszeresen fel kell keresni a rendelőt, van funkcionális program, valamint előfordulhat a készülék meglazulása, mindig át kell gondolni, hogy megoldható-e a kezelés nagyobb távolságból. Általában nem javasoljuk az ilyen kezelést külföldről, vagy nagyobb távolság esetén.

A kezelési okok hasonlóak az AdultReconstructive kezelési kategóriáéval, de a kezelés mélyebbre nyúl. A valós okokat is igyekszik kezelni. Mosoly és egészség a cél. A fogak és fogsorok állása nem genetikai okok miatt alakul ki. Amikor a fogívek nagyon szűkek, vagy a felső fogak előre állnak, és az alsó állcsont hátul van, vagy az állcsontok és a harapás szintjén aszimmetria van, akkor mindig van egy olyan mögöttes ok, ami kialakította, de legalábbis fenntartja az adott fogazati képet. 

A páciens légzése, alvásminősége, testtartása, és az ajkak, nyelv működési egyensúlya mind érintett lehet. Van olyan eset, amelyben a páciens első körben nem szeretne funkcionális kezelést, de a diagnózis alvászavart, vagy a test jelentős aszimmetriáját fedi fel és ezért a kezelés nem lehetséges a funkcionális tréning nélkül. Éppen ezért a legideálisabb kezelés egy olyan kombináció,  melyben a fogsorok fejlesztését kiegészíti egy un. funkcionális tréningprogram. Ez a tréning fogja visszaalakítani a légzés, a száj körüli és nyelési izmok működési egyensúlyát. A tréningprogram több modult tartalmaz. Fontos elemek a légzés átszoktatása szájlégzésből orrlégzésre, a testtartás javítása és a száj körüli-, illetve a nyelésben résztvevő izmok tréningje. Ehhez kapcsolódik tanácsadás, ami kitér a táplálkozásra és az alvási szokásokra is. Általában a kezelés egy rövid funkcionális tréninggel indul, majd ezt követi a fogszabályozó kezelés és később egy intenzív funkcionális tréning kapcsolódik a kezeléshez. A kezelés sokat ígér. Nem csak a mosoly lesz szép, hanem a fogak megváltozott állásával szorosan kapcsolódó funkciók is beállnak. Ez egy harmonikus arc és fogsor növekedést és tartósabb kezelési végeredményt jelent. Ráadásul az alvásminőség is javul, aminek az általános egészség javulásában lehet nagy szerepe. A kezelés ugyanakkor sokat is elvár. Ez nem az a tipikus kezelés, amikor a páciens odaadja a testét hogy aztán egy szép mosollyal kapja vissza. A tréningre való rendszeres eljárás és az otthoni gyakorlás elkötelezettséget igényel. Ez egyfajta életmódváltás, amely elhozza a szép mosolyt, jobb alvást, javuló általános egészséget. A fogszabályozó kezeléshez többnyire ragasztott készüléket javaslunk a hatékonyság érdekében. Ezek egy része a fogak belső felszínén van és nem látszik, de ez többnyire kombináltan, a fogak külső felszínére ragasztott elemekkel van kiegészítve. A tréning időszaka alatt kivehető készülékek is használatosak. Ezek edzik az izmokat és segítenek a funkcionális egyensúly beállításában. A kezelés idő általában 18-26 hónap.

Kérdésed van? Keress bennünket bizalommal!

Telefonszámunk:

+36 1 306 7846

Cím:

1036 Budapest, Bécsi út 85.

E-mail:

[email protected]

 

Rendelési idő:

Hétfő: 9:00-19:00, Kedd: 9:00-15:00, Szerda: 9:00-18:00, Csütörtök: 8:00-17:00

HermannOrtho Professzionális Fogszabályozás

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Elégedettségmérés 2636

 páciens válaszai alapján

Gyakran Ismételt Kérdések

Melyik a legjobb felnőtt fogszabályozás?

Valóban nem könnyű manapság páciensként eligazodni a fogszabályozás témakörében. Mindamellett, hogy a fogszabályozó kezelés lényegi eleme maga a készülék, a beavatkozás sikerét megannyi más tényező is befolyásolja. A páciens az esetek többségében dönthet egy rövid, láthatatlan kozmetikai fogszabályozás és egy hosszabb, de mind mosolyesztétikai-, mind általános egészség szempontjából sokkal előnyösebb funkcionális kezelés mellett is.

Miért más a fogszabályozás felnőttkorban?

A gyermekkori- és a felnőttkori fogszabályozás több szempontból is különböző. Egyrészt, felnőtt korban sokszor van már foghiány, valamilyen fogágy-probléma, vagy olyan régi állkapocs ízületi-, nyak-, vagy testtartás- probléma, ami komplikáltabbá teszi a folyamatot. Ezekben az összetett esetekben a fogszabályozás során kiemelten fontos, hogy a páciens szakorvosával teljes mértékben együttműködjön. A szakorvos lehet fogorvos, vagy más, testkezelésben, vagy funkcionális tréningben jártas szakértő. Másrészt, a fentiek mellett, a megfelelő készülék kiválasztását gyakran befolyásolja a felnőtt páciens munkája, vagy a magánélete. Ismert közéleti szereplők általában a láthatatlan fogszabályozó készülék mellett döntenek. Van viszont, amiben nincs különbség. Egy egészséges csontozatú felnőtt esetében nem lassabb a kezelés a gyermekkori kezelésekhez képest, valamint az állkapocs helyzete is változtatható. Az esetek többségében nincs szükség állcsont-sebészeti beavatkozásra ahhoz, hogy egy felnőtt harapását beállítsuk.

Biztosan szükséges a fogszabályozó kezelés?

Számos esetben elkerülhető a fogszabályozó kezelés; sőt, megesik, hogy nincs is szükség ilyen jellegű beavatkozásra. Azonban ahhoz, hogy biztos választ tudjunk adni, személyesen kell felállítanunk a diagnózist.

Melyek az ideális kezelés alappillérei?
  1. Részletes konzultáció, mely során a szakorvos feltérképezi páciense igényeit. Fontos, hogy megismerjük a pontos elvárásokat, hiszen ezek alapján tudjuk az Ön számára legoptimálisabb készüléket javasolni.
  2. Teljes körű szakorvosi vizsgálat
  3. Egyénre szabott kezelési terv
  4. A megfelelő készülék közös kiválasztása. A mi szerepünk a részletes tájékoztatás, mely segíti a páciens döntését.
Milyen lehetőségek vannak?

Számos különféle fogszabályozó készülékes rendszer a rendelkezésünkre áll. Bár tény, hogy a felnőtt fogszabályozás legnépszerűbb eszköze a láthatatlan fogszabályozó, időnként az eset komplexitása miatt bizonyos kompromisszumokra lehet szükség. Megesik, hogy bizonyos kezelési feladatokról lemondva ún. kozmetikai fogszabályozó kezelést választunk. Ugyanakkor vannak készülékkombinációk is. Gyakoriak például az olyan kezelések, melyben a felső fogakon ragasztott nyelv felőli fogszabályozó készülék van, alul pedig egy külső. Természetesen, külsőleg ragasztott porcelán készülékeket is sok esetben alkalmazunk a felnőtt fogszabályozás során.

Mire figyeljek, amikor szakorvost választok?

A fogszabályozó kezelés egy orvosi beavatkozás, melynek alapja az orvos és páciense között kialakuló kölcsönös bizalom. Emellett fontos a rendelő felszereltsége, a szakmai felkészültség és a páciensközpontú hozzáállás. Dr Hermann Gábor nemzetközi szinten ismert és elismert fogszabályozó szakorvos. Rendszeresen tart előadásokat külföldi konferenciákon a gyermek és a felnőtt fogszabályozás lehetőségeinek változásairól. A fogszabályozás átalakulásának nemzetközi szakértőjeként definiálta a fogszabályozás új kategóriáit, többek között a kozmetikai fogszabályozást és modern funkcionális fogszabályozást. Modern funkcionális személetének része az a készülékcsalád, amit jelenleg kizárólag ő alkalmaz ma Magyarországon.

Share This